Benefice

LMB 2017. Par izcilu darbu ansamblī - Ieva Saliete, Ieva Upatniece, Santa Vižine

Benefice

Lielā mūzikas balva 2017 par mūža ieguldījumu - komponistam Romualdam Kalsonam

LMB 2017. Gada uzvedums - "Tanheizers", "Zenīts" un "Ainadamar"

Flamenko opera «Ainadamar» nominēta «Lielajai mūzikas balvai 2017»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Osvaldo Golihova flamenko operas "Ainadamar" Latvijas pirmuzvedums, kas "Lielajai mūzikas balvai 2017" nominēts kategorijā "Gada uzvedums" līdz ar diviem citiem - "Tanheizeru" Latvijas Nacionālajā operā un "Zenītu" koncertzāles “Cēsis” kinozālē, izvērtās par neaizmirstamu piedzīvojumu un Cēsu Mākslas festivāla kulmināciju.

5. augusta vakarā Cēsu pils parka estrādē izdzīvotajā kaislīgajā un dramatiskajā stāstā par rakstnieku Federiko Garsiju Lorku un aktrisi Margaritu Širgu ikkatrs elements bija neaizstājams. Viestura Kairiša lakoniskais un ģeometriski precīzais režijas redzējums apvienojumā ar Andra Pogas arhitektoniski perfekto muzikālo vadību radīja emocionāli spēcīgu mākslas pārdzīvojumu, kurā būtiska loma kā Cēsu pilsdrupu prasmīgajam izmantojumam, tā arī kvalitātē vienmērīgajam izcilu Spānijas un Latvijas solistu ansamblim, spožajām Matīsa Čudara spēlētajām flamenko intonācijām un teicamajam Liepājas Simfoniskā orķestra sniegumam.

"Esam centušies darīt visu, lai parādītu šīs mūzikas stilistiku to solistu izpildījumā, kuri ir autentiskie šīs mūzikas izpildītāji. Ko tādu kā flamenko tenors Latvijā nemaz nevaram atrast! Galvenajās lomās būs interpreti, kuri šīs lomas izpildījuši jau iepriekš – gan pirmiestudējumā Spānijā, gan Amerikā. Režisors būs mūsu uzticamais sadarbības partneris Viesturs Kairišs, un mūsu rīcībā ir tikai piecas dienas, lai iestudētu pilnīgi visu no jauna."

Pie muzikālās partitūras strādāja Andris Poga, kurš iestudējuma sagatavošanas procesā uzsvēra: "Ļoti palaimējies ar visu radošo komandu, apbrīnoju Radio kora fantastiskās dāmas un viņu stilistisko spēju iejusties visos stilos, dziedāt no galvas, dejot. Visi iesaistītie spēki ir tik labā sintēzē, ka droši varam iet tālāk."

“Lielās mūzikas balva 2017"

“Lielās mūzikas balvas 2017" pasniegšanas ceremonija norisināsies 6. martā Latvijas Nacionālajā operā. Plkst.19.00 tā būs klausāma arī Latvijas Radio 3 “Klasika” un replay.lv tiešraidē, bet pēc plkst. 22.00 skatāma arī Latvijas Televīzijā.

Bet dziedātāja Sonora Vaice uzsvēra: "Vokālā partija uzrakstīta pat ļoti ērti. Ir sajūta, ka komponists labi pārzinājis arī klasisko balsi. Mana partija uzrakstīta ļoti klasiski.  Nav nekā tāda, kur būtu jāķērc. Spāniskais stils, flamenko, vairāk izpaužas temporitmikā, krāsā un garšā.” 

9. septembra Latvijas Radio raidījumā "Post factum" šo iestudējumu slavēja Orests Silabriedis, Ilze Medne un Liene Jakovļeva.

"Mēs visi zinām, ka Viesturs Kairišs ir ļoti labs liela laukuma pārvaldītājs, bet šoreiz sevišķi viņu gribas uzslavēt par gandrīz vai sakrālo ģeometriju," atzīmē Silabriedis.

"Paldies Arturam Maskatam par šo drosmīgo ideju, jo partitūra, kaut pēc uztveres demokrātiska un viegli uztverama, īstenībā ir ļoti sarežģīta, jo muzikālās ietekmes nāk gan no Austrumu kultūras, gan Eiropas flamenko, orķestra audums ir ļoti komplicēts. Lielas uzslavas Matīsam Čudaram par flamenko ģitāru un Latvijas Radio kora dziedātājām par lielisko aktierspēli! Viņas spoži paveica savu lomu. Pareizā izvēle – arī solisti. Iestudējums no pilnīgi visiem aspektiem simtprocentīgi attaisnojās - gan muzikālajā, gan emocionālajā, gan skatuviskajā ziņā," saka Ilze Medne.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti