Kuldīgā caur ērģeļmūzikas prizmu reflektēs par būtisko no sievietes skatpunkta

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Svētdien, 16. septembrī plkst. 16.00 Kuldīgas Sv. Katrīnas baznīcā Liepājas Ērģeļmūzikas festivāla ietvaros notiks bezmaksas koncerts “Mūžīgais noslēpums” – latviešu mūzikā gleznots sievietes dzīves stāsts ērģeļu, balss un saksofona izpildījumā.

Programma “Mūžīgais noslēpums” meklē atbildes uz būtiskiem un eksistenciāliem jautājumiem no sievietes skatu punkta: Kas es esmu? Kāda ir dzīves jēga? Kas ir Dievs? Kas ir tas, kas liek sirdij pukstēt straujāk? Tas būs muzikāli gleznots sievietes dzīves stāsts, viņas emocijas, attiecības ar līdzcilvēkiem, dabu un Dievu, informēja Ērģeļmūzikas festivāla rīkotāju pārstāvji.

Koncertprogrammā tiks atskaņoti Romualda Jermaka, Pētera Barisona, Lūcijas Garūtas, Arvīda Žilinska, Riharda Dubras, Ērika Ešenvalda un citu komponistu skaņdarbi. Muzikālo paleti papildinās latviešu dzejnieču dzejas rindas, ļaujot vēl pilnīgāk ielūkoties noslēpumainajā un pārdzīvojumiem bagātajā sievietes pasaulē.

Koncertā piedalīsies operdziedātāja Baiba Renerte, saksofoniste Baiba Tilhena un ērģelniece Larisa Carjkova, kā arī Sergeja Čakāna veidotā videoprojekcija, kas ļauj pietuvinātāk un pilnīgāk piedzīvot mūziķu saspēli un dzejas rindu burvību.

Larisa Carjkova beigusi Jāņa Ivanova Rēzeknes Mūzikas vidusskolas klavieru klasi. 2001. gadā iestājusies Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija, kur studējusi klavierspēli un vēlāk ērģeļspēli profesora Tālivalža Dekšņa klasē (2009. gadā iegūstot bakalaura un maģistra grādu).  Larisa sadarbojas ar dažādiem solistiem, koriem un orķestriem, regulāri uzstājās ar koncertiem Rīgas Domā, kā arī citviet Latvijā un ārzemēs. 2010. gadā kopā ar savu novadnieci, ērģelnieci Gunu Kisi, iedibinājusi ikgadēju tradīciju dzimtajā Latgalē – labdarības festivālu Latgales Ērģeļu dienas.

Mecosoprāns Baiba Renerte ir Latvijas Nacionālās operas soliste, piedalījusies daudzos izvērstu formu darbu iestudējumos. Viņas repertuārā ir arī vokālie cikli, tostarp, O. Mesiāna "Poemes pour Mi", B. Britena "Kabarē Dziesmas" un citi. Baibas Renertes plašās vokālās iespējas un aktrises talants pierādījies dažādu žanru mūzikas projektos. Viņas balsi pazīst arī radioklausītāji, tāpat Baiba Renerte darbojas arī animācijas filmu dublāžas laukā.

Saksofoniste Baiba Tilhena šobrīd studē Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA) profesora Arta Sīmaņa saksofona klasē. Savu spēlēšanas prasmi paralēli mācībām allaž attīstījusi muzicējot dažādos kameransambļos un orķestros, atskaņojot gan klasiskās mūzikas programmas, gan arī darbojoties neakadēmiskās mūzikas žanrā. Patlaban līdzās Rīgas saksofonu kvartetam Baiba ir arī baritona saksofoniste pūšaminstrumentu kvintetā “The Sparkling 5”, JVLMA saksofonu klases orķestrī, kā arī Madonas pūtēju orķestrī. Baibas līdzšinējā profesionālā joma ir žurnālistika. Ieguvusi sociālo zinātņu bakalaura grādu komunikācijas zinātnē Rīgas Stradiņa universitātē (2012), akadēmiski izzinot kultūras mediju lauku Latvijā, pētot un raksturojot tā lasītāju.

Ieeja koncertā bez maksas. 
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti