Rīta Panorāma

Intervija ar Ojāru Ēriku Kalniņu Saeimas deputāts (Jaunā Vienotība)

Rīta Panorāma

Intervija ar Anniju Putniņu, Raimondu Petrauski un Oskaru Petrauski

Vijolniece Kristīne Balanas, diriģents Guntis Kuzma un LNSO Ziemassvētku festivālā

Vijolniece Kristīne Balanas atklās LNSO Ziemassvētku festivālu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Jau ceturto gadu no 15. decembra līdz 7. janvārim Dzintaru koncertzālē norisināsies krāšņais Ziemassvētku festivāls.

2018. gada Dzintaru koncertzāles Ziemassvētku festivāls piedavās dažādu tautu skaistākās Ziemassvētku melodijas, gregoriskos un viduslaiku dziedājumus, klasiskās mūzikas pērles, kā arī latviešu un ārzemju komponistu skaņdarbus.  

Ziemassvētku festivāla atklāšanas koncertā 15. decembrī plkst. 19.00 - tikšanās ar uzlecošo vijoļspēles zvaigzni Kristīni Balanas, kura kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri (LNSO) diriģenta Gunta Kuzmas vadībā atskaņos pasakaini skaisto Fēliksa Mendelszona Vijolkoncertu miminorā”. LNSO skanējumā uzmirdzēs arī Džoakīno Rosīni uvertīra operai “Seviljas bārddzinis”, Volfganga Amadeja Mocarta “Sešas vācu dejas” un Franča Šūberta Piektā simfonija Sibemolmažorā”.

Tikai pirms pāris nedēļām vijolniece Kristīne Balanas saņēma aplausus Berlīnes filharmonijā, kur kopā ar māsu  čellisti Margaritu Balans spēlēja Brāmsa Dubultkoncertu vijolei un čellam. 

Tad kāds brīdis  mājās Londonā, un šajās dienās Kristīne  arī  ir mājās Latvijā, lai kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri un diriģentu Gunti Kuzmu  15.decembrī Dzintaru koncertzāles Mazajā zālē  atskaņotu Mendelszona-Bartoldi Vijoļkoncertu.

„Šis Vikoļkoncerts man ir tuvs, ļoti trausls, bet tajā pašā laikā ļoti emocionāls, ar lieliem pārdzīvojumiem, to var izpildīt ļoti dažādi, (..) katru vijolnieku var atšķirt. Šajā skaņdarbā tu vari ielikt daudz no sevis,” saka Kristīne Balanas.

„Viņa ir ekstraklases vijolniece, kurai ir kolosāla virtuozitāte, (..) bet kas ir īpašs – tieši mūzikas rakstura sajušana un spēja to nodot tālāk klausītājiem,” atzīst Guntis Kuzma.

Laikraksts "The Times" raksturojis latviešu vijolnieci Kristīni Balanas kā “žilbinoši virtuozu” mūziķi. Viņa ir viena no visstraujāk plaukstošajiem talantiem uz pasaules skatuvēm, prestižās Latvijas Lielās mūzikas balvas laureāte kategorijā “Gada jaunais mākslinieks”. 2018./2019. gada sezonā gaidāma Kristīnes debija ar Berlīnes simfonisko orķestri Berlīnes filharmonijā, Londonas Karalisko filharmonisko orķestri, Izraēlas ''Camerata Jerusalem'', Tatarstānas Nacionālo

Kā soliste Kristīne regulāri viesojas Latvijas Radio programmās, tāpat viņa ir uzstājusies BBC Radio 3 pārraidēs un spēlējusi Pērsela zālē, Smitskvēras Svētā Jāņa un Kingspleisas koncertzālē. Kā kamermūziķe Kristīne sadarbojusies ar Maksimu Vengerovu, Vadimu Gluzmanu, Borisu Garlicki, Rolandu Krīgeru un Rīdigeru Loteru. Kristīne Balanas absolvējusi Karalisko Mūzikas akadēmiju, kur viņa mācījās pie Ģerģa Pauka, un Hansa Eislera Mūzikas augstskolu Koljas Blahera klasē, savukārt patlaban viņas mentors ir Leonīds Kavakoss.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti