Labrīt

Studenti "uzkarsē" īres tirgu

Labrīt

Pārsteigums daudziem mākslas cienītājiem – izstāde “R² Rūsiņš Rozīte”

Nacionālā teātra direktors Vītols sola nejaukties šā gada repertuārā

Nacionālā teātra direktors Vītols sola neiejaukties šī gada repertuārā

Šī gada repertuārā Nacionālā teātra direktors Māris Vītols neplāno iejaukties, tā viņš sacīja intervijā Latvijas Radio.

Nacionālajā teātrī 105. sezona iestājusies ar mākslinieciskā vadītāja Elmāra Seņkova un viņa komandas aiziešanu no teātra. Nu teātra direktors Vītols solījis, ka neiejauksies šīs sezonas repertuārā. 

"Sezona norisināsies Elmāra Seņkova zīmē un viņa radošās komandas zīmē," sacīja Vītols.

Jautāts par pamudinājumu pieteikties teātra direktora amata konkursam un vai šī izvēle nav pakāpiens ceļā uz Laikmetīgās mākslas muzeja direktora amatu, Vītols pauda, ka savus profesionālos un mākslinieciskos plānus nebalsta uz notikumiem, kas varētu notikt pēc daudziem gadiem, kā tas šobrīd izskatās attiecībā uz Laikmetīgās mākslas muzeju, bet aktualitāti, piebilstot, ka lielākais pamudinātājs pieteikties konkursam bija viņa dzīvesbiedre.

Viņš atzina, ka, viņam uzsākot vadītāja darbu, "mākoņi bija savilkušies virs Nacionālā teātra, bet šobrīd laiks ir pilnībā noskaidrojies, ir uzsākusi spīdēt saule, un kolektīvs ir pārvarējis iekšējo sašķeltību". "Visas domstarpības ir atstātas pagātnē, un mēs esam vienojušies, ka visaugstākais tomēr ir Nacionālā teātra kopīgie mērķi, un mēs varam un spējam, un vēlamies virzīties pretim izcilībai, mākslinieciskai, un sasniegt visus tos mērķus, kas saistīti ar teātra turpmāko attīstību," pauda Vītols.

Viņaprāt, nav pareizi un nepareizi mākslinieciskie modeļi, ir dažādi modeļi, kurus arī var novērtēt dažādos teātros, piemēram, mākslinieciskais vadītājs uzņemas visu atbildību un praktiski vada teātri, un teātra valdes loceklis nav iesaistīts ļoti daudzos jautājumos. Vītols uzskata, ka šāds modelis nav ilgtspējīgs:

"Teātra vadītājam ir jābūt iesaistītam visos ar teātri saistītos jautājumos. Visos jautājumos, kas ir saistīti ar teātra attīstību, un jābūt arī iesaistītam daudzbalsīgā dialogā attiecībā uz māksliniecisko programmu."

Jautāts, vai Vītola programma patiesi būs spēcīgāka nekā tā, ko piedāvā Elmārs Seņkovs, Vītols atzīmē, ka iepriekšējais teātra vadītājs Jānis Vimba piedalījās konkursā uz šo amatu ar Elmāra Seņkova izstrādāto māksliniecisko programmu. Konkursa noteikumi paredzēja, ka visiem pretendentiem bija šāda mākslinieciskā programma jāsagatavo, un, kā uzsver Vītols, komisija atzina viņa sagatavoto programmu par stiprāko.

Vītols esot piedāvājis Elmāram Seņkovam saglabāt modeli, kurā viņš ar māksliniecisko komandu saglabā lemjošas padomes statusu, bet tajā iesaistās arī Vītols ar šā brīža teātra literāro padomnieci Ievu Struku. "Jebkurā gadījumā viņu komandai paliktu gala vārds par jebkuriem jautājumiem. Atšķirība būtu tikai tāda – man kā jaunajam vadītājam un Ievai Strukai kā literārās daļas vadītājai būtu iespēja šajā dialogā iesaistīties. Elmārs Seņkovs uzskatīja, ka tas nav tas, ko Jānis Vimba viņam bija apsolījis, tad, kad viņš viņu uzaicināja uz mākslinieciskā vadītāja amatu," par domu atšķirību klāsta Vītols.

Viņš arī uzsver, ka radošā komanda nav aizgājusi, bet ir mainījusies darba tiesisko attiecību forma.

Vītols norādīja, ka jau tagad kopā ar Ievu Struku sāks darbu pie aiznākamās sezonas repertuāra. Viņš cer, ka jau nākamā gada piedāvājums, kas nāks no viņa, būs kvalitatīvāks par Seņkova piedāvājumu, vienlaikus norādot, ka Seņkovs uzstādījis augstu kvalitātes latiņu.

Vītols pauž, ka turpmāk oriģināliestudējumu īpatsvars Nacionālajā teātrī pieaugs, gan šajā sezonā, gan nākamajā sezonā būs rezidējošais latviešu dramaturgs ar  iespēju radīt oriģināldramaturģijas darbus.

KONTEKSTS:

Latvijas Nacionālais teātris jauno sezonu uzsāk jaunievēlētā direktora Māra Vītola vadībā. Līdz ar viņa ierašanos amatā teātra ilggadējais režisors Elmārs Seņkovs aizgāja no Latvijas Nacionālā teātra mākslinieciskā vadītāja amata, jo neesot varējis ar Vītolu vienoties par teātra turpmāko darbības modeli. Nacionālais teātris kādu laiku strādās bez mākslinieciskā vadītāja. Dienu vēlāk par šādu pašu soli paziņoja arī Seņkova vadītā mākslinieciskā komanda – galvenais mākslinieks Reinis Suhanovs, muzikālās daļas vadītājs Edgars Mākens un kustību māksliniece Elīna Gediņa.

Nacionālo teātri līdz šim vadīja direktors Jānis Vimba. 2023. gada februārī Kultūras ministrija lēma uz teātra vadītāja amatu izsludināt konkursu, kurā par jauno teātra vadītāju izvēlēts kādreizējais izglītības un zinātnes ministrs, biedrības "Latvijas Kultūras projekti" direktors Māris Vītols.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti