Pagrabs

Zelts un maģiskais 7. LMA scenogrāfi pošas uz Prāgas Scenogrāfijas kvadriennāli

Pagrabs

Rudenīgas sarunas, mūzika un konkurss sezonas pirmajā raidījumā „Pagrabs”

Pozitīvais bezmiegs jeb vokālā grupa "Insomnia" gūst panākumus prestižā konkursā Maskavā

Pozitīvais bezmiegs jeb vokālā grupa «Insomnia» gūst panākumus prestižā konkursā Maskavā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Kaut arī vokālo apvienību "Insomnia" Gustavs Melbārdis un Roberts Memmēns nodibinājuši pērn novembrī, tā jau pārliecinoši sevi pieteikusi starptautiskajā apritē, iegūstot otro vietu vienā no pasaules vadošajiem a cappella konkursiem – "Moscow Spring A Cappella". Festivāls, kas vienlaikus ir sīvs konkurss, norisinājās no 1. līdz 12. maijam Maskavā un šogad pulcēja vairāk nekā 200 grupas no 45 valstīm. Savā kategorijā muzikālā apvienība "Insomnia" cīkstējās ar vēl 65 grupām.

Konkurss noritēja Maskavas centrā uz 45 skatuvēm, uz kurām dalībnieki ik dienu izpildīja trīs četrus koncertus.

"Skaitļi un apjomi festivālā ir tiešām lieli, tieši tāpat kā ar mūziku – tā skanēja visur, un visur cilvēki priecājās un tiešām izbaudīja a cappella žanru. Esam ļoti laimīgi, ka varējām būt daļa no tā," stāsta Gustavs Melbārdis.

"Jaunam sastāvam tas ir vislabākais, kur aizbraukt, it sevišķi, ja vēl tiec pamanīts," ir pārliecināts Roberts Memmēns.

Gustavs Melbārdis stāsta – festivāla koncepts ir ļoti interesants: "Koncerti pārsvarā tiek sniegti vietējiem iedzīvotājiem, un paralēli tu nezini, kurā koncertā atnāks žūrija. Visi koncerti tiek filmēti, līdz ar to profesionalitātei jābūt visaugstākajā līmenī katrā koncertā. Sajūta ir tāda, kādai tai vajadzētu būt katrā koncertā.

Jo it īpaši jaunam sastāvam ir grūti to apzināties un pierast pie apstākļiem. Tik daudz koncertu, cik mēs tur izpildījām – tā bija milzīga laime un pieredze atrasties tur."

Roberts Memmēns (labajā pusē) un Gustavs Melbārdis raidījumā LR3 raidījumā "Pagrabs"
Roberts Memmēns (labajā pusē) un Gustavs Melbārdis raidījumā LR3 raidījumā "Pagrabs"

Kopumā sešu dienu laikā grupa sniegusi 14 koncertus un saliedējusies gan profesionāli, gan draugu lokā.

"A cappella žanrs pieprasa milzīgu, ilggadēju darbu, bet mēs esam sasparojušies," stāsta Melbārdis. "Mums abiem ar Robertu paveicies, jo esam darbojušies ļoti plašā un jaukā atmosfērā – vienmēr tik daudz talantīgu cilvēku mums bijis apkārt… Līdz ar to, ka Robertam jau bija pieredze šajā žanrā, nolēmām izveidot paši savu sastāvu, un te nu mēs esam – drīz jau būs gads. Esam atspērušies un gatavi šo žanru attīstīt arī Latvijā – tieši kā jaunieši."

"Protams, mums jau ir ļoti labas a cappella grupas – Latvija taču populāra ar to, ka mums ir labi kori, labi sastāvi tieši vokālajā mūzikā, tāpēc arī mūsu konceptam varētu atrasties vieta. Neuzskatu, ka tā varētu būt konkurence – drīzāk jau mēs darām pilnīgi citādāk. Šādu sastāvu a cappella žanrā bieži nevar redzēt, līdz ar to, manuprāt, varētu būt interesanti," teic Memmēns.

"Grupas "Cosmos", "Latvian Voices", "Framest" ielikušas labu pamatu šajā žanrā, un esam priecīgi pārņemt no viņiem labāko pieredzi," atzīmē Melbārdis.

Tulkojumā no latīņu un arī angļu valodas "Insomnia" nozīmē – bezmiegs. Kālab tieši šāds nosaukums? "Grupu nosaukumu izdomāšana vienmēr ir ļoti ilgs process, un arī šajā gadījumā mēs ar Robertu ļoti ilgi domājām, kā šo apvienību nosaukt," stāsta Gustavs Melbārdis. "Bet pienāca tāda maģiska diena, kad abi sēdējām manā virtuvē un šis vārds vienkārši atnāca. Mums tiešām ir bezmiegs, bet

ar saviem koncertiem mēģinām panākt pozitīvo bezmiegu – apliecinot, ka jaunība un dzīvesspars ir kas īpašs arī mūsdienās un it īpaši mūzikā."

"Mums tiešām palaimējies, ka mūsu draugi ir ļoti profesionāli, talantīgi cilvēki, kuri arī mīl šo žanru – tā kā tas viss kaut kā ļoti dabiski sanāca. Joprojām strādājam pie koncepta, un tas ir laika jautājums," – tā Roberts Memmēns. "Pat nepamanīju, kā mēs nodibinājāmies – vienkārši dabūjām telpu, un Gustavs bija sadabūjis cilvēkus. Bija tuvākie, bija tādi, kurus mēs pat nezinājām…"

Kāda tad īsti ir grupas identitāte? "Lai saprastu savu identitāti, vispirms jāsāk ar citu komponistu skaņdarbiem – mēs daudz klausāmies citu mūziķu dziesmas.

Vismaz mans mērķis – gribu šo sastāvu aizvest līdz oriģinālmūzikai un ļoti kvalitatīviem videoklipiem.

Tas ir tas, ko gribētu redzēt un vēlētos, lai tā arī mūs atpazīst," atklāj Roberts Memmēns. "Gandrīz simtprocentīgi visas vokālās grupas, kori un a cappella grupas visā pasaulē izpilda citu cilvēku dziesmas tikai tādēļ, lai dabūtu skatījumus. Tad varbūt mēs varam kaut ko pamainīt un pabīdīt Latvijas vārdu nedaudz ārzemēs? Tas būtu skaisti!"

"Grupā esam tik daudzi, un katram patīk nedaudz citādāks žanrs, līdz ar to spektrs, kam iziet cauri, ir ļoti plašs – mēs no tā nebaidāmies, un, cerams, izdarīsim pēc iespējas visu," – tā Gustavs Melbārdis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti