Pārmijas

Daudz laimes 25. dzimšanas dienā, Latvijas Radio 2!

Pārmijas

Pagātnes balss mūsdienu noformējumā – Emīla Pudeļa simtgadīgā dienasgrāmata

Andrejs Osokins, Reinis Zariņš un Daumants Liepiņš apvienosies īpašā tiešsaistes koncertā

Tukšā zālē pianists un trīs operatori. Tiešraidē būs skatāms koncerts «Laikmeta piezīmes klavierēm»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Piektdien, 3. aprīlī, plkst. 19.00 tiešsaistē no Koncertzāles "Cēsis" koncertā "Laikmeta piezīmes klavierēm", kas likumsakarīgi risināsies bez publikas klātbūtnes zālē, izskanēs trīs spožu latviešu pianistu – Andreja Osokina, Reiņa Zariņa un Daumanta Liepiņa – solo programmas, kas tapušas kā viņu skatījums uz šo laiku caur katra mūziķa izraudzīto skaņdarbu prizmu. Koncerts būs skatāms arī sabiedrisko mediju portālā LSM.lv.

"Kā jau visas koncertzāles un kultūras vietas Latvijā, arī mūsu koncertzāle jau vairākas nedēļas ir slēgta apmeklētājiem. Notiek intensīvs darbs – visus pavasara koncertus pārceļam uz tālāku laiku, taču esam raduši vienu lielisku iespēju sniegt cilvēkiem kaut ko ļoti skaistu un mierinošu, kas šajā laikā sniegtu iedvesmu un prieku," stāsta koncertzāles "Cēsis" mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska.

"Koncertā uzstāsies koncertzāles "Cēsis" šī gada rezidences mākslinieks Andrejs Osokins, Reinis Zariņš un jaunais, talantīgais Daumants Liepiņš.

Katrs no viņiem veidojis īpašu koncertprogrammu, kas veltīta šim vēsturiskajam laikam, kurš, jācer, nekad vairs neatkārtosies.

Katrs pianists sniegs divdesmit, divdesmit piecu minūšu programmu. Tie būs tādi kā trīs monologi – gan mīlestības un dramatisma, gan lielu cerību un patriotisma piepildīti. Andrejam tā būs mīlestības pilna programma ar Vāgneru, Šūmani un Jāzepu Vītolu. Reinim Zariņam kā lieliskam konceptuālu programmu veidotājam programmā ir Johans Sebastiāns Bahs un Olivjē Mesiāna "20 skatieni uz Jēzus bērnu". Koncertu noslēgs Daumants Liepiņš ar romantisku, poļu patriotisma piepildītu programmu – diviem Friderika Šopēna skaņdarbiem."

Kā radās tieši šāda koncerta ideja? "Visus pavasara koncertus, kopskaitā divdesmit četrus, kas bija paredzēti, sākot no 13. marta, pārcēlām uz rudens un ziemas sezonu. Un tikai vienu vienīgu mums neizdevās pārcelt – to būtu nācies atcelt, taču šis

viens nenotikušais koncerts mudināja meklēt kādu citu formu un citādā veidā aizstāt to ar pavisam jaunu notikumu. Tā ka šodien atvērsim koncertzāles durvis, kuras šīs nedēļas bijušas slēgtas, un dāvāsim ko skaistu –

būs ļoti labas klavieres, pie kurām spēlēs pianisti, būs ļoti skaista zāle, kaut arī bez klausītājiem. Bet šis būs tiešām baudāms koncerts – tas nebūs mājas koncerts.

To jau redzam digitālajā vidē, ka radošie cilvēki nespēj dzīvot bez mūzikas, mākslas un mēģina atrast veidus, kā izpausties, jo mūziķa profesijā nav robežu starp dzīvi un darbu."

Zagorska arī neslēpj: "Esam sarūgtināti, ka esam pazaudējuši savu ikgadējo pavasara festivālu "Pētera Vaska mūzikas aprīlis", kurā bija jāmuzicē Latvijas Nacionālajam simfoniskajam orķestrim, kamerorķestrim "Sinfonietta Rīga", korim "Latvija", solistēm Baibai Skridei un Laumai Skridei. Esam pārcēluši arī operdīvas Marinas Rebekas un Andreja Osokina 30. maijā plānoto koncertu uz rudeni. Ļoti daudzi mūziķi šajā laikā pazaudējuši savu darbu – simtiem mūziķu. Ideja par šo koncertu vēl ir arī tāpēc, ka Andrejs ir mūsu rezidējošais mākslinieks, turklāt uz skatuves šajos apstākļos jābūt vienam mūziķim. Tāpēc klaviermūzika."

Un kādi drošības pasākumi šovakar tiks veikti koncertzālē "Cēsis"?

"Katrs pianists ieradīsies ar savu personīgo auto pa vienam, katram ir paredzēta sava mēģinājumu telpa un izslēgtas jebkuras saskarsmes iespējas. Mūsu ēka ir ļoti liela, zāle ir milzīga, un operatora kamera atradīsies attālināti – balkonā.

Tā ka esam ievērojuši absolūti visus ierobežojumus, lai pasargātu gan māksliniekus, gan pasākumā iesaistītos cilvēkus. Visā lielajā zālē atradīsies viens mūziķis un trīs operatori."

Šajā satraukuma pilnajā laikā koncertzāles mākslinieciskā vadītāja novēl: "Gribu visiem novēlēt pozitīvu noskaņojumu – mūziķiem, māksliniekiem svarīgi saglabāt radošo garu. Šis laiks ir labs ar to, ka iespējams nesteigties un vairāk padomāt par savām iecerēm, kuras nav bijis laika piepildīt.

Rakstnieki šobrīd noteikti raksta jaunus darbus, mākslinieki glezno jaunas gleznas un komponisti rada jaunus darbus, un pēc pavisam neilga laika – varbūt pēc pusgada – kultūras ainā parādīsies lieliski jaundarbi, brīnišķīga māksla un literatūras darbi. Dzīve visā sniedz līdzsvaru.

Acīmredzot mums bijis nepieciešams apstāties. Un acīmredzot šis laiks ir nepieciešams visai mūsu sabiedrībai un pasaulei – un tas vērtīs visu uz labāko: kļūsim labāki, gudrāki un viedāki, lai saprastu un atbildētu, kāpēc mums bijis piešķirts šis laiks."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti