Pa ceļam ar Klasiku

Par "Trio Nyx" Ziemassvētku gaidīšanas laika koncertiem stāsta Anete Toča un Ieva Sarja

Pa ceļam ar Klasiku

"Ziemassvētki Brodvejā" ir klāt! "Klasikā" ciemojas Annija Putniņa un Raimonds Petrauskis

Vijolniece Kristīne Balanas: Slinkošanu nevaru atļauties!

Lidojumā 24 stundas. Saruna ar pasaulē atzīto latviešu vijolnieci Kristīni Balanas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

"Šis gads man bijis ļoti piesātināts ar koncertiem, un gandrīz katrā no tiem skanējis jauns repertuārs," saka pasaulē atzītā latviešu vijolniece Kristīne Balanas, kura 15. decembrī koncertā Dzintaros pēc ilgāka laika satiksies ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri (LNSO), lai atskaņotu Mendelszona skaisto Vijolkoncertu. "Prieks, ka to jau esmu "apspēlējusi" daudzos koncertos pirms Latvijas, jo, uzstājoties mājās, vienmēr ir ļoti liels uztraukums – te ir visi paziņas, radi un draugi,” neslēpj vijolniece.

Iepriekšējo reizi Latvijas Radio 3 "Klasika" sarunā ar Kristīni Balanas tikās Londonas Karaliskajā mūzikas akadēmijā vēl vasarā, kad Balanas kopā ar māsu Margaritu tikās mēģinājumos pirms Monpeljē festivāla. Tad nāca pats festivāls, kurā māsas tika uzņemtas ar skaļām ovācijām.

Kristīne Balanas un Margarita Balanas
Kristīne Balanas un Margarita Balanas

Svarīgi izgulēties

Pēc Monpeljē sekoja jaunās mūzikas festivāls Velsā, kur Balanas uzstājusies ar 12 skaņdarbiem, bet tad viesojusies Irkutskā, kur spēlējusi Mendelszona Vijolkoncertu kopā ar Tatarstānas orķestri un diriģentu Aleksandru Slatkovski.

"Baikāla ezers ir ļoti, ļoti skaists – dzidrs, gaiss tur pavisam citādāks. Bija ļoti auksts, taču no saunas tik un tā tajā iečāpoju arī es,” smej mundrā vijolniece un sajūsminās, cik festivāls bijis labi organizēts, tajā sabraukuši mūziķi no visas pasaules. "Tas ir viņu galvenais teātris Irkutskā, pasākums tika translēts arī televīzijā. Kopumā bija liels saviļņojums, taču pirms tam burtiski divdesmit četras stundas atrados lidmašīnā, jo pirms tam bija koncerts Rumānijā. Lidmašīnā parasti paēdu un guļu, paskatos filmas.

Daudzi domā, ka mēs, mūziķi, visu laiku esam apgaroti, nemitīgi studējam un štrihus rakstām. Bet es atpūšos...

Man ir ļoti svarīgi izgulēties.”

Emocijas Berlīnē un Izraēlā

8. decembrī kopā ar māsu Margaritu Kristīne Berlīnē  atskaņojusi Brāmsa Dubukltkoncertu. "Tā bija mana debija ar māsu,” stāsta Kristīne. "Berlīnes filharmonijā ar Berlīnes filharmonisko orķestri spēlēju pirmoreiz.

Notikums bija ļoti emocionāls - koncertā blakus sēdēja mani abi svarīgākie skolotāji - Koļa Blahers un Romans Šnē. Tik liels prieks!

Skaists brīdis,” teic Kristīne un atzīst, ka Berlīnes filharmonija akustiskajā ziņā ir savdabīga, taču mājīga.

Taču vēl oktobrī Balanas uzstājusies Izraēlā: "Māsa pievienojās novembrī. Turienes publika ir silta, atsaucīga, uzmanīga – burtiski var dzirdēt, kā elpo! Latvijā mēs esam pieklājīgi un emocijas sākam parādīt uz koncerta beigām: viņi savukārt uz koncertiem īpaši gatavojas – klausītāji ir izglītoti, emocionāli, salīdzina ar dzirdēto ierakstos,” atzīmē Kristīne Balanas un atstāsta kādu diezgan ekstrēmu gadījumu, kad koncerta laikā kādai sievieti kļuvis slikti. Taču pat pēc ātrās palīdzības ierašanās viņa vēlējusies koncertu noklausīties līdz galam!

Mājas, mīļās mājas

15. decembrī Dzintaru koncertzālē Kristīne pēc ilgāka laika atkal muzicēs kopā ar LNSO. "Mendelszona koncerts ir viens no maniem vismīļākajiem – beidzamajā laikā tik daudz ar to strādāju, ka tas kļuvis man ļoti tuvs. Tā arī būs pirmā saspēle pēc daudziem gadiem kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri – atceros, ka vienā no Ziemassvētku festivāliem spēlējām Vivaldi "Ziemu". Ļoti priecājos par iespēju spēlēt mājās – tas ir ļoti liels notikums,” atzīst Kristīne, kura vēl septembrī piedalījās arī "Klasikas" rīkotajā bērnu un jauniešu dienas īpašajā tiešraides koncertā Latvijas Radio I studijā.

Balanas spēli Latvijā varēsim baudīt arī pēc 15. decembra: no 27. decembra vijolniece dosies Latvijas koncerttūrē kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri un diriģentu Gunti Kuzmu. 27. decembrī gaidāms koncerts Rundāles pilī, tad – Cēsīs un Balvos, bet 30. decembrī arī Latgales vēstniecībā "Gors”. "Tā vairāk būs gadumijas programma – mazi Kreislera darbiņi, fantāzija "Karmena" un Masnē "Meditācija"," skaidro Balanas.

Pagaidām vēl viņa īsti nezina, kur tiks pavadīta gadumija: "Vēl nezinu, kur aizmigšu pēc koncerta – vai nu Rīgā, vai Londonā, kur būs brālis, māsa un draugi. Bet varbūt palikšu Rīgā un atpūtīšos... Vislabāk man jauno gadu patīk sagaidīt mājās ar ģimeni vai skatīties salūtu, bet Londonā to uguņošanu grūti redzēt – cilvēku ir tāda jūra, ka labāk mājās.”

Slinkošanu nevar atļauties

Jau 10. janvārī Kristīni Balanas gaida koncerts Berlīnē un atkal ar jaunu repertuāru.

"Man patīk sevi paspīdzināt," pasmejas vijolniece.

"Esmu strikta pret sevi – vienmēr visu gribu sagatavot augstākajā kvalitātē, tāpēc nekad nevaru atļauties tā īsti paslinkot. Bet pēc 10. janvāra gan ļaušu sev izbaudīt nelielu brīvlaiku pirms koncerttūres Itālijā, kurā dosimies kopā ar māsu.”

Nākamgad Kristīni un viņas māsu Margaritu gaida debija ar Barselonas simfonisko orķestri, ar ko viņas atkal atskaņos Brāmsa Dubultkoncertu, aprīlī – uzstāšanās ne tikai Karnegi zālē, bet arī Latvijā, kad Kristīne atgriezīsies pie LNSO, lai spēlētu Ērika Volfganga Korngolda Vijolkoncertu.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti