Kultūras ziņas

"Skaistums un nemiers" – romāns par Kārlis Skalbi

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Laikmetīgās dejas festivāls "Laiks dejot"

Festivāla «Laiks dejot» fokusā – Kaukāza reģiona laikmetīgā deja

Starptautiskais laikmetīgās dejas festivāls "Laiks dejot", kas aizsācies pirms 25 gadiem un ieguvis atpazīstamību arī starptautiskā mērogā, šogad pievērsīsies mazāk pazīstamai Kaukāza reģiona laikmetīgajai dejai. Festivāla programmā iekļautas deju performances, izrādes, filmas un meistarklases.

Šogad starptautiskajā laikmetīgās dejas festivālā "Laiks dejot" ir iespēja iepazīties ar Gruzijas, Armēnijas, Azerbaidžānas, Lielbritānijas, Moldovas un, protams, Latvijas dejas māksliniekiem. Ideja izcelt tieši Kaukāza reģiona dejas mākslu festivāla rīkotājiem radusies jau pirms diviem gadiem, apmeklējot Gruziju.

Horeogrāfe, festivāla "Laiks dejot" idejas autore Olga Žitluhina stāsta: "Ļoti interesanti mākslinieki. Cita mentalitāte, cits ātrums, cita jauda. Situācija valstī ar laikmetīgo mākslu aptuveni līdzīgi kā pie mums, jo tradicionālā māksla ir ļoti spēcīga. Domāju baletu. Laikmetīgai dejai vieta ir tāda, kā ir. Un man liekas, ka Gruzija mums tagad ļoti modē!"

Dejas izrāde "Viens otrais ātrums" ir gruzīnu horeogrāfes Natijas Čikvaidzes pienesums festivāla programmā. Uzveduma pamatā ir stāsts par obsesīvi kompulsīviem traucējumiem, kas pastāvīgi rada izaicinājumus. Tā ir dramatiska izrāde par indivīdiem, kas piedzīvojuši ārprāta mirkļus. Iedvesma šim stāstam gūta no Sāras Keinas lugas "4.48 Psihoze".

"Šī izrāde ir par obsesīvajiem traucējumiem un personisko pieredzi," skaidro horeogrāfe Natija Čikvaidze. "Es strādāju kopā ar cilvēkiem, kam ir invaliditāte, tā bija plaša pieredze ķermeniski un ar dažādiem prāta stāvokļiem. Es vācu kopā atmiņas, un tur ir arī personiskā pieredze. Kā dejotāja es centos izveidot dažādus stāstus, sižetus, uzdevu jautājumus arī dejotājiem, par ko viņi domā, kādas viņiem ir atmiņas par savu ķermeni. To visu es centos savienot."

Iestudējums tapis sadarbībā ar Latvijas Kultūras akadēmijas jaunajiem horeogrāfiem.

"Visa grupa bija ļoti interesanta. Bija aizraujoši komunicēt, jo mēs pārstāvam dažādas kultūras, taču mums bija arī kopīgas lietas. Domāju, ka katrs guva dažādu pieredzi, ieraudzīja dažādus virzienus – ne tikai dejā, bet plašāk. Ir ļoti jauki redzēt jauno paaudzi, kā viņi attīsta savas dejas prasmes, kustības un ierauga, kas ir aiz dejas," uzsver Natija Čikvaidze.

Savukārt Lielbritānijas kustību un teātra mākslinieces Vendijas Hjūstones improvizētais priekšnesums "2023" ir stāsts par jautājumiem bez atbildēm un darbībām bez mērķa. Par to, kā dejotājs, jau vairāk nekā 40 gadus svārstoties, meklē savu ceļu šajā mākslas pasaulē. Māksliniece uzstājās savdabīgā stilā, apvienojot kustības ar tekstu un humoru.

Laikmetīgās dejas festivāls norisināsies līdz 17. jūnijam un programmā vēl iecerēti pasākumi mākslas centrā "Noass", Eduarda Smiļģa Teātra muzejā un Stāmerienas pilī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti