Cīņa un pašironija. Saruna ar reperi Arturu Skuteli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Reperis Arturs Skutelis 13. maijā izdeva albumu "Jā", par kuru pats mūziķis teic: "Šis ir viens no retajiem albumiem, kurā es tiešām nebaidos izskatīties komiski un mazliet ironiski paskatos gan uz sevi, gan uz kultūru un industriju. Šeit cīņa un pašironija ir motīvi, kas viens otram ir visai tuvi un savstarpēji pārklājas, bet tas noteikti nav protesta cīņas albums." Albumu šajā piektdienā, 20. maija vakarā, Skutelis prezentēs koncertzālē "Palladium".

Artura Skuteļa albums "Jā" tapis 2021.–2022. gada laikā. Kompozīcijas "Sponsors" sākotnējā versija piefiksēta aptuveni pirms trim gadiem, albuma "Lavīna" laikos. Sadarbība ar reperi Ūgu dziesma "Bēgums" aizsākta vasarā pirms diviem gadiem. Albuma plūdumu mākslinieks sajutis "Diferences"  tapšanas laikā. Savukārt karš Ukrainā albuma procesā radīja pauzi. 

"Kopš 24. februāra manī bija daudz jautājumu, vai albumu publicēt un kad albumu publicēt. Tomēr sapratu, ka manu mūziku ir ļoti grūti ierakstīt izklaides kategorijā, attiecīgi – tā nav vienkārši jautru dziesmiņu izlasīte. Kara apstākļos domas par Ukrainu pavada mani dienu no dienas. Sašutums, bailes, izmisums, dusmas – plašā emociju gamma, kas manī bija pirmos mēnešus, ir mazliet norimusi. Ir signāli par labu Ukrainas drīzai uzvarai, bet kara šausmas paliek," saka Arturs Skutelis, kurš bija viens no organizatoriem 26. marta labdarības koncertam "Latviešu reps pret karu Ukrainā".

Labdarības koncertā piedalījās vairāk nekā 50 latviešu reperu, kas iepriekš nav stāvējuši līdzās uz viena pasākuma skatuves. Vai otrreiz tas sanāktu? Skutelis precizē: "Lai gan koncertu organizēju es, korektāk būtu sacīt, ka latviešu reps pats sanāca kopā. Šo atsaucību veicināja cilvēku nesavtīgā ieinteresētība palīdzēt Ukrainai un vēlme parādīt žestu, ka esam pret Krievijas iesākto karu. Liels paldies Latvijas hiphopa komūnai kā indivīdu kopai, kas pārstāv vienu žanru un var nolikt malā domstarpības, lai uzkāptu uz vienas skatuves viena lielāka mērķa vārdā. Atbildot uz jautājumu, vai tamlīdzīgu sastāvu varētu sapulcināt bez šāda iemesla, es ļoti ceru, ka mēs to varēsim izdarīt, kad karš beigsies un Putins nomirs. Ja mēs runājam ārpus tamlīdzīgiem svarīgiem notikumiem, tad jāsaka – diez vai tas sanāks."

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

"Jā" – slāņu slāņiem

Albuma "Jā" ierakstā ar savu vokālu piedalījušies Ūga, Bush, xantikvariāts, Vilhelms Karlsons, dzirdami instrumentālisti Alise Golovacka (flauta), Dita Frīdenberga (saksofons), Mārtiņš Vilnītis (ģitāra), Gatis Ziema (ģitāra) un Dj Vinvins (skreči). Pie albuma muzikālajiem pavadījumiem strādājuši: NiklāvZ, Shenfi, Oriole, Oskars Iļjins, Rihards Štrauss, Noitro, Robis GKW un pats Arturs Skutelis. Vairums ierakstu īstenots Rīgā, studijā "msonic Baltic". Albuma apstrādi veicis Jānis Šmēdiņš (Fakts) Jelgavā, studijā "PrimeTime Records".  Albuma vizuālo noformējumu veidojis Emīls Kālis. Albuma vāciņā izmantots fragments no Pītera Brēgela Vecākā (ap 1525–1569) gleznas "Bērnu spēles" (1560).

Albumu "Jā"  var klausīties dažādos slāņos – muzikāli tas aizrauj ar savu daudzveidīgo ritmu, tempu, dinamiku jeb plūsmu. Elektroniskie slāņi saplūst ar flautas, saksofona un ģitāras instrumentālajām partijām. Vai šajā kontekstā Skutelis sevi izjūt kā ritma instrumentu? Jā. Viņš papildina:

"Rakstot šo albumu, es mēģināju iespējami atbrīvoties no tā, kas no manis tiek gaidīts, lai varētu strādāt nepiespiesti un brīvi. Manuprāt, mūsdienās, ja esi lielmeistars rečitējumā, repmūzikā, tas nozīmē ļoti, ļoti maz.

Ja mēs runājam par hiphopu industrijas aspektā, tad izcils emsijs uzreiz nenozīmē panākumus un klausītāju interesi. Ir jāņem vērā vēl citi faktori."

Saku Skutelim, ka par industriju un repa mūzikas faktoriem jau ir albums, un jautāju, vai viņam kāds ir prasījis radīt to radio hitu. Uz ko mūziķis atbild, ka vispirms jāparunā par to, kā albuma kontekstā izprotam šo mūzikas industrijas pārstāvi, izpildproducentu. "Teksts vienmēr ir atvērts interpretācijai, bet no mana skatu punkta tā bija iekšējā balss, šaubas un velniņš, kurš mēģina stāstīt, kā ir pareizi. Albuma gaitā es ar šo balstiņu tieku galā, un tā ir ļoti laba sajūta," saka Skutelis.

Arturs Skutelis
Arturs Skutelis

Cīņa, hiphopam viens no raksturīgajiem elementiem, saglabājusies arī šajā ierakstā – cīņa pašam ar sevi, saku Skutelim, uz ko viņš atbild: "Plašāk skatoties, reps savos pirmsākumos ir saistīts gan ar protestu, gan ar kopēju vienošanos. Es negribētu teikt, ka ar šo albumu protestēju pret mūzikas industriju vai pret lietām, kas, piemēram, notiek Latvijas hiphopā.

Šis ir viens no retajiem albumiem, kurā es tiešām nebaidos izskatīties komiski un mazliet ironiski paskatos gan uz sevi, gan uz kultūru un industriju. Šeit cīņa un pašironija ir motīvi, kas viens otram ir visai tuvi un savstarpēji pārklājas, bet tas noteikti nav protesta cīņas albums."

Albumu "Jā" pilnā garumā varēs dzirdēt "Palladium" koncerta pirmajā daļā, savukārt otro daļu veidos kompozīcijas, kas tapušas dažādos laikos. Mūziku papildinās Emīla Kāļa un Kristapa Kazaka veidotās vizualizācijas. Pirms Skuteļa klausītājiem būs iespēja dzirdēt priekšnesumus no Dj Vinvins, Ūgas un Bush. 

Arturs Skutelis
Arturs Skutelis

Šis gads Latvijas hiphopā ir albumiem bagāts. "Vēl visus latviešu hiphopa ierakstus neesmu dzirdējis, bet pastāv iespēja, ka 2022. gadā atkārtosies 2009. gada scenārijs – tā būs sava laikaposma kulminācija, ko atzīmēt ar izcilu ierakstu plejādi. Wiesuļa, Oda, E.V. albumi, Finķi vēl neesmu dzirdējis, bet drīzumā noklausīšos, rolandam če ir spēcīgs ieraksts un vēl daudziem šogad būs jauni darbi. Ir tikai maijs," viņš papildina, spriežot, ka, iespējams, pandēmija ir devusi laiku, ko autoriem strādāt pie jauniem albumiem. Skutelis arī norāda, ka pēdējos gados jaunumus var dzirdēt arī no reperiem, kas ilgu laiku ir klusējuši, un tas esot ļoti labi. "Beidzot pret latviešu hiphopu neattiecas kā pret zemāku žanru. Tas vienmēr ir bijis ļoti dažāds un šobrīd ap to ir daudz mazāk stereotipu, jo īpaši, ja runājam par šī gada elpu."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti