Dziesmas no mēģinājumu telpas un kosmosa. «Prāta vētra» stāsta par jauno albumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Aprīļa beigās savu jauno 11 dziesmu albumu “Par to zēnu, kas sit skārda bungas” prezentēja grupa “Prāta vētra”. Albums būs pieejams arī angļu un krievu versijās. Albuma izdošanas vakarā, 25. aprīlī, ar visiem “prātiniekiem” sēžot pie viena galda, speciāli LSM.lv viņi piekrita pastāstīt par katru dziesmu un tās tapšanu.

“Šī dziesma pie mums atnāca mēģinājuma telpā,” – šie vārdi no Renāra Kaupera mutes mūsu sarunas laikā izskan itin bieži. Dziesmu rakstīšana notika, disciplinēti strādājot ierakstu studijā. “Mums katram bija savas idejas, no kurām daļa tika izmantotas. Citas idejas radās uz vietas studijā. Ja vīri ir atbraukuši tikai uz trim dienām, tev nav citu iespēju, kā tikai strādāt,“ saka Māris Mihelsons. Albums tapis kopā ar zviedru producentiem Povelu Olsonu (Povel Olsson) un Deividu Larsonu (David Larson).

Dziesma “Par to zēnu, kas sit skārda bungas”

Renārs Kaupers: Tituldziesma pie mums atnāca mēģinājuma telpā. Bet, es domāju, ar šiem vārdiem varētu sākties katras šī albuma dziesmas raksturojums. Šī albuma kontekstā skaļi ir jāizskan diviem vārdiem – Povels Olsons un Deivids Larsons. Šie divi zviedru jaunskungi ir šī albuma producenti un ļoti talantīgi mūziķi, kuri albumā paši arī daudz ko ir iespēlējuši. Un, lūk, kopā ar viņiem radās šī tituldziesmas muzikālā etīde. Tā bija ļoti dzīvelīga un forša. Šajā dziesmā figurē “Vētras” pirmsākumu gariņš.

Dziesma “Ogles”

Jānis Jubalts: "Ogles" sākumā bija kā divas dziesmas vienā, un tad mēs atdalījām vienu no dziesmām, kuras tēma mums šķita visspēcīgākā.

Renārs Kaupers: Dziesmas ievadam bija liels potenciāls, bet piedziedājums  īsti nepildīja savu funkciju – tā īsti līdz galam nepavilka. Tas skaistais lidojums uz augšu un falseta piedziedājums atnāca pēdējā brīdī. Un noslēgumā “Ikšķiles hitu kalvē” apvienība "MuMu" radīja tekstu, par kuru paši bija sajūsmā. Un arī šodien klausoties, likās, ka tīri feini ir sanācis!

Māris Mihelsons: Arī teksts ir radikāli savādāks. Sākumā tas bija par trijām saulēm. Kāpēc tev šķita, ka tas nebija tas?

Renārs Kaupers: Nebija, nebija! To tu jūti dziedot.

Māris Mihelsons: Teksts bija smagnējs, bet ļoti foršs! Renārs tagad nezina, ko runā. Tagad, protams, teksts ir citādāks un foršāks.

Renārs Kaupers: Mēs cēlām latiņu!

Dziesma "Pašu dārgāko"

Renārs Kaupers: Dziesmas sākums bija Jāņa skice ar nosaukumu "Melnā vārna".  Tā jau bija dziesma ar melodiju un tekstu. Sākumā mēs atsaucīgi šo dziesmu neuzņēmām, un varbūt Jānis mazliet uzmeta lūpu, kas ir ļoti pamatoti.

Jānis Jubalts: Nē, es neuzmetu lūpu!

Renārs Kaupers: Es teicu – varbūt!

Māris Mihelsons: Un viņš vēl teica – ļoti pamatoti.

Renārs Kaupers: Ļoti pamatoti! Jānis devās pie DJ Rudd un nonāca pie jaunas versijas ar motīvu, kuru iedziedājis Arnis Račinskis (No grupas “Laika Suns” – A.L.).

Jānis Jubalts: Jā, tieši tā!

Renārs Kaupers: Tad ieradās zviedru kungi un sacīja, ka motīvs, kuru Račinska kungs ir iedungojis, ir ļoti labs. Tad dziesmai uztaisījām citu piedziedājumu.

Jānis Jubalts: Un tā viņi lēnām atmeta visu lieko. Sanāk – šī versija ir tapusi no pilnīgi citas dziesmas, atstājot mazo, Arņa iedungoto tēmu.

Māris Mihelsons: Tā arī izpaužas tā pārdzimšana – kā nepārtraukta virzība.

Vai, jūsuprāt, dziesmu garumam ir nozīme? Vai skatāties garumu jau dziesmas tapšanas laikā, vai ļaujat sev vaļu?

Māris Mihelsons: Jā, producentu kungi šo jautājumu skatīja tieši un konkrēti.

Renārs Kaupers: Zinot popmūzikas un šovbiznesa noteikumus…

Māris Mihelsons: …un ņemot vērā mūsu pašu pieredzi – ja vēlies, lai dziesma izskan radio, tu esi spiests to īsināt. Zinot šo nežēlīgo faktu – jā, dziesmu garumam ir nozīme, tas tiek ņemts vērā.

Dziesma “Tevis dēļ”

Renārs Kaupers: Dziesma radās mēģinājuma telpā, Povelam sēžot pie datora un Deividam – pie sintezatora. Deividam bija dziesmas motīvs. Viņš dziedāja "just for you" un prasīja, kā tas būtu latviski? Tevis dēļ. Un tālāk jau viss notika ātri.

 

Dziesma “Kas būs – būs”

Renārs Kaupers: Kā tapa dziesma “Kas būs – būs”? Tas notika mūsu mēģinājuma telpā. Dziesmā ir atsauce uz deviņdesmitajiem, kas ir laiks, kuru mēs izteikti jūtam sevī. Mēs visi priecīgi salēcām pie instrumentiem un sākām spēlēt dziesmas motīvu. Deivids un Povels, novērojuši, ar kādu azartu mēs šo dziesmu spēlējam, to ierakstīja!

Jānis Jubalts: Man patīk dziesmas vasarīgā skaņa un vārdi. Es zinu arī vārdus krievu versijai, un tie man arī patīk. Man liekas, “Kas būs – būs” ir vasaras dziesma jauniešiem. Es būtu priecīgs, ja es dzirdētu līdzīgu dziesmu no kādas citas grupas kādā festivālā – es ar prieku lēktu līdzi. Man patīk šīs dziesmas enerģija!

Dziesmas “Šokolādes saldējums” un “Paralēles”

Renārs Kaupers: Ooo!! (smaida) Manuprāt, uzreiz var kopā vilkt dziesmas "Šokolādes saldējums" un "Paralēles", kas nav “Prāta vētrai” raksturīgas, un tas arī ir interesanti. Tās ir dejojamas dziesmas. Sēdējām mēs Ikšķilē un prātojām, ka vajadzētu dziesmu ar reālu stāstu. Mums ir daudz dziesmu par meklējumiem un iekšējiem pārdzīvojumiem, tāpēc pārmaiņas pēc gribējām kaut ko reālu un sadzīvisku. Mēs nonācām līdz sekojošai situācijai – savulaik grupas saņēma fanu vēstules. Mēs saņemam vēstuli, kurā meitenes aicina mūs satikties. Viņas jautā – vai mēs būsim, cik mēs būsim: “Lai jūs atpazītu mūs, mums būs atlasa lentas matos un rokā šokolādes saldējums.” Un tad sākās piedziedājuma daļa – “šokolādes saldējums karstā saulē ātri kūst. Šokolādes saldējums var nesagaidīt mūs”. Grupa saņem ļoti daudz vēstuļu, ne uz visām sanāk atbildēt un vēl mazāk sanāk aizbraukt satikties. “Šokolādes saldējums” ir amizants un arī mazliet smeldzīgs stāsts. Savukārt "Paralēles" ir attiecību skaņdarbs.

Dziesma “Как я искал тебя” (“Kā es tevi meklēju” kopā ar  Marinu Kravets)

Renārs Kaupers: Šī ir dziesma, kuru ierakstījām kopā ar aktrisi, komiķi un dziedātāju Marinu Kravets. Ar viņu mēs šad un tad  bijām tikušies gan lidmašīnās, gan TV ēterā. Viņa ir brīnišķīgs un atvērts cilvēks. Un tā vienu reizi mēs lidmašīnā aizrunājāmies par to, ka kopā varētu kaut ko ierakstīt. Mārim bija skaists motīviņš, Jānim bija skaists motīviņš. Mēs visi pielikām savu roku skaņdarba tapšanā!

Māris Mihelsons: Viss ātri gāja uz priekšu Marina atbrauca no Maskavas uz Rīgu un dziesmu iedziedāja. Uz atvadām, turpat uz perona tapa arī klips. Tas ir veidots multfilmas tehnikā, bildīte pāriet bildītē – stāsts ir ļoti labi nolasāms!

Renārs Kaupers: Sergejs Timofejevs radīja ļoti skaistu tekstu. Mēs nolēmām, ka nemēģināsim to tulkot latviski vai angliski, dziesma paliks krievu valodā, jo tieši ar Marinu mums ir sadarbība. Līdzīgi kā “Pirmais latvietis uz mēness” visās versijās būs tikai latviski.

 

Dziesmas “Draugam” un “Bezgalīgs stāsts”

Ingars Viļums: Dziesmas “Draugam” tapšana bija interesanta – mūsu dienas vadījās, Renāram atbraucot un aizbraucot. Vienā reizē, pārcilājot izdarītos darbus, sēdēju un gaidīju.  Ārā bija tumšs un ziema. Aizdomājos, ka dziesmas ir kā odziņas groziņā – mellenes, avenes, dzērvenes. Man gribējās atrast šīm ogām kādu saistvielu.

Kaspars Roga: Pūdercukuru!

Ingars Viļums: Biju dzirdējis, ka grupas rada mazus...

Kaspars Roga: Tos saucamos skitus!

Māris Mihelsons: Reperiem ir skiti. (hip hop skit – skeču komēdijas paveids hiphopa kompozīcijas ievadā vai noslēgumā ar mērķi papildināt albuma māksliniecisko domu – A.L. )

Ingars Viļums: Man bija maza ideja, kuru piefiksēju, un pēc tam ilgi domāju, vai rādīt to Renāram vai ne. Ne tāpēc, ka bubulis, bet tāpēc, ka man iekšēja kautrība. Patiesībā dziesma tapa ļoti ātri. Mēs bijām uz vienas frekvences – Renārs pienāca pie mikrofona un iedziedāja, un vairāk nekas netika darīts.

Renārs Kaupers: Tas bija sirsnīgs mirklis! Šie trīs mēneši manu un Ingara draudzību ir vēl vairāk satuvinājuši. Situācija ir tāda – kad lielais pamatdarbs ir izdarīts, tad sākas dziedāšanas lietas. Ņemot vērā, ka vienlaicīgi tapa trīs albumi – latviešu, krievu un angļu versija – dziedāšanas bija ļoti daudz, un tekstus arī vajadzēja daudz. Galu galā sajutos kā ikšķilnieks, jo ceļu no Rīgas uz Ikšķili mēroju tik bieži. Šī mazā etīdīte "Draugam" raisa manī personīgas sajūtas un aizkustinājumu. Tas ir skaists ievads dziesmai "Bezgalīgs stāsts", kas arī ir Ingara sarakstīta.

Jānis Jubalts: "Bezgalīgs stāsts" ir nedaudz ātrākā tempā nekā oriģinālversijā.

Kaspars Roga: Tās ir mazas nianses no producentu puses. Līdzīgi kā ar dziesmu "Maybe" – dziesma ir tieši tāda, kāda tā sākumā tika sarakstīta. Tādi tīrradņi ir ļoti reti. Arī iepriekš Ingars ir bijis līdzautors vairākām "Prāta vētras" dziesmām, bet šis ir viņa solodarbs. Dziesma uzrunāja kosmonautu! ( Angļu valodas versijas “Wonderful Day” video klips ir filmēts kosmosā, piedaloties  kosmonautam Sergejam Rjazanskim – A.L.)

Ingars Viļums: Jā, tas ir liels brīnums! Es spilgti atceros mirkli, kad šī dziesma radās. Es nebūtu uzdrošinājies sapņot, ka šī dziesma izskanēs tur, kur reti kāds aizlido. Tas ir kaut kas ļoti unikāls!

 

Dziesma "Pirmais latvietis uz Mēness"

Renārs Kaupers: Arī šī dziesma sākās mēģinājuma telpā. Producentiem parādījām vienu mūsu skici, kas rakstīta uz ģitārītes. Tas bija klasisks gājiens no producentu kungu puses. Viņi mums teica: “Kolosāls gabals, bet mēs varētu izmainīt vienu akordu. Un pēc šī akorda varbūt pārejam uz kaut ko mazliet savādāku. Kad tas ir izmainīts, tad tas sākums nemaz nepiestāv.” Līdz ar to mēs nonācām līdz pilnīgi savādākai muzikālai skicei.

Māris Mihelsons: Un pie frāzes “Pirmais latvietis uz Mēness”.

Kaspars Roga: Sākumā tas bija kā labs joks. Sākumā visi smejas, bet nākamajā sekundes simtdaļā tu saproti, ka patiesībā...

Māris Mihelsons: Un sasmējāmies, kad atklājām paralēles no “Reiganu” repertuāra.

Renārs Kaupers: Patiesībā tas ir aizkustinošs stāsts. Šobrīd nevaru iedomāties, kā dziesmu dziedāšu koncertā. Es jau ierakstā turējos, lai neļautu vaļu savam aizkustinājumam. Dziesmā ir tik spēcīgs latviskais gēns un arī šī paaudžu tēma. Mēs visi esam tēvi. Mēs visi zinām, ka gadi rit savu gaitu un mums būs mazbērni. Piedziedājumā ir teksts: "Kā vectēvs turēšos pie pleca tam mazdēlam, ko stārķi nes. Mēs kopā dzirdēsim reiz ziņās par to, ka pirmais latvietis nokāpj uz Mēness." Dziesmā ir gan prieks par to, ka turpināmies savos bērnos un mazbērnos, gan skumjas, ka mēs paliekam vecāki un kādu dienu mums vajadzēs šo sauli atstāt. Skatoties arī bez sentimenta – pirmais latvietis uz Mēness ir ļoti foršs uzstādījums. Mērķis, uz kuru mums visiem tiekties. Mums ir izcili sportisti, mūziķi…

Ingars Viļums: Zinātnieki!

Renārs Kaupers: Zinātnieki. Un citi forši cilvēki, kas dara savas lietas, kas tiem ļoti labi padodas.

Jānis Jubalts: Un ir jāmāk par to lepoties!

Renārs Kaupers: Ir lietas, kas sākumā šķiet neiespējamas, bet vienā dienā kļūst pašsaprotamas. Runā, ka latviešu grupu klausoties uz Mēness, bet kādu dienu kāds latvietis arī nokļūs uz Mēness!

Māris Mihelsons: "Pirmais latvietis uz Mēness" tapa vienā no pirmajām mūsu sesijām.

Jānis Jubalts: Renār, es arī varu pievienoties par to emocionālo dziesmas pusi. Kad pirmo reizi dziesmu dzirdēju, ļoti labi atceros šo sajūtu. Rakstīju Renāram, ka mani nepamet sajūta par skolas laikiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti