Liepājas muzejs simtgadē izrāda savus dārgumus no muzeja kolekcijām

Savu simtgadi 30. novembrī svinīgi atzīmēs Liepājas muzejs. Viens no lielākajiem Kurzemes muzejiem saviem apmeklētājiem svētku gadā sarūpēs vairākas izstādes, kas ļaus tuvāk iepazīt gan muzeja veidotājus, gan muzeja bagātīgās kolekcijas. Līdz 10. martam muzejā skatāma izstāde, kas veltīta muzeja dibinātājam un ilggadējam direktoram Jānim Sudmalim (1887 – 1984). 

Liepājas muzejs simtgadē izrāda savus dārgumus no muzeja kolekcijām
00:00 / 04:33
Lejuplādēt

Liepājas muzeja galvenā krājuma glabātāja Antra Brakše atklāja, ka pirmajā jubilejas izstādē vēlējušies parādīt līdz šim neredzētus darbus. Izstāde veltīta muzeja dibinātājam un ilggadējam direktoram Jānim Sudmalim, kurš līdzās savai aizrautībai ar novadpētniecību un etnogrāfiju, pats gleznojis portretus, Liepāju un tās apkārtni. Viņš ir bijis viens no Jaņa Rozentāla skolniekiem. 

Brakše stāstīja: "Šie darbi, lielākā daļa muzeja krājumā nonākuši 2016. gadā. Nav bijuši izlikti, domājam, ka parādīsim, kas līdz šim nav rādīti. Tās pārsvarā ir tādas skicītes. Viņš gleznoja dabā, tāpēc nav gribējis nest lielus formātus. Ir arī viņa krāsu kaste, bijusi arī tāda paštaisīta konstrukcija ar foto statīva kājām."

Veidojot jubilejas notikumus, vēlme bija pietuvoties Liepājas muzeja pamatvērtībām, sacīja muzeja direktore Dace Kārkla.

"Tā viena pamatvērtība, kas mums ir izveidota jau pirms vairākiem gadiem, tā ir Dienvidkurzemes etnogrāfijas ekspozīcija, kuru mēs veidojām, lai uzceltu pieminekli Liepājas muzeja dibinātājam un ilggadējām muzeja direktoram Jānim Sudmalim. Lai arī tā ir tapusi agrāk, tā joprojām izraisa lielu interesi un ir labi apmeklēta. Tas ir viens no jubilejas notikumiem, jo to aiz sevis ir atstājis Jānis Sudmalis. Tā ir Dienvidkurzemes etnogrāfijas bagātība un krāšņums. Nav vērts veidot vēl vienu etnogrāfisku izstādi, ja to visu var apskatīt pagrabā," atzīmēja Kārkla.

Tāpēc jaunas izstādes, atzīmējot simtgadi, būs vairāk pievērstas kam citam. Pašlaik notiek gatavošanās tam, lai pavasarī apmeklētājiem piedāvātu Liepājas mākslas kolekcijas priekšmetu izstādi, kurā ir vairāki tūkstoši priekšmetu.

Muzeja direktore norādīja: "Jo šī mākslas priekšmetu kolekcija ir viena no lielākajām kolekcijām Liepājas muzejā. Muzeja pastāvēšanas laikā iepriekšējie muzeja darbinieki muzejā ir ļoti atbildīgi un mērķtiecīgi to papildinājuši. Mums ir jāatvēl lielā zāle, jo kolekcija ir ļoti daudzveidīga un vērtīga."

Muzeja simtgadē liepājnieki izrādīs arī savus Liepājas zeltkaļu un sudrabkaļu dārgumus.

Kārkla sacīja: "Ja Liepājas muzeja simtgadi mēs atzīmēsim novembrī, tad arī novembrī mums ir paredzēta vēl viena muzeja kolekcijas izstāde – tie ir zeltkaļu un sudrabkaļu izstrādājumi. Šajā kolekcijā ir vairāk nekā 300 priekšmetu, tā ir diezgan apjomīga kolekcija."

Liepājas muzejs dibināts 1924. gada 30. novembrī, neilgu laiku pēc Latvijas valsts izveidošanās. Muzejs sevī apvieno Dienvidkurzemes mākslinieciskās, etnogrāfiskās un kultūrvēsturiskās vērtības, glabā liecības, kas saistās ar Liepājas un novada identitāti. Pirmie muzeja iedīgļi meklējami jau 19. gadsimtā un 20. gadsimta sākumā, kad dažādas biedrības sāka veidot kolekcijas. Liepājas muzeja krājumā glabājas vairāk nekā 130 tūkstoši priekšmetu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti