«Dzintara muzikālo sarunu klubs» – iespēja pieaugušajiem apgūt mūzikas vēsturi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Atklājot rudens notikumu sezonu un uzsākot jauno mācību gadu, Liepājas koncertzāle “Lielais dzintars” sadarbībā ar Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju (JVLMA) un fondu “Uniting History”, sākot no 14. septembra, piedāvās izglītojošu sarunu ciklu par Eiropas un pasaules mūzikas vēsturi. Desmit lekcijās, kas būs pieejamas kā klātienē, tā tiešraidē, klausītāji kopā ar Latvijas izcilākajiem muzikologiem un praktiķiem varēs atklāt likumsakarības kultūrā un komponistu dzīvē, informēja koncertzāles pārstāvji.

Lai klausītājos veicinātu dziļāku skaņu mākslas izpratni, 2021. gada rudenī tiek aizsākta jauna iniciatīva — “Dzintara muzikālo sarunu klubs”. Tā būs platforma kopīgām sarunām, diskusijām un viedokļu apmaiņai, kurā aicināti iesaistīties gan kaislīgi melomāni, gan aizrautīgi mākslas baudītāji, gan zinātkāri studenti un ieinteresēti entuziasti. 

“Vislielāko prieku sagādā fakts, ka ideja veidot šādu muzikālo sarunu klubu nāca no mūsu pastāvīgajiem klausītājiem.

Bērni un jaunieši mūzikas literatūras programmu apgūst skolās, bet "Dzintara muzikālo sarunu klubs" ir vienīgais šāda veida kurss pieaugušajiem Latvijā. Tas ļaus labāk izprast mūziku un iemīlēt to vēl vairāk.

JVLMA profesionāļi lekcijas izveidojuši tā, lai tās būtu saistošas un vērtīgas gan iesācējiem, gan mūzikas zinātājiem.

Patiess lepnums, ka, pateicoties koncertzāles "Lielais dzintars" digitālajām iespējām, šim kursam varēs sekot klausītāji visā valstī un ārpus tās,” iepazīstinot ar jauno projektu, uzsvēra koncertzāles “Lielais dzintars” vadītājs Timurs Tomsons.

Ik mēnesi no septembra līdz maijam otrdienu vakaros klausītāji aicināti uz tikšanos kluba sarunu vakaros „Lielā dzintara” Kamerzālē, lai kopīgi ceļotu laikmetos, pievēršot uzmanību to nozīmīgākajiem notikumiem. Arī lai apstātos svarīgākajos un pārsteidzošākajos pierakstītās mūzikas estētikas attīstības pagriezienpunktos no viduslaikiem līdz pat mūsdienām. 

“Esam entuziasma pilni un atvērti šai jaunajai sadarbībai ar Liepājas koncertzāli “Lielais dzintars”, lai kopīgi piedāvātu unikālu 10 izglītojošu lekciju ciklu ikvienam, kurš interesējas par mūziku un mākslu. Mūsu augstskolas mācību spēki šajā projektā ir uzņēmušies jaunu izaicinājumu — vēstīt par vēsturiski nozīmīgākajiem mūzikas attīstības pieturpunktiem ikvienam saprotamā formātā, atvērtu sarunu veidā. Ceram, ka šis mācību gads kopā ar liepājniekiem un entuziastiem no visas Latvijas mums kopā izdosies vērtīgiem atklājumiem piepildīts,” akcentēja JVLMA rektors, profesors Guntars Prānis, ar kuru klausītāji lektora lomā tiksies jau pirmajā, viduslaiku mūzikas stāstam veltītajā lekcijā 14. septembrī.

Cikla desmit tikšanās reizēs — lekcijās — būs iespēja sastapties gan ar mūzikas pētniekiem, gan praktiķiem, uzklausot stāstus un iepazīstot īpaši izmeklētus audio un video materiālus.

Lekciju programmu veidojusi muzikoloģe, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas lektore Baiba Kurpniece.

Muzikālo sarunu klubā interesenti var piedalīties gan klātienē, apmeklējot tikšanās reizes koncertzāles “Lielais dzintars” Kamerzālē, gan attālināti. Pēc desmit lekciju cikla noslēguma  dalībniekiem, kuri būs piedalījušies vismaz septiņās lekcijās, būs iespēja saņemt apliecinājumu par kursa noklausīšanos. Apliecinājumu varēs saņemt tikai tie apmeklētāji, kuri pirms lekcijas reģistrējušies klātienes vai tiešsaistes apmeklējumam.

Dalība lekciju kursā ir bez maksas. Klātienes apmeklējums ir jāreģistrē, sazinoties ar koncertzāles informācijas centru. Lai reģistrētos attālinātai dalībai video konferencē, jāaizpilda pieteikums. Video tiešraide dalībniekiem bez iepriekšējas reģistrācijas būs pieejama arī koncertzāles “Lielais dzintars” sociālā tīkla "Facebook" profilā.

Katras lekcijas norises ilgums ir aptuveni 1 stunda 30 minūtes. Lekciju ciklu organizē koncertzāle “Lielais dzintars” sadarbībā ar Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti