Kultūras ziņas

Nosaukti Pīgožņa balvas nominanti

Kultūras ziņas

Sācies analogā kino "Process"

Pēterim Vaskam pirmais solo albums dzimtenē

«Skani» vērienīgākais projekts: Klajā laists Pētera Vaska mūzikas albums «Lūgšana»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Lai cik paradoksāli tas skanētu – dienasgaismu ieraudzījis komponista Pētera Vaska pirmais solo albums dzimtenē, un ceturtdien albumam tiks svinēti atvēršanas svētki. 

Mūzikas izdevniecībai “Skani” albuma “Lūgšana” izdošana ir līdz šim vērienīgākais projekts. Par šo skaņu materiālu, kas ierakstīts pērnruden Rīgā, jau ir liela interese arī no ārvalstīm. 

“Ir tā interesanti sanācis – man to disku kaudzīte ir diezgan pamatīga, bet solo diski visi ir ārzemēs līdz šim bijuši, es nezinu, cik daudz, un šis ir pirmais solo disks dzimtenē. Jāsaka – bija vērts gaidīt… tā ir brīnišķīga dāvana komponistam un ceru, ka kāds gribēs viņu arī paklausīties,” atzina Pēteris Vasks. 

Vienlaikus albums “Lūgšana” ir komponista dāvana savai zemei. Ieraksts tapis pagājušā gada septembrī Lielajā ģildē. Vairāki komponista darbi šajā albumā piedzīvo pirmieskaņojumu jaunās versijās. 

Senākais no tiem – pirms 40 gadiem Imanta Ziedoņa dzejas iedvesmotais skaņdarbs “Lūgšana mātei”, ko savulaik klausītāji pazina kā “Kantāti sievietei”. Komponists uzskata, ka albuma vēstījums spoguļojas tā nosaukumā. 

“Lūgšana mātei – par tām mātēm, kas dzemdē bērnus, lai tauta dzīvotu, augtu, kļūtu stiprāka, gudrāka, mūžīgā mātes mīlestība. Sevišķi 70. gadu beigās tajā absurdajā režīmā, kad visi runāja par darba uzvarām un ka jācīnās pret starptautisko imperiālismu, bet mātes svētā misija laist pasaulē mazulīšus.. tas bija starp citu. [..] Nevis prasot visaugstākajam dot kaut ko, bet – palīdzi man piepildīt to, izdarīt kaut ko labāk, dot pasaulei vairāk mīlestības. Tur es ielieku pašu būtiskāko, kas manī ir iekšā,” atzina Vasks. 

Mūzikas izdevniecībai “Skani” šis ir vislielākais, visvērienīgākais līdz šim ierakstītais albums. 

“Ir ļoti, ļoti daudz dalībnieku – ir veseli divi orķestri – Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris  un orķestris “Rīga”, ir Valsts akadēmiskais koris “Latvija”, ir soliste Laura Teivāne, tā kā no ierakstu sesijas darba – tas bija vislielākais izaicinājums,” atzina “Skani” izpildproducents Egīls Šēfers. 

No piektdienas albums klausītājiem būs pieejams visā pasaulē, un vēl pirms tā atvēršanas svētkiem disks jau raisījis lielu interesi. “Vēl pirms albums iznācis, mēs jau trešo reizi sūtījām papildu porcijas, jo tiešām cilvēki šo mūziku ļoti gaida,” atzina Šēfers. 

Šobrīd vislielākā interese par Pētera Vaska mūziku esot Lielbritānijā, otrajā vietā ierindojoties ASV un trešajā – vāciski runājošās valstis, pastāstīja Šēfers. 

Tikmēr komponists turpina radīt jeb kā pats saka – rakstīt notiņas. Drīzumā dienasgaismu ieraudzīs ārvalstīs tapušie ieraksti, savukārt maijā Pēteris Vasks dosies uz Losandželosu, kur pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos Ivetai Apkalnai rakstīts darbs. 

“Es vienmēr saku – kamēr skanēs mūzika, kas ir mīlestībā radīta un mīlestībā un meistarībā izdziedāta, tikmēr pasaulei ir cerības turēties zināmā līdzsvarā,” uzskata Vasks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti