Kultūras ziņas

Gaidāms kontrastains Rudens kamermūzikas festivāla noslēgums

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Ļaunums, vara un brīvības sekas iestudējumā "Kaligula"

Likt izjust, cik tālu var aizvest tirānija. Čehova teātrī gaidāma jauna izrāde – «Kaligula»

13. oktobrī pirmizrāde plānota režisora Sergeja Golomazova iestudējumam pēc Albēra Kamī lugas "Kaligula", kas būs turpinājums teātra šīs sezonas jauniestudējumu galvenajai tematiskajai vadlīnijai – vara, informēja teātrī.

Kā 2. oktobrī notikušajā  preses konferencē akcentēja Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra vadītāja Dana Bjorka – šīs sezonas tēma visās lielās formas izrādēs būs "vara". "Kaligula" sola ar spilgtiem un emocionāliem paņēmieniem stāstīt un likt izjust, cik tālu cilvēku un vienlaikus visu cilvēci var aizvest tāda varas forma kā tirānija.

Režisors Sergejs Golomazovs, skaidrojot izrādes morāli, stāsta: "Šī ir muzikāli dramatiska izrāde par cilvēka lepnuma un morālās pašgribas graujošo dabu un par ne mazāk destruktīvu vajadzību radīt sev elkus.

Savā ziņā mēs pētām mehānismu, kā spilgts ideālists var pārvērsties par briesmoni, kurš pārstājis novērtēt dzīvību – gan citu, gan savu –, par tirānu, kurš meklē glābiņu no savas vilšanās un sāpēm, sagādājot ciešanas citiem. Lai izkļūtu no šādas piltuves, nepieciešama drosme, iekšēja ticība, mīlestība pret cilvēku.

Pretējā gadījumā briesmonis ir nolemts. Neatkarīgi no tā, cik mierinoša ir šī doma vēsturiskā mērogā, ir svarīgi saprast, kā cilvēki mūsdienās kļūst par Kaligulu un, ja iespējams, kā to novērst."

Galveno – Kaligulas – lomu atveidos Šamils Hamatovs, līdzās viņam uz skatuves būs arī Rodions Kuzmins, Maksims Busels, Volodimirs Gorislavecs, Jekaterina Frolova, Anatolijs Fečins, Igors Čerņavskis, Oļegs Teterins, Dmitrijs Palēs, Vadims Grosmans, Tatjana Lukašenkova, kā arī citi pieaicināti izpildītāji.

Izrādes radošo komandu Sergeja Golomazova vadībā papildina mākslinieks-inscenētājs Mihails Kramenko un gaismu mākslinieks Jevgeņijs Ganzburgs. Izrādē būs dzirdams dzīvās mūzikas izpildījums mūziķu Vladimira Tuzova, Dmitrija Karpova, Jūlijas Saveļjevas un Antona Visocka izpildījumā.

Izrāde "Kaligula" piemērota pieaugušajiem no 18 gadu vecuma. Izrāde būs krievu valodā, skatītājiem tiks nodrošināti subtitri latviešu un angļu valodā.

Tuvākās "Kaligulas" izrādes 13., 14., 15., 24. un 25. oktobrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti