Kopt tradīcijas gan muzicēšanā, gan kulinārijā. Cēsu novadā norisināsies Jauniešu etnodienas

No 8. līdz 10. septembrim Cēsu novadā norisināsies Jauniešu etnodienas 2023, kopā pulcējot jauniešus no Latvijas folkloras kopām, vietējo folkloras kopu dalībniekus un tradicionālās kultūras lietpratējus, pavēstīja Latvijas Nacionālā kultūras centra pārstāvji.

Jaunieši trīs dienu garumā piedalīsies dažādās darbnīcās un meistarklasēs. Ikviens interesents aicināts apmeklēt publiskos pasākumus, kuros būs iespēja redzēt un dzirdēt Etnodienu dalībnieku muzicēšanu, kā arī piedalīties danču vakarā.

Jauniešu etnodienas jau tradicionāli rudenī pulcē jauniešus, kas interesējas vai vēlas padziļināt zināšanas par folkloru. Tā ir iespēja apgūt dažādas latviešu folklorā balstītas prasmes un iemaņas, pievēršoties arī muzicēšanai un dziedāšanai, norāda centrā.

Šogad meistarklases norisināsies Cēsu novada Drabešos, Drabešu muižā un Drabešu Jaunajā pamatskolā, un šajā reizē tiks izcelta Ziemeļvidzemes un Cēsu apriņķa tradicionālā kultūra un kultūras mantojums.

Etnodienās dalībnieku uzmanība tiks pievērsta ne tikai muzicēšanai un dziedāšanai, bet arī tādām praktiskām iemaņām kā tradicionālo instrumentu būve un lokālās kulinārijas tradīcija.

Ņemot vērā, ka Etnodienu dalībnieki bieži vien uzstājas dažādos pasākumos gan kā individuāli mākslinieki, gan folkloras kopu vai kapelu dalībnieki, šogad dalībniekiem būs iespēja apgūt dažādus aktiermeistarības un skatuves runas meistarstiķus aktrises Janas Herbstas vadībā. Meistarklases vadīs arī dziedātāja Katrīna Dimanta.

Pasākuma ietvaros Cēsīs divus vakarus pēc kārtas notiks arī publiskas norises, kas bez maksas pieejamas ikvienam interesentam. 9. septembrī pulksten 21.00 koncertzāles "Cēsis" Kamerzālē notiks danču vakars, savukārt 10. septembrī pulksten 15.00 Cēsu Izstāžu namā ikviens aicināts uz Etnodienu noslēguma koncertu, kurā muzicēs Etnodienu dalībnieki un skolotāji, prezentējot apmeklētājiem prasmes, ko apguvuši nodarbībās.

Latvijas Nacionālā kultūras centra folkloras un tautas mūzikas eksperte Katrīna Feldmane uzsver: "Etnodienu mērķis ir tradicionālo kultūras vērtību popularizēšana mūsdienīgākā formā un plašākai auditorijai saprotamā izteiksmē. Dalībniekus mudinām ne tikai spēlēt to, kas ienāk prātā, bet meklēt materiālus, kas pierakstīti konkrētā vietā un ir tās vietas lokālā tradīcija un tradicionālās kultūras mantojums. Etnodienas dod iespēju jauniešiem satikties ne tikai ar sava vecuma pārstāvjiem, bet arī ar pieredzējušiem jomas profesionāļiem un lokālo tradīciju mantiniekiem. Šādi tiek iepazīta tradīciju dažādība mazās Latvijas robežās."

Jauniešu etnodienas 2023 organizē Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar Cēsu novada kultūras pārvaldi un tradicionālās kultūras iniciatīvu centru "KasTe".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti