Rīta Panorāma

Intervija ar konkursa "Supernova 2018" vadītājiem - Dagmāru Leganti Un Justu Sirmo

Rīta Panorāma

Laika ziņas

Simfoniskais bops - LNSO satiekas ar dzeža mūziķiem Vein trio SimfoniskaisBops

Kalniņa Ceturtā simfonija skanēs LNSO, Kaspara Ādamsona un «Vein Trio» izpildījumā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

2. februārī Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) kopā ar Eiropā populāro Šveices džeza grupu "Vein Trio" spēlēs simfoniskā džeza programmu un atskaņos arī Imanta Kalniņa leģendāro Ceturto simfoniju. Koncerta diriģents – Kaspars Ādamsons.

Šveicē 2006. gadā dibinātais trio "VEIN" ir ekspresīvs džeza mūzikas ansamblis, kas aktīvi uzstājas visā Eiropā. Trio mūziķi sadarbojušis ar pasaulslaveniem solistiem un laiduši klajā 12 albumu. Viņu jaunākais veikums ir mūzikas kritiķu un klausītāju augsti vērtētais tvarts "VEIN Plays Ravel" (2017), kurā lieliski atklājas šī trio īpašā muzikālā krāsa – džezam piemītošās aizrautības, enerģijas un meistarīgas improvizācijas savienojums ar Eiropas klasiskās mūzikas šedevriem. Visi trīs ansambļa dalībnieki ir vienlīdz aktīvi ne tikai kā izpildītāji, bet arī kā komponisti, kas savā daiļradē apvieno labākās džeza un klasiskās mūzikas tradīcijas.

LNSO sitaminstrumentu grupas koncertmeistars, JVLMA asociētais profesors un Ukmerģes sitaminstrumentu festivāla mākslinieciskais vadītājs Edgars Saksons saka: “Manu uzmanību trio "VEIN" piesaistīja ar savu pirmo albumu – ļoti patika viņu mūzikas vieglums, tīkamais skanējums. Pēc tam trio "VEIN" Ukmerģes festivālā uzstājās ar Viļņas džeza orķestri, tā bija tāda kā pirmā lielā avantūra – viņi un orķestris, bet rezultāts bija lielisks – tā bija speciāli šādam sastāvam radīta mūzika, nevis trio ar bigbendu kā pavadījumu. Momentā dzima doma – trio "VEIN" jāspēlē arī ar LNSO. Ar interesi gaidu, kāda būs "VEIN" komponētā mūzika džeza trio un simfoniskaajm orķestrim, kur šis trio būs kā īpašs orķestra instruments.

Visi trīs šveicieši ir ļoti laipni, atsaucīgi, sirsnīgi cilvēki. Visi ar klasisku mūziķa izglītību un plašu apvārsni neakadēmiskās mūzikas laukā. Trio neformālais līderis Florians Arbencs ir sitējs, mēs ātri atradām kopīgu valodu. Mūs saista arī hokejs. Kopīgi esam skatījušies Latvijas-Šveices spēli. Uzmanības vērts ir tas, ka Imanta Kalniņa Ceturtās simfonijas atskaņojumā Florians būs pie bungu komplekta. Domāju, ka Kalniņa pazīstamajai mūzikai tas varētu piešķirt jaunu kvalitāti.”

Intervijā Latvijas Radio 3 “Klasika” producentei Ingai Saksonei 2016. gadā "VEIN" pārstāvis Mihaels Arbencs teica: “Mūsu māksliniecisko seju nosaka atvērtība, turpretim daudzām citām džeza grupām mēdz būt stingri noteikti koncepti, un tas nozīmē, ka tēmas ir visai līdzīgas. Mums tas likās garlaicīgi, un mēs nolēmām miksēt dažādas ietekmes un virzienus. Esam kopā jau desmit gadu, un pakāpeniski izkristalizējusies atvērtās idejas esence – trio identitāte kļūst arvien spēcīgāka.

Klasiskā mūzika un džezs ir divas pilnīgi dažādas muzikālās valodas. Izglītība klasiskajā mūzikā ne vienmēr nozīmē to, ka brīvi varat spēlēt arī džezu. Protams, jūs labi pārvaldāt instrumentu un varat operēt ar daudzveidīgiem muzikāliem iespaidiem, taču tie jāmaina vai jāpārtulko citā valodā. Klasiskā mūzika sniedz daudz ierosmju jaunu ideju un skaņu radīšanai. Tu vari radīt daudzveidīgāk, jo zini vairāk. "VEIN" kompozīcijās ir gan džeza tradīcija, gan klasiskās mūzikas ietekmes. Mums patīk savienot brīvību un formu dažādību. Bartoka harmonijas idejas, Stravinska un Ligeti ritma idejas. Tā ir divu pasauļu laba kombinācija.”

Kaspars Ādamsons ir Latvijas Nacionālās operas un baleta diriģents un kormeistars. Diriģējis Jāņa Lūsēna “Putnu operas” un Ērika Ešenvalda operas “Iemūrētie” izrādes. Sadarbojies ar Liepājas Simfonisko orķestri, LNSO, “Sinfonietta Rīga”, orķestri “Rīga”, Vidzemes kamerorķestri, Igaunijas Nacionālo simfonisko orķestri, vairākiem Zviedrijas orķestriem. Nominēts Lielajai mūzikas balvai 2014 kategorijā “Gada jaunais mākslinieks” un saņēmis publikas simpātiju balvu.

Ar LNSO Ādamsons debitē 2014. gada festivālā “Latvijas Jaunās mūzikas dienas”, atskaņojot Georga Pelēča, Indras Rišes un Pētera Butāna jaundarbus. Pēc tam LNSO un Ādamsons veiksmīgi sadarbojas mēmā kino simfoniskā izrādīšanā ar Platona Buravicka mūziku, Filipa Glāsa Otrā čellkoncerta „Naqoyqatsi” un Pētera Vaska Vijolkoncerta “Tālā gaisma” atskaņojumā.

Koncerts “Imanta Kalniņa Ceturtā un simfoniskais džezs” notiks 2. februārī plkst. 19.00 Lielajā ģildē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti