Kultūras ziņas

Animācijas filma "Zelta zirgs"

Kultūras ziņas

Marija Naumova "Pusnaktī Parīzē"

Diriģents Andris Nelsons Lucernas festivālā

Lucernas festivāls Andra Nelsona zīmē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Uzstājoties ar trīs programmām sešos koncertos, mūziķu mīlētais, mūzikā patiesais, emocionālais diriģents Andris Nelsons ir kļuvis par vienu no prestižā Lucernas mūzikas festivāla zīmēm.

Īpašs gods un atbildība Nelsonam ir muzicēt atklāšanas koncertā, godinot šī īpašā festivāla orķestra dibinātāja, izcilā maestro Klaudio Abado piemiņu. Programmā iekļauta Abado izvēlētā Johanesa Brāmsa mūzika.

"Diriģēt Brāmsu vienmēr ir īpaši, jo Brāmss ir viens no mīļākajiem un arī grūtākajiem komponistiem. Tāpēc, ka tas prasa kombināciju starp intelektuālo sapratni par mūziku un pasauli un emocionālo,” skaidro Andris Nelsons, norādot, ka šī kombinācija ir grūti sasniedzama, taču brīnišķīga. 

Var teikt – Lucerna dzīvoja šī festivāla noskaņās. Klausītāji pildīja ne vien lielisko arhitekta Žana Nuvela  projektēto Kultūras un kongresa centra zāli, bet arī pulcēja interesentus pie videoekrāna skaistā Lucernas ezera krastā.

Vismīļākais un vissvarīgākais manā dzīvē, protams, ir mana ģimene – Kristīne, meitiņa un vecāki. Mūzika ir lieta, ko es nesauktu par karjeru. Tā ir dzīve," uzsver Nelsons. "Lai saprastu mūziku, lai diriģētu, ir jāizjūt dzīve, ir jādzīvo. Jāzina, kas ir mīlestība. Ja tu pats sēdi četrās sienās, kā tu vari diriģēt "Tristanu"?!"

"Pēc katra koncerta es no jauna iemīlos Andrī. Es joprojām no viņa daudz mācos mūzikā. Es ļoti lepojos ar viņu, lūk, tāds ir mans vīrs!" - tā Kristīne Opolais.

Latvijas Televīzijas viesošanās Lucernas festivālā pie Andra Nelsona plašāk tiks atspoguļota raidījumā “100g kultūras. Personība” jau drīzumā.

Kā vēstīts, Lucernas festivāla atklāšanas koncertā 15.augustā un 16.augustā Lucernas koncertzālē "KKL Luzern" festivāla orķestris un Andris Nelsons atskaņoja Johannesa Brāmsa Otro serenādi op. 16, Rapsodiju altam, vīru korim un orķestrim op. 53 un Otro simfoniju op. 73. Koncertos piedalījās Bavārijas Radio koris un skaistās alta balss īpašniece Sāra Mingardo.

Savukārt 22. un 24.augustā skanēs Brāmsa Pirmais klavierkoncerts op. 15  un Trešā simfonija op. 90.

Šogad Lucernā Andris Nelsons diriģē ne tikai festivāla orķestri, bet arī Birmingemas simfonisko orķestri 30. un 31.augustā.

Andris Nelsons Lucernas festivālā debitēja 2009.gadā kopā ar Birmingemas simfonisko orķestri, savukārt 2012.gadā kļuva par festivāla "artiste étoile" jeb mākslinieku-zvaigzni.

2014./2015.gada sezonas sākumā Andris Nelsons kļuva par Bostonas simfoniskā orķestra muzikālo vadītāju.

Lucernas festivāls Šveicē notiek kopš 1938.gada. Pašlaik zīmols "Lucerne Festival" apvieno trīs vērienīgus notikumus, kas ik gadu kopumā pulcē 120 000 klausītāju: Lieldienu festivālā pavasarī lielākoties skan sakrālā mūzika, vasarā notiek slavenais simfoniskās mūzikas festivāls, kurās uzstājas labākie Eiropas un Amerikas orķestri, savukārt rudenī - klaviermūzikas festivāls.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti