Kultūras ziņas

"Gūdi" - ceturtie godināšanas svētki Upītē

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

"Vecās dāmas vizīte" Čehova teātrī

Sabiedrības anonīmais spēks izrādē «Vecās dāmas vizīte» Čehova teātrī

Nedēļas nogalē Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī pirmizrādi piedzīvoja Frīdriha Dirrenmata traģiskā komēdija "Vecās dāmas vizīte". Izrādi iestudējusi latviešu teātru "zvaigžņu komanda" režisores Indras Rogas vadībā. Stāstā par sabiedrības izvēlēm, ko nosaka vienkārša vēlme pēc labklājības un izvairīšanās no atbildības, galvenā loma uzticēta Čehova teātra vadītājai, aktrisei Danai Bjorkai.

Šveiciešu dramaturga Fridriha Dirrenmata luga "Vecās dāmas vizīte" vēsta par notikumiem mazā un nabadzīgā pilsētā Gilenā, kad tur ierodas miljardiere Klāra Cahanasjana. Stāstā par atriebību, nabadzību, naudu un atbildību galvenā varone mudina sabiedrību izdarīt izvēles.  

"Ja tevi dzīvē kāds ļoti sāpina, vai ir vērts atriebties? Atbildes ir divas – nav vērts, jo tad tu paliec tāds pats slikts un nevairo šo labumu pasaulē. Un otrais atbilžu variants – vajag. Jo – ja nepārmāca tos ļaundarus, kuri dara sliktu kādam citam, viņi turpinās to darīt," teic galvenās lomas atveidotāja Dana Bjorka.

Tikmēr režisore Indra Roga atzīmē:

"Es vairāk veidoju darbu par sabiedrības anonīmo spēku. Par to, ka katrs atsevišķs cilvēks ir labs, bet nez kāpēc kopumā kaut kāds anonīms saprāts, ko saucam par sabiedrību, nomaina visus vējus un viss notiek savādāk."

Iestudējumu veidojusi spēcīga profesionāļu trupa – gaismu meistars Oskars Pauliņš, horeogrāfe Inga Raudinga un kostīmu māksliniece Anna Heirihsone. Balkānu mūzikas ironiski smeldzīgās noskaņas izrādē interpretējis Kārlis Lācis: "Pēdējos divus gadus esam tādā farsā spiesti dzīvot. Te tas farss ir uz skatuves. Jebkādā rakursā skatoties to izrādi, tas viss ir aktuāli."

Savukārt pilsētiņas Gilenas mūri tapuši pēc scenogrāfa Mārtiņa Vilkārša ieceres: "Tas ir Liepājas Karostas nogrimušais forts. Tiešā veidā man likās, ka tā pamestība, kas ir Liepājas Karostā, tā ir ļoti tuva šim materiālam."

Līdzās Čehova teātra trupas aktieriem izrādē iekļāvies arī Dailes teātra aktieris Mārtiņš Upenieks. Viņa atveidotais latviešu valodas skolotājs ir komisks līdz sāpēm: "Man pirmo reizi ir tāda pieredze spēlēt krievu valodā. Tas ir daudz citādāk, īpaši, jo tie teksti tādi, kā nerunā sadzīvē neviens. Tādi gari, paplašināti, poētiski, filozofiski, piepacelti teikumi. Bet teātrī teksts nav galvenais. Ir darbība, varonis, attiecības konflikts, ko es risinu uz skatuves."

Starp izrādes apmeklētājiem sastapts arī Teātra darbinieku savienības vadītājs Ojārs Rubenis: "Man ir ļoti liels prieks par Indru Rogu, kura ir viena no Latvijā vislabākajām inscenētājām, kura ir savākusi trupu un radījusi šinī teātrī labu vērtību. Ka visa trupa kopā dzīvo pilnīgi citu dzīvi. Kopā ar Kārļa Lāča mūziku un galveno varoni Danu Bjorku. Ļoti spēcīgs ansamblis."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti