Veismanis: Operas repertuārā jābūt arī operetei un mūziklam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

No šodienas Latvijas Nacionālajā operā (LNO) kā direktora padomnieks muzikālajos jautājumos darbu uzsāk diriģents Andris Veismanis. Par savas darbības prioritātēm Veismanis izvirzījis operas repertuāra dažādošanu, nekautrējoties arī no tādiem žanriem kā operete un mūzikls.

Veismanis pēc operas jaunā vadītāja Zigmara Liepiņa iniciatīvas nomainījis līdzšinējo padomnieku Arturu Maskatu, kurš darbu pārtraucis pēc savstarpējas vienošanās.

Andris Veismanis par savas darbības prioritātēm izvirzījis operas repertuāra dažādošanu, kurā lielāka vieta būtu atvēlēta tieši Latvijas komponistu darbiem. Arī izrādēs iecerēts maksimāli iesaistīt tieši pašmāju māksliniekus.

„Man galvenās prioritātes ir Latvijas un  latviešu mākslinieki un viņu noslogotība Latvijas Nacionālajā operā," norāda Andris Veismanis.

Tāpat Veismanis uzskata, ka operas repertuārā jābūt pārstāvētām arī tādām formām kā operete un mūzikls, jo daudzi jaunieši labprāt apmeklētu operu, ja tur būtu šādi iestudējumi.

Jāaudzina mūsu jaunā klausītāju un skatītāju paaudze, kas apmeklētu arī klasiskos iestudējumus, bet zināmā mērā caur popmūziku un mūzikliem. Es no tā nekautrējos, un man šķiet, ka tā ir pilnīgi normāla forma, kurai jānotiek mūsu Nacionālajā operā," stāsta Veismanis.

Jaunais LNO direktora padomnieks muzikālajos jautājumos skaidro, ka opera ir mūsu vienīgais muzikālais teātris, kas pārstāv dažādus žanrus, bet daudzus gadus operetes nav uzvestas, nemaz nerunājot par mūzikliem.

Tās ir formas, kurām jābūt," uzsver Veismanis.

Diriģents Andris Veismanis Latvijas Nacionālajā operā nostrādājis jau 16 gadus - sākumā galvenā kormeistara amatā, pēc tam kā diriģents.

Jau vēstīts, ka Kultūras ministrija Latvijas Nacionālās operas (LNO) mākslinieciskā vadītāja un valdes priekšsēdētāja amatam izvēlējās komponistu un bijušo "Radio SWH" vadītāju Zigmaru Liepiņu. Valdē vēl iecelta vairāku uzņēmumu mārketinga un biznesa vadītāja Inese Eglīte un Latvijas Televīzijas kultūras raidījumu satura redaktore muzikoloģe Daina Markova.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti