No sirds uz sirdi! Četri padomi, kā sākt klausīties Pētera Vaska mūziku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

2021. gada 16. aprīlī izcilais latviešu komponists Pēteris Vasks atzīmē savu 75 gadu jubileju. Šim notikumam par godu aicinām noklausīties kādu Vaska skaņdarbu.

16. aprīlī pulksten 21.00 portālā LSM.lv izskanēs Pētera Vaska jubilejas koncerts “Klātbūtne” no koncertzāles "Cēsis". Pētera Vaska simfoniskās, kora un kamermūzikas skaņdarbi skanēs koncertzāles šī gada rezidences mākslinieču – vijolnieces Kristīnes Balanas un čellistes Margaritas Balanas, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra, Valsts akadēmiskā kora “Latvija” un divu diriģentu – Andra Pogas un Māra Sirmā sniegumā.

Ceļš, kā topam par kādas mūzikas klausītājiem, ir ļoti atšķirīgs, bet ceļa vārdi, konkrēts skaņdarbs vai arī ievads gaidāmajās sajūtās palīdz kā virziena rādītājs un sākuma punkts jaunā muzikālajā ceļojumā. Tādēļ jautājām ar laikmetīgo mūziku saistītiem profesionāļiem padomu –

kā sākt klausīties komponista Pētera Vaska mūziku, ja iepriekš ar komponista daiļradi nav bijusi liela saistība?

Čellistes Margaritas Balanas padoms

"Pētera Vaska mūziku vārdiem ir grūti aprakstīt. Tā, manuprāt, vairāk rezonē ar dvēseli, nevis ar prātu. Jau no pirmās nots klausītājs tiek transportēts citā pasaulē – apgarotākā, meditatīvākā. Pārņem sajūta, ka esi pacelta virs zemes.

Vaska mūzika ik reizi šķiet svarīgāka par mums, mirstīgajiem.

Ja runā par skaņdarbiem, es varētu ieteikt klausīšanās pieredzi sākt ar "Grāmatu čellam", kurai ir divas daļas “Pianissimo” un “Fortissimo”. Tās ir ļoti kontrastējošas daļas. Mūzika runās pati par sevi, tādēļ labāk vairāk neko neskaidrošu – katram cilvēkam mūzika rezonē savādāk.”

Koncertzāles “Lielais dzintars” valdes priekšsēdētāja Timura Tomsona padoms

“Pēteris Vasks noteikti ir Latvijas slavenākais komponists, un man ir bijis liels gods vairot viņa mūzikas atpazīstamību Latvijā un Eiropā kopā ar dažādiem mūzikas kolektīviem.

Viņa mūzika sasniedz daudzu klausītāju sirdis neatkarīgi no viņu izcelsmes, reliģiskās un politiskās piederības vai maka biezuma.

Es spilgti atceros savas sajūtas, kad pirmo reizi dzirdēju Pētera komponēto otro čella koncertu “Klātbūtne” “Sinfonietta Rīga” un Solas Gabetas (Sol Gabetta) izpildījumā. Trešās daļas “Adagio” noslēgumā čelliste spēlēja vienkāršu melodiju bez pavadījuma, paralēli dziedot eņģeļa balsī. Kaut kas tik skaists vairs nepieder mūsu pasaulei. Skatītāji bija asarās, un es tai skaitā.”

Flautistes Lienes Denisjukas-Straupes padoms

“Vaska mūzika jāklausās, iepriekš sagatavojoties, radot atbilstošu noskaņu un sajūtot attiecīgo garastāvokli. Tā ir ārkārtīgi dziļa, filozofiska. Savā mūzikā Vasks risina aktuālas tēmas – sākumā tā bija daba un nacionālie kodi, tālāk nāk cilvēka dzīves likteņa līkloči, liekot akcentu uz dramatismu un pārdzīvojumiem. Vaska mūzika var būt gaiša, dziļa – viņš runā no sirds uz sirdi.

Ja klausītājs šādai komunikācijai nav sagatavojies, tad viņš var nesaprast un nenovērtēt šīs mūzikas dziļumu.

Man pašai no Vaska daiļrades vistuvākie ir skaņdarbi stīgu instrumentiem, piemēram, fantāzija "Vox amoris" un vijoļkoncerts "Tālā gaisma". Kā flautistei, protams, pirmajā vietā ir Vaska "Ainava ar putniem". Arī šajā skaņdarbā caur ekoloģijas tēmu Vasks stāsta par mūsu tautas un valsts likteni – putnu dziesmas mežā izdzied flauta, tam seko dramatisks kāpinājums, kas noslēdzas putna kritienā un bojāejā. Trešajā daļā atkal dzirdama gaišā, filozofiskā mātes dabas balss, bet pēc traģiskā kritiena tās balss gaisma ir mainījusies. Protams, jāpiemin arī Vaska brīnišķīgie kvinteti – "Mūzika aizlidojošajiem putniem", "Mūzika aizgājušajam draugam", kas ir veltīts fagotista Jāņa Barinska piemiņai. Vēl man ļoti tuva ir "'Grāmata čellam", kurā var atrast savus simbolus un kodus.”

Komponista Platona Buravicka padoms

“Kā sākt klausīties Vasku? Sākumā atveram vietni “Youtube” un sākam ar kamermūziku. Ievadam – atrodam "Kronos Quartet" un skatāmies visu, ko viņi ir spēlējuši no Vaska darbiem. Nesen pirmatskaņojumu piedzīvoja Vaska Sestais stīgu kvartets – to arī noteikti paklausāmies Radio “Klasika” arhīvos. Tad varam ķerties pie simfoniskās mūzikas – vijoļkoncerta "Tālā gaisma" un noklausīties arī visas trīs simfonijas. Un pēc tam jau var sacīt, ka par Vaska mūziku jau daudz ko ziniet.

Pēteris Vasks rada mūziku, kas pasauli padara labāku.

Ja esi laikmetīgās mūzikas gurmāns, Vaska mūzika tev patiks. Ja arī neesi laikmetīgās mūzikas mīlētājs, tāpat būs interesanti. Katra "abstraktais es" Vaska mūzikā sev var kaut ko atrast. Galvenais, jābūt pret sevi atklātam.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti