«ElektroFolk» - dainu melodijas mūsdienīgos ritmos un intonācijās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Mūsu tautasdziesmu dziļumā un spēkā sakņots, bet skanējumā mūsdienīgs un dinamisks ir mūzikas albums „Elektro", ko tikko klajā laidusi jaunā etnogrupa „ElktroFolk". Grupa izveidota pirms nepilniem diviem gadiem, un tās debija bijusi pasaules mūzikas festivālā „Porta". Tajā apvienojušies pieci spilgti mūziķi - dziedātāja un vijolniece Kristīne Kārkle-Puriņa, ģitāriste Ilze Grunte, multi instrumentālists Edgars Kārklis, bundzinieks Artis Orubs un basģitārists Ainārs Majors.

Jaunais albums „Elektro" raisa plašu izjūtu amplitūdu - mūzikā var sajust gan Latvijas vasaras tveici un Jāņu nakts miklo vēsumu, gan čigānu dejas trakumu un meditatīvu apceri. Albuma pamatā ir dainu teksti un melodijas, kas ietērptas mūsdienīgās intonācijās un ritma formās. Grupas vadītājs, producents un arī basģitārists Ainārs Majors atklāj, ka nosaukumu „ElektroFolk" var uztvert divējādi:

„Ja kāds prasa, kas tieši ir pateikts ar vārdu „elektro" no instrumentu viedokļa, tad var teikt, ka, jā, mēs esam „ieštepselēti", mēs neesam autentiski skanoša folkloras kopa kalna galā, mums ir apskaņota elektroskaņa. Ja kādam ļoti gribas „ierakties" šajā jēdzienā, tad es viņam piedāvāju citu tulkojumu šim vārdam, proti, mēs esam „elektrofolk" tātad „elektriska tauta", jo mēs elektrizēti aplūkojam folkloru".

Grupa „ElektroFolk" pret mūsu folkloras materiālu izturas vienlaikus uzmanīgi, bet tajā pašā laikā arī drosmīgi. Tās mūzikai piemīt savdabīgs hibrīdskanējums, kurā tautas dziesmu senatnīgums un melodiskums savijas rokmūzikas un ārtroka ritmiem, dažkārt arī ar citu tautu mūzikas intonācijām, taču tas viss radies ļoti organiski.

„Savienojas bieži vien dažādi etnosi, bet tas ir netīšām, speciāli šis process nav veikts. Mums parādās skandināvu motīvi vai, piemēram, latgaļu dziesmā „Čigāniņi" - kaut kas no Balkānu mūzikas. Bet tā tas var būt, jo etnosi savā starpā ir līdzīgi un daudz kur brīnišķīgi savienojas. Tas nav sintētisks process. Tā kā mēs esam diezgan dažādi skanoši," skaidro Ainārs Majors.

Viņš uzskata, ka grupas skanējumu vislabāk var raksturot ar diviem vārdiem, un šie vārdi ir - spēks un sapņi. Tie cieši sasaucas arī ar mūsu tautasdziesmu būtību, jo tajās iešifrēta kāda unikāla skaista tēlainība un dziļa gudrība, kas kaut kādā ģenētiskā līmenī mums joprojām spēj iedot spēku. Uz šīs bāzes būvēt mūziku ir kas līdzīgs eiforiska reibuma sapņošanai.

„Šī ir ambientā skanējuma eiforija, kuru mēs izjūtam kā labu esam un  kurā mēs paši peldamies, tā ir tāda eiforiska reibuma sapņošana, kas arī ir pamatota dainu sajūtā, tekstos un ziņojumā," saka  Majors.

Grupas „ElektroFolk" pirmā albuma „Elektro" prezentācija notika trešdien teātra un mūzikas restorānā „Happy Days & Nights".

Grupu „ElektroFolk" varēs dzirdēt arī Pasaules koru olimpiādes atklāšanas koncertā 9. jūlijā „Arēnā Rīga”, kur tā uzstāsies kopā ar simfonisko orķestri un pasaules apvienoto kori, atskaņojot divas savas kompozīcijas - „Jāņu nakti lietus lija" un „Aiz Daugavas vara dārzs".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti