Kultūras rondo

Dzīve 20.gs. 60. - 80. gados. Māras Brašmanes izstāde "Atskatoties"

Kultūras rondo

Izstāde un apjomīgs pētījums iepazīstina ar Jaunpiebalgas mākslinieku Jēkabu Strazdiņu

Latgales džeza mūziķu trio “Lipskis/Justs/Arbidāns” iepazīstina ar debijas albumu

Latgaliešu tautasdziesmu apdares – džeza albumā «Taids džezs»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Džeza trio “Lipskis/Justs/Arbidāns” dalībnieki – sitaminstrumentālists Jurģis Lipskis, basģitārists Ralfs Arbidāns un ģitārists Kristians Justs – satikušies mācībās Jāņa Ivanova rēzeknes Mūzikas vidusskolas Džeza mūzikas nodaļā. Nesen izdotajā albumā "Taids džezs" mūziķi ieskaņojuši gan populāras gan mazāk zināmas latgaliešu tautasdziesmas.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” grupas dalībnieki Ralfs Arbidāns un Kristians Justs stāstīja, kā radās ideja par albuma tapšanu: “Albuma ideja mums radās no otrā pastāvēšanas gada. Mēs sapratām, ka mums ir jādara kaut kas vairāk nekā koncerti.

Mēs sapratām, ka vēlamies izveidot savu albumu. Latgalē vispār par džezu nav dzirdēts. No sākuma ideja bija par oriģinālkompozīcijām, taču pēc pārdomām par to, kas mums dzīvē ir tuvs un svarīgs, mēs izdomājām pietuvināties latgaliešu tematikai.

Nav dzirdēts, ka tautasdziesmas būtu veidotas džeza apdarēs.”

Viņi arī atzīmēja, ka albumā dzirdamas gan populārākas, gan mazāk zināmas latgaliešu tautasdziesmas.

"Sākumā mēs spriedām pēc tā, kā tas saistās ar mūsu dzīvi, mūsu ikdienu. Tās varētu būt no populārajām un tās, kas ir ne tik atpazīstamas, tās mēs izvēlējāmies pēc skanējuma. Kā mēs varētu viņas parādīt savā sniegumā. Izmantojām arī dažādas vecās grāmatas, kur dažādi latviešu komponisti tās ir apkopojuši,” stāstīja mūziķi.

Jaunie mūziķi atzina, ka gan dziesmu komponēšana, gan arī ierakstīšana bijis sarežģīts uzdevums.

“Izaicinājums drīzāk bija sakomponēt tās tautasdziesmu aranžijas. Tur vajag to mūzu, to iedvesmu. Tas tik viegli no sākuma negāja,” stāstīja Ralfs Arbidāns.

“Pirms šī albuma mēs esam mēģinājusi komponēt, bet ierakstīt – tas arī bija liels izaicinājums. Studijas darbs nenotika tikai individuāli katram, studijā mēs redzējām savu līmeni, ko mēs varam, ko mēs nevaram. Bija interesants process tām grūtībām tikt pāri kopā,” papildināja Kristians Justs.

Darbs pie albuma ierakstiem, kā arī attālinātais mācību process mūziķiem ir liels pārbaudījums.

"Es personīgi tādu mūziku nekur neesmu dzirdējis.

Tās aranžijas, skanējums, salikumi un motīvi ir kaut kas jauns. Tāpēc arī tas nosaukums tāds "Taids džezs”, man liekas, ka tādu citur nekur īsti dzirdēt nevar.

Šis laiks bija ļoti vērtīgs, mēs aizpildījām arī "lockdown” laiku, mēs varam paslavēt sevi, ka mēs esam vērtīgi pavadījuši pēdējo pusgadu. Mēs šo laiku esam investējuši mūzikā. Man šīs laiks bija tāds smags, jo mācības Mūzikas akadēmijā arī neatslābst un ar visu to attālināto mācīšanos mājas darbu ir vēl vairāk. Līdz ar to tie ieraksti man personīgi bija tāds liels izaicinājums,” stāstīja Jurģis Lipskis.

Grupa tapusi, pateicoties mācībām Jāņa Ivonova Rēzeknes Mūzikas vidusskolā. Sākumā izveidotajā sastāvā mūziķi mainījās, bet trio vienmēr palicis kopā. Mūziķi arī uzsvēra, ka ir svarīgi, ka visi trīs mūziķi ir draugi, arī muzikālais skanējums draugu trio – bass, ģitāra un bungas – rada nepieciešamo harmoniju, melodiju un ritmu.

Jāņa Ivanova Rēzeknes Mūzikas vidusskolas skolotāja, komponiste un Latgales vēstniecības "Gors" mākslinieciskās un pasākumu nodaļas vadītāja Ilona Rupaine jauniešu sniegumu vērtē atzinīgi, cerot, ka viņi turpinās augt: "Man liekas, ka latgaliešu tautasdziesma, tāpat kā jebkura tautasdziesma, ir loti pateicīgas, veidojot džeza apdares un, es domāju, ka viņi ir unikāli ar to, ka viņi to dara savos jaunajos gados, vēl būdami studenti.”

Albuma ierakstā līdzās trio “Lipskis/Justs/Arbidāns” piedalījies arī Artūrs Krišjānis Goba un Santa Kauliņa – klavieres, Reinis Puriņš – trompete, Raimonds Petrovskis un Haralds Bauga – saksofons, savukārt skaņas miksēšanu un māsterēšanu veicis Ivars Ozols.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti