Nacionālā teātra mākslinieciskais vadītājs Seņkovs: KM un jaunais direktors maldina par manas komandas dalību teātra vīzijā

"Es pārstāvu radošo komandu, kuras vērtības ir taisnīgums un patiesība. Tāpēc ar šo ierakstu informēju, ka Latvijas Republikas Kultūras ministrijas preses relīzē un jaunievēlētā Nacionālā teātra valdes locekļa Māra Vītola soctīklos izplatītā informācija par manu un manas komandas (Reinis Suhanovs, Edgars Mākens, Elīna Gediņa) līdzdalību turpmākajā teātra mākslinieciskajā vīzijā ir maldinoša," ar šādu paziņojumu "Facebook" portālā nācis klajā Latvijas Nacionālā teātra režisors un mākslinieciskais vadītājs Elmārs Seņkovs.

"Ar Māri Vītolu līdz šim neesmu ticies un ar jaunā valdes locekļa teātra attīstības vīziju neesmu pazīstams. Mana vārda iekļaušana Māra Vītola soctīklos paustajā mākslinieciskās attīstības vīzijā ar mani nav tikusi saskaņota," pauda Seņkovs.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Viņš lūdz Kultūras ministriju (KM) un Māri Vītolu atsaukt maldinošos paziņojumus par viņu un viņa radošās komandas iesaisti jaunā valdes locekļa Nacionālā teātra mākslinieciskās attīstības vīzijā, "kuras tapšanā neviens no minētajiem nav piedalījies un par kuras turpmāko realizēšanu vienošanās nav notikusi".

"Izsaku pateicību Jānim Vimbam par teātra vadīšanas laikā paveikto, kā arī manis un manas komandas uzaicināšanu kopīgi veidot radošu un brīvu laikmetīga teātra telpu," savu publisko vēstuli pabeidza Seņkovs.

Komentāru sadaļā pie ieraksta Vītols publicējis arī savu atbildi: "Es augstu novērtēju Elmāra Seņkova līdzšinējo darbību Nacionālā teātra mākslinieciskā vadītāja amatā. Esam norunājuši pirmdien darba tikšanos, lai uzsāktu dialogu par Nacionālā teātra māksliniecisko vīziju un profesionālā teātra turpmāko attīstību."

KONTEKSTS: 

Atklātā konkursā par Latvijas Nacionālā teātra direktoru izvēlēts kādreizējais izglītības un zinātnes ministrs, biedrības "Latvijas Kultūras projekti" direktors Māris Vītols.

"Latvijas Nacionālo teātri nākotnē redzu kā izcilībā balstītu, Baltijas jūras reģionā atpazīstamu teātri, kas piedāvā augstākās raudzes mākslas pieredzi iespējami plašai auditorijai, sniedzot nozīmīgu ieguldījumu sabiedrības izglītošanā un attīstībā. Jau šobrīd šī mērķa sasniegšanai teātrī ir viss nepieciešamais – talantīgs mākslinieciskais vadītājs Elmārs Seņkovs un izcils aktieru ansamblis. Teātra turpmākajā attīstībā izmantošu līdzšinējā darbībā un studijās iegūto starptautisko pieredzi kultūras, uzņēmējdarbības un valsts pārvaldes organizācijās Latvijā un ārzemēs. Teātra vadībā likšu lietā arī iegūto pieredzi, strādājot ar finanšu līdzekļu piesaisti kultūras projektu īstenošanā, kā arī ilgākā laika posmā izveidoto profesionālo kontaktu tīklu starptautiskajā kultūras vidē," Kultūras ministrijas izplatītajā ziņojumā uzsvēris Māris Vītols.

Nacionālo teātri līdz šim vadīja direktors Jānis Vimba. 2023. gada februārī Kultūras ministrija lēma uz teātra vadītāja amatu izsludināt konkursu. Ministrijā skaidroja, ka komisija ir izvērtējusi teātra valdes locekļa Jāņa Vimbas paveikto līdzšinējā pilnvaru termiņā, kas ir pieci gadi, atzinīgi novērtējot spēju nodrošināt stabilu finanšu situāciju teātrī visā Covid-19 ierobežošanai noteikto drošības pasākumu laikā, kā arī sakārtotos teātra iekšējos, saimnieciskos procesus.

Tomēr, pēc KM paustā, lai nodrošinātu atklātu, godīgu un profesionālu valdes locekļu izvēles procesu kultūras nozares kapitālsabiedrībās, tāpat kā Mihaila Čehova Rīgas krievu teātra gadījumā, komisija lēmusi uz Nacionālā teātra valdes locekļa amatu izsludināt atklātu konkursu, kurā dalību pieteikt varēs arī pašreizējais kapitālsabiedrības valdes loceklis Vimba.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti