Orķestris «Rīga» koncertā vedīs pastaigā pa džeza vēstures takām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Rīgas svētku programmā orķestris “Rīga” klausītājiem piedāvās muzikālu pastaigu pa džeza vēstures takām. Koncerts notiks 14. augustā pulksten 19.00 VEF Kultūras pils Lielajā zālē, informēja orķestra “Rīga” pārstāvji.

Koncertprogramma “Pastaiga pa džeza vēstures takām” rīdziniekus un pilsētas viesus vedīs muzikālā pastaigā pa 20. gadsimta džeza un svinga mūzikas ēras zelta laikmetu. Koncerta idejas autors, Orķestra “Rīga” mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Valdis Butāns, programmas veidošanā iedvesmojies no vairāku ASV mākslinieku muzikālā mantojuma, pieaicinot koncertam solistes – Beāti Zviedri, Rūtu Dūdumu-Ķirsi un Elīzu Evaldi. Koncerta solistes iejutīsies džeza karalienes Ellas Ficdžeraldas tēlā, interpretēs ikonisko aktrišu Merilinas Monro un Pegijas Lī izpildītās dziesmas, kā arī vienosies īpašā trio sastāvā, izpildot svinga ēras populārākās sieviešu vokālās grupas – māsu Endrjūsu (“The Andrews Sisters”) – repertuāra dziesmas. Līdzās dziedāšanai solistes iestudējušas arī horeogrāfiju dejotājas Egijas Abarovičas vadībā.

Orķestra “Rīga” bigbenda sniegumā skanēs svinga ēras mūziķu, džeza leģendu Glena Millera un Benija Gudmena populāra orķestra mūzika, tā piemēram skaņdarbi “Moonlight Serenade” un “In the Mood”.

Autentisku formu koncertam piešķir fakts, ka ļoti liela daļa mūzikas bigbenda izpildījumā skanēs oriģinālos nošu aranžējumos un klausītājiem būs iespēja šo mūziku dzirdēt tādu, kāda tā skanējusi arī pagājušajā gadsimtā.

Muzikālo pastaigu ar vēsturiskiem stāstiem bagātinās muzikologs Raitis Zapackis. Vaicāts akcentēt Ellas Ficdžeraldas muzikālo mantojumu, viņš stāsta: “Ficdžeralda bija pirmā vokāliste sieviete, kura sāka sketa dziedāšanu. Tā ir dziedāšana bez vārdiem, skaņu improvizācijas noformējumam izmantojot dažādas zilbes. Sākumā šīs vokālās improvizācijas bija precīzi uzrakstītas, kas dzirdams arī ierakstos, bet ar laiku Ella iemācījās brīvi un žilbinoši improvizēt ar balsi, ne tikai atdarinot dažādus mūzikas instrumentus, bet arī balsis, un publika bija ekstāzē, kad viņa dziedāja kā Merilina Monro vai Lūiss Ārmstrongs.”

Klausītāju skaits koncertā ierobežots. Ieeja ar ielūguma kartēm, kas no 7. augusta pieejamas VEF Kultūras pils kasē.

Orķestris “Rīga” Rīgas pilsētu ieskandinās arī tās parkos un laukumos ar nelieliem koncertiem “Skan Rīga!”. 6. augustā, patīkamai atmosfērai un pozitīvām emocijām skanēs mūzika Rātslaukumā, laukumā pie Latvijas Nacionālās operas un baleta ēkas, kā arī Vērmanes dārzā. Savukārt 15. augustā orķestris svētku apmeklētājus priecēs sestdienas pēcpusdienā Rātslaukumā.

Svētku organizatori aicina ievērot valstī noteiktos ierobežojumus un Slimību profilakses kontroles centra rekomendācijas saistībā ar Covid-19 izplatību.

Koncerti notiek “Rīgas svētki 2020” oficiālās programmas ietvaros. Tos rīko Orķestris “Rīga”. Svētkus atbalsta Rīgas dome un Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti