«Ārsts», «Kaligula» un «Vaļa dziesma» – teātra notikumu izlase

Dailes teātrī pēdējā iespēja redzēt "Ārstu" ar Vitu Vārpiņu galvenajā lomā, Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī pirmizrādi piedzīvos "Kaligula", bet Latvijas Leļļu teātrī skatāma "Spēlmaņu nakts" balvai nominētā "Vaļa dziesma". Teātra aktualitātes iezīmē teātra kritiķe, "Teātra Vēstneša" galvenā redaktore Juta Ance Ķirķis.

«Ārsts», «Kaligula» un «Vaļa dziesma» – teātra notikumu izlase
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Izrāde "Ārsts" Dailes teātrī
Izrāde "Ārsts" Dailes teātrī

"Ārsts"

Ceturtdienas, 12. oktobra, vakarā Dailes teātrī pēdējā iespēja redzēt Gata Šmita izrādi "Ārsts" ar Vitu Vārpiņu galvenajā lomā, par kuru viņa saņēmusi arī "Spēlmaņu nakts" balvu.

Mūsdienu britu dramaturga Roberta Aika luga "Ārsts" runā par izteikti modernām tēmām. Gata Šmita izrāde ar zināmu ironiju pieskaras daudz cilātajiem politkorektuma jautājumiem un dažādu sabiedrības grupu līdzāspastāvēšanai, dedzīgi iestājoties par savām vērtībām.

Slimnīcas vadītāja Rute Vulfa ir valdonīga sieviete, kas uz saviem pleciem iznesusi gan profesionālās, gan personīgās dzīves grūtības. Viss mainās dienā, kad, aizstāvot savas pacientes tiesības uz mierpilnu nāvi, Rute liedz viņai iespēju saņemt pēdējo sakramentu. Šis incidents kļūst par iesākumu karam starp pacientes tuvinieku reliģisko pārliecību un mediķu ētikas kodeksu, kā arī starp ārstes-sievietes prātu un jūtām. Tas liek slavenajai profesorei vienatnē stāties sabiedrības tiesas priekšā un noslēgt rēķinus ar savu pagātni.

Pēdējā izrāde: 12. oktobrī.

"Kaligula"

Piektdien, 13. oktobrī, pirmizrāde Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī – "Kaligula" Sergeja Golomazova režijā.

Imperators Kaligula ir pazudis jau trīs dienas, un par viņu nav nekādu ziņu. Ne senatori, ne draugi nezina, kāds ir viņa prombūtnes iemesls. Varbūt pie vainas ir mīļotās māsas nāve? Varbūt ir laiks padomāt par to, kurš tagad vadīs valsti? Par laimi, gribētāju ir pietiekami daudz. Tomēr Kaligula atgriežas. Viņš ir mainījies, un viņš plāno mainīt arī pasauli.

Luga, ko Albērs Kamī sāka rakstīt 1938. gadā un pabeidza 1944. gadā, ir viens no populārākajiem Kamī darbiem: ironiska, filozofiska un aizraujoša. Turklāt senajā Romā tika risināti jautājumi, kas ir aktuāli arī mūsu laikā, un varoņi varētu dzīvot kaimiņu ielā.

Sergejs Golomazovs iestudējumu raksturojis: "Šī ir muzikāli dramatiska izrāde par cilvēka lepnuma un morālās pašgribas graujošo dabu un par ne mazāk destruktīvu vajadzību radīt sev elkus. Savā ziņā mēs pētām mehānismu, kā spilgts ideālists var pārvērsties par briesmoni."

Tuvākās izrādes: 13., 14., 15. oktobrī.

Latvijas Leļļu teātra izrāde “Vaļa dziesma”.
Latvijas Leļļu teātra izrāde “Vaļa dziesma”.

"Vaļa dziesma"

Nākamnedēļ skatāma izrāde "Vaļa dziesma" Latvijas Leļļu teātrī.

"Trīs nozīmīgākās vasaras galvenā varoņa dzīvē ar kasetēm, cukurmaizēm, slepenu pasaules glābšanas plānu, noziegumu un viņu – pārdzīvojumiem, kas satricināja manu pasauli.

Vajadzēja paiet ilgam laikam, lai saprastu, cik lielu iespaidu tie uz mani patiesībā ir atstājuši. "Vaļa dziesma" nav tikai viendziesmas albums par visu līdz šim. Tas ir... es pat īsti nevaru pateikt, kas tas ir. Par to, kāpēc vaļi dzied, pat zinātnieki vēl nav spējuši vienoties. Varbūt viņi dzied tāpēc, ka nevar nedziedāt?" teikts izrādes aprakstā.

Režisors Rūdolfs Apse, dramaturģe Ance Muižniece. Izrāde paredzēta auditorijai no 12 gadu vecuma un ir nominēta šī gada "Spēlmaņu nakts" balvai kategorijā "Gada izrāde bērniem un/vai jauniešiem."

Tuvākā izrāde: 18. oktobrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti