Dienas ziņas

Baltijas valstu un Polijas premjeri tiekas Rīgā

Dienas ziņas

No Milzkalnes uz Rīgu – naktī vai pusdienlaikā

L. Otaņķei folkloras balva "Austras koks"

Folkloras balvu «Austras koks» par mūža ieguldījumu pasniegs priekšdziedātājai Līvijai Otaņķei

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Bārtas etnogrāfiskais ansamblis ir viens no vecākajiem Latvijā un nupat nosvinēja 90 gadu jubileju. Taču vēl kāds nozīmīgs brīdis kolektīvam ir gaidāms sestdien, 7. decembrī, kad ansambļa priekšdziedātājai un teicējai Līvijai Otaņķei par mūža ieguldījumu Rīgā tiks pasniegta folkloras biedrības balva “Austras koks”.

Bārtas etnogrāfiskais ansamblis ar saviem krāšņajiem tērpiem un skanīgo daudzbalsīgo dziedājumu allaž pamanāms vai tie būtu koncerti, skates vai festivāli.  Nepārspēts ir ansambļa vecākās dalībnieces Līvijas Otaņķes spēcīgais dziedājums. Ansamblī viņa darbojas 61 gadu, no tiem 38 kā priekšdziedātāja, kas ir tāpat kā diriģents korim vai orķestrim, – atzīst Līvijas kundze. Tā ir liela atbildība, nesajaukt vārdus vai melodijas, izdziedot bagāto Bārtas dziesmu pūru.

Lai gan Bārtas etnogrāfiskā ansambļa precīzs dibināšanas laiks nav zināms, par tādu tiek uzskatīta pirmā publiskā uzstāšanās 1929.gadā, kad Liepājas latviešu biedrības namā izrādīts ansambļa dibinātāja un vadītāja Jēkaba Ķībura etnogrāfiskais uzvedums. Savulaik kolektīvā bijis vairāk nekā 40 dalībnieku, kas dziedājuši un dejojuši. 1950. gadu nogalē, veidojot kārtējo uzvedumu, Ķīburu Jēkabs  piedalīties tajā uzaicinājis savu krustmeitu Līviju.

“Viņš nebija mācījies mūziku, bet viņš mācēja kolektīvu iemācīt uz balsīm dziedāt. Tautiskā dziedāšana nav tāda kā akadēmiskā,” stāsta Līvija Otaņķe.

Bārtas etnogrāfiskajā ansamblī šobrīd darbojas dažādu paaudžu dalībnieces, pārsvarā bārtenieces. 2020. gadā apritēs divdesmit pieci gadi, kopš kolektīvu vada Līvijas Otaņķes meita Gunta Klievēna, kura pati ansamblī dzied 40 gadu. Te dziedājuši arī viņas bērni un mazbērni.

“Tā ir tā bagātība. Tas ir arī pienākums šobrīd. Tas vairs nav tā – gribu dziedu, negribu nedziedu. Tas ir pienākums turēt godā tautasdziesmu,” uzsver Gunta Klievēna.

Bārtas etnogrāfiskais ansamblis divas reizes saņēmis Lielo folkloras gada balvu. Šādu novērtējumu 2003. gadā saņēmusi arī ansambļa priekšdziedātāja Līvija Otaņķe.

Līvija Otaņķe
Līvija Otaņķe

Folkloras balvu "Austras koks" šogad pasniegs otro reizi. 7. decembrī VEF Kultūras pils Kamerzālē notiks Latvijas folkloras Dižkoncerts. Koncertā piedalīsies folkloras kopas no Madonas, Talsiem un Upītes. Koncerta laikā jau otro gadu pēc kārtas tiks pasniegta folkloras balva "Austras koks". Koncertu vadīs Asnate Rancāne un Edgars Zilberts.

2019.gadā folkloras balvu "Austras koks" nominācijā par dzīvesziņas kopšanu un daudzināšanu saņems Madonas folkloras kopa "Vērtumnieki", kas līdztekus sava novada tradīciju, dziesmu, rotaļu, deju, muzicēšanas prasmju pārmantošanai, lielu ieguldījumu devusi arī vietējā dialekta apgūšanā un daudzināšanā.

Nominācijā par folkloras aktivitātēm balvu saņems Inese un Andris Rozes no Amatas. Viņu aktivitātes un darbošanos folkloras laukā pazīst visā Latvijā. Viņi organizē danču vakarus un festivālu, rīko tautas mūzikas instrumentu gatavošanas meistarklases, organizē dažādus koncertus un sarīkojumus.

Nominācijā par mūža ieguldījumu tiks pasniegtas divas balvas. Vienu balvu saņems Bārtas etnogrāfiskā ansambļa dalībniece, priekšdziedātāja, teicēja Līvija Otaņķe.

Balvu par mūža ieguldījumu saņems arī Rīgas folkloras draugu kopas "Skandinieki" dibinātāja, dalībniece, Latvijas folkloras kustības priekšgaitniece Helmī Stalte. Šogad Helmī Stalte nosvinēja savu mūža 70.gadskārtu, no kura lielākā daļa un visa sirds un dvēsele atdota tieši tautas tradīcijām un dzīvesziņai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti