Valmiermuižā otro reizi kuls «Sviestu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

2018. gada 16. jūnijā jau otro reizi Valmiermuižā notiks etnofestivāls „Sviests". Festivāla, kurš sakrīt ar Latvijas simtgades svinībām, tēma ir „Baltu ciltis”, kas atspoguļosies mūzikā, amatniecībā un kulinārijā, informē organizatori - Kultūras menedžmenta centrs „Lauska”.

Etnofestivāls „Sviests” atspoguļo tradicionālo kultūru tās dažādās mūsdienu izpausmēs – mūzikā, amatniecībā, arī kulinārijā – visā, kas balstās savā tiešajā vidē un tradīcijā un līdz ar to var būt saprotams un baudāms arī mūsdienu cilvēkiem, kuri dzīvo šajā pašā vidē, teritorijā. Festivālā mūzika, kas ir balstīta senatnes tradīcijās un izturējusi laika pārbaudi, šodienas klausītājam skan autentiski un baudāmi.

Šogad izvēlētā tēma - Baltu ciltis - visos laikos ir bagātīgi apcerēta mītos un leģendās. Gan folklorā, gan arī arheoloģiskajos izrakumos rastie atradumi liecina par bagātu kultūru un paražām, kuras lielā mērā ir mūsu sabiedrības un kultūras pamatā vēl šodien.

Festivāls norisināsies visas dienas garumā. Jau plkst. 12.00 vērsies mājražotāju un amatnieku tirdziņš „Gardu muti”, kā arī notiks dažādas amatnieku un kulinārās meistardarbnīcas, kurās apmeklētājiem būs iespēja vērot dažādu prasmju zinātāju darbību, kā arī pašiem sev izgatavot ko noderīgu, garšīgu vai skaistu. Pa dienu uzstāsies folkloras kopas „Ore” un „Lāns”, kuru repertuārā ir dažādas saviesīgas un gadskārtu dziesmas. Lielo "Sviesta" skatuvi atklās plkst.18.30 grupa „Pērkonvīri”. Koncerts ilgs līdz pat plkst. 01.00 naktī.

"Pērkonvīri"
"Pērkonvīri"

 

Uz "Sviesta" skatuves kāps grupa „Brāļi un māsas”, kas sevī apvieno labi zināmus talantīgus radiniekus – Kristīni un Edgaru Kārklus un Andri un Ilzi Gruntes.

 

Muzicēs folktronikas grupa „Zari” no Liepājas.

 

 

Papildu labākajām latviešu etnogrupām uzstāsies arī dienvidu kaimiņtautu mūziķi, kuru valstis atrodas bijušajās baltu cilšu teritorijās – Lietuvā, Krievijā un Baltkrievijā. Festivāla starptautiskie viesi būs etnotrio „Troitsa” no Baltkrievijas, kuru vadītājs Ivans Kirčuks ir pazīstams ar savu unikālo balsi un neskaitāmu dažādu tradicionālo instrumentu spēli.

"Troitsa"
"Troitsa"

Grupas repertuārā ir Kirčuka gadu gaitā vāktās baltkrievu tautasdziesmas, kuras tiek smalki aranžētas „Troitsas” neatkārtojamajā stilā.

 

Īpašs prieks ir par lietuviešu grupas „Spanxti” viesošanos Latvijā, kuras repertuārā ir gan lietuviešu, gan latviešu mitoloģiskās tautasdziesmas.

„Spanxti”
„Spanxti”

 

Trešā ārzemju grupa „Otava Yo” no Pēterburgas ir bieži un gaidīti viesi Latvijā, jo viņu humora caurstrāvota pieeja savam muzikālajam mantojumam aizrauj un liek dancot pat visatturīgākajiem klausītājiem.

„Otava Yo”
„Otava Yo”

 

Kā vakara kulminācija būs uguns rituāls un lielās uguns skulptūras „Sviesta ķērne” aizdegšana līdz ar tumsas iestāšanos plkst. 22.30, lai visi kopā sāktu gaidīt vasaras saulgriežus un to maģisko nakti. Ugunsskulptūra tapusi mēnesi garā rezidencē Drabešu muižas amatu mājā. To radījis mākslinieks no Spānijas – valensietis Jordi NN. Šī viņam ir jau otrā ugunsskulptūra Latvijā, jau pērn etnofestivālam „Sviests" tika atvesta „Uguns saule”, kuras dedzināšana Valmiermuižas parkā daudziem radījusi neaizmirstamu iespaidu. „Sviesta ķērnes” dedzināšanas rituālu vadīs „Pērkonvīri” ar īpaši sagatavotu, jaudīgu muzikālu pavadījumu.

Etnofestivāla apmeklētājiem būs iespēja uzsliet telti netālajā Valmiermuižas staļļa laidarā. Informācija par festivāla norisi, dalībniekiem un praktiskiem jautājumiem atrodama www.etnosviests.lv

Festivālu rīko kultūras menedžmenta centrs „Lauska” un Valmiermuižas kultūras biedrība.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti