Kultūras ziņas

Keramikas simpozijā top jauni darbi

Kultūras ziņas

"Homo Novus" 20.reizi

"Prāta vētras" koncertu aizkulises

«Prāta vētras» koncertu aizkulises, par kurām mūziķi tikai nojauš

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Kā zināms, Rīgā 29.augustā notiks grupas “Prāta vētra” tūres “7 soļi svaiga gaisa” pēdējais koncerts. Pusotru stundu garais koncerts ir aisberga redzamā daļa. Arī paši ''prātnieki'' atzīst, ka viņi var tikai nojaust tā neredzamo daļu, jo viņi koncerta vietā ierodas uz mēģinājumu, kad viss jau ir gatavs.

"Es vismaz personīgi pat īsti neesmu redzējis to starpposmu, kā tas izskatās, bet es saprotu, ka tas ir liels darbs, daudzu cilvēku darbs," atzīst Renārs Kaupers.

Ja grupas pirmsākumos puiši visu darīja pašu spēkiem, tad šodien tūres koncertu rīkošanā kopumā ir iesaistīti ap 300 cilvēku. Gandrīz nedēļu pirms koncerta tā norises vietā tiek būvēta skatuve, lai vēlāk pie darba varētu ķerties visi tie, kas koncertā nodrošina skaņu, gaismu un video.

Nepieciešamie resursi ar katru koncerttūri tikai aug. Ja pirms trim gadiem viss nepieciešamais koncertam satilpa 15 mašīnās, šodien to skaits ir gandrīz dubultojies.

"Mums šogad ir 27 mašīnas. Fūres kravas pārvadāšanai. Skatuves augstums Rīgas koncertā ir 27 metri, led ekrānu lielums Jelgavas un Rīgas koncertos ir 420 kvadrātmetru. Nekas tāds Latvijā nevienam līdz šim nav bijis," norāda grupas “Prāta vētra” direktore Aija Auškāpa.

Pamatideja par to, kāds būs koncerts, parasti dzimst grupas bundzinieka Kaspara Rogas galvā, bet līdz pārējiem nonāk kā uzmetumi uz salvetēm.

"Pirmajā brīdī šķiet, ka to nevar, ka tas ir nereāli. Pēc tam kaut kā lēnām, lēnām, un viss beigās realizējās. Tādā ziņā Kasparam cepuri nost, viņš neļauj iesūnot. Katrreiz ir kaut kas pilnīgi jauns. Tas ir arī izaugsmes veids kaut kāds," stāsta video režisors Juris Matuzelis.

To, ka ''prātnieku'' ideju īstenošana zināmā mērā ir iespēja gūt jaunu pieredzi un augt profesionāli, atzīt arī atbildīgie par skaņu un gaismu.

"Principā izaicinājums ir uztaisīt tādu skaņu, kur neviens nepamanītu skaņu, bet pamanītu grupu," teic skaņu inženieris Edmunds Verners Zazerskis, "un nedomātu par skaņu. Ja par skaņu nerunā, tas nozīmē, ka viss ir labi."

"Tā ir taisnība. Tas ir pilnīgi noteikti," pierkrīt Māris Mihelsons. "Tā jau ir ikvienā lietā. Ja tev kurpe nespiež, tu par viņu nedomā."

"Vai futbolā – ja nemana tiesnesi, tad viņš ir labs tiesnesis," piebilst Renārs Kaupers.

"Mums visam ir plāns B. Ja nomirst viens serveris, sāk strādāt otrs. Gaismu pultis, viss ir dubultā. Daudzi svarīgi vadi ir novilkti pa divi. Ja ar vienu kas notiek, tad ir otrs svarīgās vietās. Darīts viss iespējamais, lai nekas nevarētu aiziet greizi," stāsta gaismu režisors Ainārs Pastars, savukārt gaismu režisors Aldis Janevics, norāda, ka jau 15 gadus "jebkurš "Prāta vētras" šovs ir nākamais solis" attīstībā un arī dullumā uz priekšu.

"Pie šī visa, ko esam sataisījuši, efekts ir liels. Cilvēkiem patiks, es ceru," saka gaismu režisors Armands Kurgans.

"Bija koncerti, es atceros, tūres, kad es mēģināju vēl daudzmaz uzskaitīt visus, vismaz skaņu kompāniju, gaismas un tā. Tagad mēs mēģinām aprobežoties īsi, bet sirsnīgi," saka Renārs Kaupers, bet Jānis Jubalts "Prāta vētras" komandu salīdzina ar skudrupūzni, kurā viss notiek un neviens nevienam netraucē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti