Pētera Vaska festivālā Cēsīs uzstāsies Tallinas kamerorķestris un dāņu apvienība «Trio Vitruvi»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Koncertzāle "Cēsis" aicina uz festivālu "Pētera Vaska mūzikas aprīlis", kas šogad notiks 15. un 16. aprīlī. Cēsīs pirmo reizi viesosies Tallinas kamerorķestris somu diriģenta Juha Kangas vadībā, lai kopā ar altisti Ilzi Kļavu atskaņotu Vaska koncertu altam. Notiks dāņu "Trio Vitruvi" un Dānijas Karaliskās operas baleta solistu koncerts, kā arī ekspozīcijas "Sirdsapziņas ugunskurs" atbalsta fonda rīkota saruna ar Pēteri Vasku par cenzūru, informēja festivāla rīkotāji.

Festivālu "Pētera Vaska mūzikas aprīlis" atklās 15. aprīlī plkst. 16.00 ar ekspozīcijas "Sirdsapziņas ugunskurs" atbalsta fonda rīkotu sarunu "Plaisu sadziedēšana". "Mūsdienu Latvijā cenzūra saskaņā ar mūsu valsts Satversmi ir aizliegta. Radošam cilvēkam ir brīva iespēja izpausties jebkurā žanrā, stilā un estētikā. Bet kādos apstākļos nācās strādāt jaunam komponistam Latvijas PSR? Kā funkcionēja padomju cenzūra? Kādi šķēršļi tika likti jauna komponista ceļā, kuru komunistu funkcionāri bija atzinuši par padomju ideoloģijai neatbilstošu un nevēlamu? Kā radoši cenzūras apiešanas meklējumi un pretošanās padomju sistēmai pārtapa veiksmīgu starptautisku karjeru veicinošos faktoros? Uz šiem un citiem jautājumiem atbildes tiks meklētas kopā ar komponistu Pēteri Vasku," vēstīja festivāla rīkotāji. Sarunu vadīs muzikologs, cenzūras pētnieks Edgars Raginskis. Ar Kultūras ministrijas atbalstu piedalīšanās diskusijā būs bez maksas.

Festivāla "Pētera Vaska mūzikas aprīlis" atklāšanas vakara turpinājumā plkst. 18.00 koncertzālē "Cēsis" uzstāsies Tallinas kamerorķestris un somu diriģents Juha Kangasu. 15. aprīļa programmas kodols būs Pētera Vaska koncerts alta vijolei un stīgu orķestrim, kas 2016. gadā komponēts "Grammy" balvas nominantam, altistam Maksimam Risanovam, bet Cēsīs skanēs Ilzes Kļavas lasījumā. Līdzās likti divi somu komponistu opusi – Vaska laikabiedra Pēra Henrika Nordgrēna simfonija stīgu orķestrim un Žana Sibēliusa "Imprompts", kā arī latviešu meistara Jēkaba Mediņa skaņdarbs stīgām "Leģenda".

Savukārt Pētera Vaska dzimšanas dienā, svētdien, 16. aprīlī, plkst. 18.00 notiks dāņu "Trio Vitruvi" un viņu dejas projekta "Kammerballetten" koncerts. Skanēs instrumentāli skaņdarbi "Trio Vitruvi" lasījumā un baleta iestudējumi Dānijas Karaliskās operas solistu sniegumā, ansambļa muzikālā pavadījumā. Programmā Pētera Vaska, Arvo Perta, Franča Šūberta, Johana Sebastiana Baha, Pablo de Sarasates, Morisa Ravēla un Valentīna Silvestrova mūzika.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti