Pa ceļam ar Klasiku

Esam uz radoši pareiza ceļa. «Trio Palladio» atgriežas Cēsīs

Pa ceļam ar Klasiku

Šūberts Ungurmuižā justos kā mājās jeb «Šūbertiāde» ir esības prieks

Inese un Diāna Galantes par festivālu "Summertime": Mēs dāvinām emocijas!

Inese un Diāna Galantes par festivālu «Summertime»: Mēs nepārdodam biļetes, bet dāvinām emocijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

"Mammai ir tāda īpašība… Ne katram tā dota. Tas ir siltums, kuru mamma sniedz cilvēkiem. Kad Inese iznāk uz skatuves, viņa it kā runā ar zāli, televīzijas skatītājiem vai radioklausītājiem, bet katram ir sajūta, ka tiek runāts tieši ar viņu," saka Diāna Galante – Ineses Galantes fonda un festivāla "Summertime – aicina Inese Galante" producente. Ineses Galantes iedvesmotajam festivālam, kas no 5. līdz 11. augustam notiks Dzintaru koncertzālē, šogad aprit jau 15 gadi.

"Solis pa solītim, diena pie dieniņas, un tā gadi tek – esam jau kļuvuši pieauguši," uzsver dziedātāja Inese Galante. "Pirms septiņiem gadiem ievilku tajā visā savu meitu – Diāna man palīdz ar jaunu, atvērtu skatienu; esmu ļoti pateicīga par to, jo tas nav vienkārši…"

15 gadi festivālam patiesi ir krietns laiks. Kas ir tās vērtības, kas šo gadu laikā saglabājušās, kas mainījies?

"Manuprāt, visus gadus festivālā valdījusi cilvēcība, emocijas," turpina Diāna Galante. "Tāpēc es vienmēr saku, ka nepārdodam biļetes – patiešām nē. Tās ir emocijas, kuras mēs dāvinām.

Un mammai ir tāda īpašība… Ne katram tā dota. Tas ir siltums, kuru mamma sniedz cilvēkiem. Kad Inese iznāk uz skatuves, viņa it kā runā ar zāli, televīzijas skatītājiem vai radioklausītājiem, bet katram ir sajūta, ka tiek runāts tieši ar viņu. Tas nekad nemainīsies – tā ir mūsu festivāla būtība un īpatnība."

"Es vienkārši mīlu cilvēkus, es viņus jūtu," sirsnīgi atklāj dziedātāja.

"Man gribas palīdzēt, kur varu, un kaut ko siltu pateikt. Lai cilvēks nejūtas pazaudējies – lai viņam ir drošības sajūta. Draudzība un labsirdība dod spēku. Uzreiz muguriņa iztaisnojas, jo kāds par tevi interesējas – tātad tu neesi vienaldzīgs, tu piederi pie dzīves! Tu esi viens no, bet ar savu starojumu, misiju, skaistumu, bagātību. Katram cilvēkam ir sava loma un nozīme, viņš kaut ko nes un dod citiem."

 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Viena no Ineses Galantes fonda šķautnēm ir arī jauno talantu konkurss. Ieskatoties festivāla programmā, redzams, ka koncertos uzstājas arī tā laureāti.

"Man pašai dzīvē laimējies – esmu sastapusi burvīgus cilvēkus, ļoti talantīgus, draudzīgus. Tāpēc zinu, ka jauniešiem jāpalīdz, sevišķi talantiem,” skaidro dziedātāja, daloties savos novērojumos:

”Ļoti daudzi no talantīgajiem cilvēkiem ir trausli. Viņi nav pārliecināti par to, cik viņi ir apdāvināti, vai viņi drīkst sevi parādīt. Viņiem jāpalīdz un jādod iespēja uzstāties uz lielās skatuves, lai viņi pārbaudītu sevi, uz ko ir spējīgi. Vai veltīs tai visu savu mūžu un sadzīvos ar nopietno, taču arī ļoti, ļoti izlutināto publiku."

Kopumā festivālā "Summertime – aicina Inese Galante" izskanēs astoņi koncerti, kuros redzēsim un dzirdēsim ļoti daudz mākslinieku. Diāna  Galante uzsver – ikreiz grūti uzaicināt visus, kurus vēlas.

"Mūsu festivālā vienmēr gribam gan pārsteigt, gan apvienot neapvienojamo. Dot katram klausītājam iespēju sev kaut ko atklāt vai sniegt iespēju redzēt mākslinieku, kuru viņš mīl. Šogad tas būs kulta figūra Emīrs Kusturica un viņa "Nesmēķētāju orķestris”. Taču būs arī atklājumi. 10. augustā būs gan  "Bruut" no Amsterdamas, gan latviešu mākslinieki – "Perpetuum Ritmico", kuri uzstāsies kopā ar flamenko dejotājiem no teātra "Duende”. Šajā vakarā skanēs stilīga mūzika no Kventina Tarantīno filmām – jau tagad burtiski dejoju! Būs vēl viens cilvēks, par kuru esmu sajūsmā – tas ir Stīvens Ridlijs, kuram ir ļoti personiskas attiecības gan ar klavierēm, gan ar balsi. Tas ir kaut kas neticams! Viņa spēja pievilkt klausītājus un skatītājus ir apbrīnojama. Arī komunikācija ar viņu ir tāda, ka pārņem sajūta – esam draudzējušies visu mūžu.

Stīvena Ridlija labākais draugs ir no Latvijas, tāpēc viņam ir tik svarīgi atbraukt uz šejieni. Jo viņš tik daudz dzirdējis par Latviju, bet ne reizes vēl šeit nav bijis."

Stīvena Ridlija koncerts Dzintaros skanēs 8. augustā.

Savukārt festivāla atklāšanas koncertā 5. augustā uzstāsies kulta filmas “Bada spēles” skaņu ieraksta autori – pasaulslavenā grupa no ASV "Hypnotic Brass Ensemble”. Tie ir astoņi slavenā afroamerikāņu trompetista, čikāgieša Fila Kohrana dēli, kuri ieguvuši popularitāti visā pasaulē.

"Tētis viņus mācījis, ka mūzika ir reliģija, ka bez mūzikas vienkārši nevar iztikt,” stāsta Diāna Galante. "Viņi ir gan stilīgi, gan pievilcīgi – gan dzied, gan spēlē klasiskos instrumentus, bet dara to ļoti laikmetīgi. Katrā festivālā gribam parādīt, ka klasiskais var būt citādāks. Ar odziņu."

Pastāvīgs festivāla viesis ir arī džeza pianists Daniels Krāmers, kurš šoreiz uzstāsies kopā ar krievu džeza pianistu Denisu Žukovu.

Bet par klasiskāku un kameriskāku noskaņu būs parūpējusies pati Inese Galante kopā ar Vīnes Valsts operas baritonu Martinu Ahraineru un pianisti Grētu Erharteri-Sargsjanu. Viņu iznāciens – 10. augustā plkst. 18.00.

"Programma būs patīkama un labi pazīstama – tas bija galvenais, jo pēc tam Lielajā zālē būs kas pilnīgi cits. Gribējām, lai tā būtu atpūta visiem. Lai būtu patīkama stunda, kur cilvēki atpazīst visus skaņdarbus gan solo, gan duetus. Lai ir viegli, jauki, patīkami," stāsta dziedātāja.

"Biju Austrijā, kad mammai un Martinam bija koncerti. Domāju – kāpēc mēs viņu vēl neesam uzaicinājuši? Martinam piemīt vienreizēja īpašība – viņš ir aktieris, tas ir tik forši," sajūsmināti stāsta Diāna Galante.

Inese Galante pasmaida: "Šodien visi pieraduši pie datoriem, video, Holivudas zvaigznēm, kuras dzied kā dievi… Šodien prasības ir diezgan stingras pret dziedātājiem, kuri pieraduši pie stabilas dzīves: sak, nu un tad, ka korpulents, dziedu taču kā dievs! Bet publika pieprasa pavisam ko citu – grib, lai dziedātājs arī labi izskatās.

Martins studējis arī aktiermākslu, tas viņam arī dod brīvību un citu skatuves jušanu."

Ahrainers uzstāsies arī koncertā 11. augustā, kurā satiksies arī pārējie Ineses Galantes draugi: Sergejs Jēgers, Intars Busulis, Andrejs Osokins un vēl daudzi festivāla mākslinieki. Tie būs svētki gan pašiem festivāla rīkotājiem, gan publikai.

"Katrs no viņiem jau kļuvusi par daļu no manis, no manas dzīves. Pret katru no viņiem izjūtu siltumu, draudzīgas jūtas un arī respektu. Ar viņiem ir droši un patīkami būt uz skatuves," neslēpj festivāla patronese.

Vaicātas, vai šo piecpadsmit gadu laikā sapratušas, kas ir šī festivāla apmeklētājs un kur slēpjas festivāla unikalitāte, kas šai publikas daļai liek atgriezties ik gadu tieši uz festivālu "Summertime", Inese Galante labprāt pauž savas domas: "Gribu ticēt, ka viņi mums uzticas - daudzi ir mani pielūdzēji vēl no operas skatuves un studiju laikiem, kuri uz maniem koncertiem nu jau nāk divās, trijās paaudzēs, reizēm pat vairāk. Man liels prieks par to, jo pati esmu uzticīgs cilvēks. Gribas domāt, ka bijuši koncerti, kas viņus īpaši uzrunājuši – nesuši pozitīvu noskaņu un jauku pēcgaršu. Tas jau ir galvenais – radīt labsirdības, ģimeniskuma sajūtu.

Mūzika ir labākās zāles pasaulē, jo iedarbojas tieši un uz ilgu laiku.

Ja dvēsele lido tai līdzi un visi kopā izjūt kādas emocijas, tas saliedē."

Festivāla "Summertime - aicina Inese Galante" pilna programma atrodama šeit!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti