«Mägi Ensemble» uz Rīgu ved Baltijas valstu mūziku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

No 30.augusta līdz 5. septembrim Rīgā uzstāsies amerikāņu profesionālā vokālā grupa „Mägi Ensemble”, kas specializējusies Baltijas valstu mūzikas atskaņošanā, informē koncertu organizatori.

„Mägi Ensemble” ir sieviešu vokālā grupa deviņu dziedātāju sastāvā, kas ikdienā strādā Sietlā, Vašingtonas pavalstī ASV. Grupa specializējusies Baltijas reģiona mūzikas atskaņošanā un nesen laidusi klajā savu pirmo kompaktdisku „Baltic Sounds”, kura prezentācija notiks koncertu tūres laikā.

Koncertos Rīgā „Mägi Ensemble” atskaņos Ērika Ešenvalda, Riharda Dubras, Daces Aperānse, Anša Sauksa, Vaclova Augustina, Esteres Megi un citu komponistu darbus. Līdztekus baltiešu mūzikai programmā iekļauti arī amerikāņu spiričueli un mūsdienu autoru Mozus Hogana (Moses Hogan), Billija Džoela (Billy Joel) un Bobija Makferina (Bobby McFerrin) kompozīcijas.

Ansamblis nosaukts igauņu mūzikas “pirmās lēdijas” Esteres Megi ( Ester Mägi) vārdā. Ansamblī dzied deviņas talantīgas mūziķes, kas koncertos atskaņo un ieraksta  galvenokārt Baltijas reģiona mūziku, tikai retumis repertuārā ietverot citu valstu komponistu darbus. Ansambļa misija ir būt par mūzikas vēstnešiem un caur to stiprināt starpkultūru dialogu un identitāti. Fokusēšanās uz Baltijas mūziku ir cieši saistīta ar kora mūzikas nodaļu un Baltijas studiju nodaļas darbību Vašingtonas Universitātē. Šī saistība palīdzējusi nodibināt Baltijas koru bibliotēku (UW Baltic Choral Library) – pirmo šāda veida bibliotēku Amerikas Savienotajās Valstīs.

Studējot Vašingtonas Universitātē, ansambļa vadītāja Hetere Maklolina Garbesa  (Heather MacLaughlin Garbes) tika lūgta veidot kora mūzikas nošu kolekciju, kas radīja viņas lielo interesi ne tikai par Baltijas kora mūziku, bet arī par tās lomu politiskos procesos. Vašingtonas Universitātes kora bibliotēka turpina augt un attīstīties, šobrīd tajā atrodami vairāk par 1000 Baltijas reģiona komponistu skaņdarbiem. „Mägi Ensemble” ar prieku atceras savu dalību Dziesmu svētkos Latvijā 2013.gadā,  kas ļāvis klātienē baudīt dziesmas vareno spēku.

2015.gada rudenī klajā nācis ansambļa pirmais  CD “Baltic Sounds” . Šobrīd ansamblis strādā pie sava otrā CD “Musica Baltica”, kuru plānots izdot 2017.gadā. Ansamblis aktīvi koncertē,  „Mägi Ensemble” ir rezidējošā grupa Sv.Marka katedrāles Tomsena kapelā (Thomsen Chapel at St. Mark’s Cathedral)

Hetere Maklolina Garbesa ir ansambļa dibinātāja un mākslinieciskā vadītāja, doktora grādu mūzikā ieguvusi Vašingtonas Universitātē. Studiju laikā viņa palīdzēja izveidot Baltijas koru mūzikas bibliotēku. Šis pētījums ļāva viņai piedalīties daudzās nacionāla un starptautiska mēroga konferencēs, kā Baltijas mūzikai un muzikoloģijai veltītajā konferencē Kanterberijā, Lielbritānijā, Latvijas arhīva un kultūras materiālu konferencē Kongresa bibliotēkā un daudzās citās. Viņa vadījusi vairākus ansambļus Sietlā, Čikāgā un Hjūstonā un bijusi viesmāksliniece Starptautiskajā koru festivālā Bangkokā  un rezidējošā māksliniece Bangkokas Starptautiskajā skolā. Garbesa strādājusi Leikforestas koledžā un Šepardas mūzikas skolā, viņa ir valdes locekle vairākās starptautiskās un Amerikas mūzikas organizācijās, asociētā profesore  Baltijas studiju programmā Vašingtonas Universitātē.

Vairāk informācijas: www.magiensemble.com

Koncertu kalendārs:

30. augustā plkst. 19 Nice Place Mansards, Krišjāņa Barona ielā 21

31. augustā, plkst. 13.00 Sv.Pestītāja baznīcā, Anglikāņu ielā 2

3. septembrī plkst. 18, Koncerts kopā ar kori BALTA , diriģente Māra Marnauza, Sv. Jēkaba katedrālē, Jēkaba iela 9

4. septembrī plkst. 12, dievkaplojums Rīgas Doma baznīcā, Herdera laukumā 6

Ieeja koncertos ir bez maksas

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti