Pa ceļam ar Klasiku

Par trio "Tangoriginales" koncertu "Bahs Ziemassvētkos" stāsta Marks Viļenskis

Pa ceļam ar Klasiku

Pasaulslavenais diriģents un baroka specs Frīders Berniuss: Svarīgi ir piedzīvot pārmaiņas

Eiroradio Ziemassvētki Rīgā: Tigula pirmatskaņojums un Jančevska īpašās aranžijas

Eiroradio Ziemassvētki Rīgā: Tigula pirmatskaņojums un Jančevska īpašās aranžijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Eiroradio Ziemassvētku dienā 15. decembrī Latvijas Radio 3 "Klasika" no plkst.11 līdz 22.30 aicina uz 11 īpašu koncertu tiešraidēm. Latvija šogad piedāvās koncertu, kas plkst.17 sāksies Latvijas Radio 1. studijā – tajā uzstāsies dziedātāja Beāte Zviedre, arfiste Ieva Šablovska, saksofonists Ainars Šablovskis, kurš spēlēs arī duduku, kā arī sitaminstrumentāliste Marta Kauliņa. Šī Rīgas Ziemassvētku programma izskanēs 15 Eiroradio dalībvalstīs.

Koncertā izskanēs Raimonda Tigula jaundarba "Little Star" ("Mazā zvaigzne") pasaules pirmatskaņojums, Jēkaba Jančevska speciāli šim koncertam radītās Eiropas Ziemassvētku dziesmu aranžijas, Eiropas skaistākie Ziemassvētku laika korāļi, latviešu ziemas saulgriežu folklora un Jāņa Lūsēna dziesma "Lūgšana Ziemassvētku vakarā".

Aizņemtie Ziemassvētki

Mūziķi bieži vien dalās divās lielās grupās – tādi, kuri decembri gaida ar lielu prieku un enerģiju, jo saprot, ka tad būs īstens koncertu maratons, un tādi, kas labprātāk gaida decembra beigas, kad varēs arī mazliet ievilkt elpu.

"Jā, šogad mans decembris ir īpaši ražens – 15 koncerti mēneša laikā," stāsta arfiste Ieva Šablovska. "Lielākā daļa koncertu jau aiz muguras, bet sekos vēl Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra Vecgada koncerti, Eiroradio Ziemassvētki, koncerts kopā ar "Sinfonietta Rīga", labdarības koncerti. Jebkurā gadījumā – ļoti ražens decembris, bet – būs arī piecas brīvdienas."

Beāte Zviedre gan nav tik precīzi saskaitījusi, taču arī viņai ir līdzīgi: "Šis decembris man solās būt bigbendu mēnesis – tikko aizvadīts koncerts ar Jelgavas bigbendu, tālāk būs "Framest" un Latvijas Radio bigbends, būs sadarbība arī ar orķestra "Rīga" bigbendu. Tā ka šis

mūsu Eiroradio koncerts ir atelpa no lielajiem sastāviem - mirklis, kad iegūt mieru mūzikā."

Vai arī komponistam Jēkabam Jančevskim ir līdzīgi? Vai izdodas ievilkt elpu, radīt ko jaunu? Vai tikai jāiet uz koncertiem, kuros skan viņa darbi? "Izdodas arī radīt, jā! Es laikam mazāk dzīvoju, izjūtot piesaisti mēnešiem. Kādreiz ir tā, ka vasaras mēneši ir daudz piesātinātāki nekā decembris, jo nākas radīt dažādas lietas uz priekšu. Šoreiz decembrī ir laiks gan aiziet uz kādu koncertu, gan arī kaut ko parakstīt," atklāj komponists.

No kreisās: Ieva Šablovska, Beāte Zviedre un Jēkabs Jančevskis
No kreisās: Ieva Šablovska, Beāte Zviedre un Jēkabs Jančevskis

Vai trakajā koncertu maratonā atliek laika arī praktiskām lietām? Ievai Šablovskai pirmā brīvdiena decembrī būs 22. decembris. "Esmu jau saņēmusi Ziemassvētku dāvanu - to man uzdāvināja jau novembrī, lai varētu tiešām arī gatavot maltīti Ziemassvētkiem," smej arfiste par gauži praktisko dāvanu. Tikām Beātei Zviedrei pirmā brīvdiena būs 23. decembris:

"Man lielākā dāvana būs tā, ka no ārzemēm atgriezīsies mans vīrs – tad kopā ar ģimeni uz pāris dienām dosimies uz laukiem, lai pilnīgā mierā un klusumā nosvinētu svētkus."

Mazliet uz naža asmens

Uz jautājumu, kāda ir sajūta brīdī, kad tiek pateikts – vajag veidot aranžējumus Ziemassvētku melodijām, kuras mēs visi zinām no galvas, Jēkabs Jančevskis neslēpj: "Protams, kaut kādā ziņā tā ir kā balansēšana uz naža asmens, jo tik tiešām – lielāko daļu melodiju es labi zināju. Bet man jau patīk tajā visā iepīt arī kaut ko no sevis – mēģinu personīgi skatīties uz šo mūziku, un pielieku tai kaut ko no sevis - kādu starpspēli, kādu epizodi, vai tīri ar instrumentāciju.

Man patīk to izlaist caur savu prizmu. Tad kaut kā personīgāk arī visu uztveru un neuztraucos vairs par to, vai kādam to gribēsies dzirdēt vēl vai negribēsies. Es to pieņemu kā daļu no sevis."

Turklāt šoreiz bijis jārēķinās arī ar instrumentu specifiku: "Bija jāiztiek ar to, kas ir, un noteikti nebija viegli – runājot par aranžijām, roku vairāk esmu ietrenējis uz lielākiem sastāviem. Vairāk sanāk rakstīt orķestrim vai apjomīgākam kameransamblim, bet šeit bija jācenšas no katra instrumenta izdabūt maksimumu."

Savukārt Ieva Šablovska atklāj šī sastāva rašanās vēsturi. "Beāte pie mums klāt pienākusi pavisam nesen, jo sākotnēji tikām uzrunāti mēs ar Ainaru, un Jēkabs bija tas, kurš mums pielika klāt arī sitaminstrumentus, jo sākumā bija domāts, ka būs arfa, saksofoni, duduks un balss.

Jēkabs nāca ar savu ideju par to, ka varētu visu vēl krāsaināk, krāšņāk un atbilstošāk Ziemassvētkiem panākt, ja pieliktu klāt vēl kārtīgu "virtuvi" ar šķīvjiem, katliem un brīnišķīgiem instrumentiem, kuri papildina šo skanējumu.

Beāti savukārt mēs uzaicinājām viņas īpašās balss dēļ un arī īpašās attieksmes dēļ pret dziedāšanu. Man likās, ka Ziemassvētku dziesmām viņas balss būs ļoti atbilstoša."

Virtuvē apspriež repertuāru

Un kā rokās bijis repertuārs? "Arī to mēs ar Ainaru... Šī gada martā vilkām ārā Spotify, YouTube kanālus un nepārtraukti klausījāmies Ziemassvētku mūziku.

Izvēloties repertuāru, bija tā: sēžam virtuvē un runājam, kas ir tas, bez kā mūsu Ziemassvētki nekad neiztiek.

Tā izrādījās Jāņa Lūsēna "Lūgšana Ziemassvētku vakarā", kas mums ir aktuāla ne tikai Ziemassvētkos, bet visu cauru gadu, un "Es skaistu rozīt' zinu", kas mums abiem diviem ir viena no mīļākajām Ziemassvētku dziesmām. Un vēl arī noteikti "Veni, veni, Emmanuel", kas visiem Ziemassvētkiem gājis cauri. Savukārt Bendžamina Britena interlūdija no "Ceremony of Chorals" ir arfistu "topa" repertuārs, neviens arfists Anglijā nevar iedomāties Ziemassvētkos nespēlēt šo visu ciklu ar kādu no koriem. Ir arfisti, kuri savā pamatdarbā paņem atvaļinājumu, lai visu cauru decembri spēlētu šo skaņdarbu ik dienu kādā citā vietā. Ar Interlūdiju arī sāksim, jo tā iedod noskaņu, kādā gribējām veidot šo koncertu. (..) Vēl būs dažādi Ziemassvētku korāļi un populārās Ziemassvētku dziesmas. Gribējām, lai ir lielākai publikai saprotami un dažādās valodās. Tad nu Beāte dziedās franču valodā, vācu valodā, skanēs arī latviešu valoda."

"Dziedāšu ne tikai latviski, bet arī latgaliski – tas ir tāds interesants pieturunkts, pilnīgi unikāla lieta, ko parādīt pasaulei," stāsta Beāte Zviedre.

Programmu noslēgs Raimonda Tigula jaunākā kompozīcija "Little Star" jeb "Mazā zvaigzne". "Iesaistīt Raimondu bija Ainara ideja, jo viņa mūzika ir harmoniska, mieru raisoša, un pirmssvētku sajūtās ar rāmu ritumu varētu raisīt cilvēkos īpašas emocijas.

Raimonds šīs dziesmas atskaņojumā piedalīsies netieši – viņam sagatavots elektroniskais celiņš, kurā ierakstījis savu henga spēli," atklāj Ieva Šablovska.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti