Rīta Panorāma

"Nobeli" fizikā piešķir par klimata izmaiņu modelēšanu

Rīta Panorāma

Nobela prēmiju ķīmijā piešķir par katalizatoru izstrādi

Itālijas pilsēta Kremona – vijoles dzimtene

Vijoles dzimtene – Itālijas pilsēta Kremona

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Itālijas pilsēta Kremona, kas pazīstama kā vijoles dzimtene, ir mūziķu magnēts, kur ik gadu dodas desmitiem mākslinieku un jauno censoņu. Tagad pilsētā izveidots jauns izcilības centrs, kurā studenti var mācīties pie vijoļmeistariem. Centrs pilnībā veltīts stīgu instrumentiem, un tas veicināšot pētījumus un studijas par vijoļu ražošanu, kā arī mūziku.

Gandrīz 500 gadu Kremona, neliela pilsēta Itālijas ziemeļos, ir bijusi stīgu instrumentu pasaules centrs. Kopš Andrea Amati izveidoja pirmo vijoli 1500. gadu vidū, pilsēta nav zaudējusi savu pārākumu šajā jomā. Kremonā ir vairāk nekā 140 darbnīcu, kurās visu tautību amatnieki izstrādā un izgatavo instrumentus. Neskatoties uz pagājušo laiku, instrumenti joprojām tiek izgatavoti atbilstoši tradīcijām.

Stīgu instrumentu izstrādātājs Brūss Karlsons stāsta: "Tas viss sākās 16. gadsimtā, kad Andrea Amati izgatavoja pirmos instrumentus. Mēs to zinām, jo viņš instrumentu iekšpusē ielika norādījumus par sevi un instrumentu izstrādi. Viņa vijoli saucam par pirmo un par īsto vijoli. Pēc tam vairākas paaudzes no 1550. līdz 1750. gadam Kremonā izgatavoja pašus labākos un skaistākos instrumentus."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti