Andrejs Žagars Viļņā iestudējis operu «Loengrīns» (papildināts)

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Lietuvas Nacionālajā operas un baleta teātrī 22. martā notiks Riharda Vāgnera operas „Loengrīns” pirmizrāde. Jauniestudējumu veidojis Latvijas Nacionālās operas direktors Andrejs Žagars un radošā komanda: scenogrāfs Reinis Suhanovs, kostīmu māksliniece Kristīne Pasternaka, horeogrāfe Elita Bukovska, gaismu mākslinieks Kevins Vin-Džonss, videomāksliniece Ineta Sipunova un dramaturgs Mikus Čeže, pie diriģenta pults – Lietuvas Nacionālās operas un baleta teātra muzikālais vadītājs un galvenais diriģents Roberts Šerveniks.

Kopumā šis būs jau ceturtais „Loengrīna” iestudējums Viļņas operā, tomēr pirmais, kurā "Loengrīna" izrādes radošo komandu iedvesmojusi šīs pilsētas sarežģītā pagātne. „Vēlējāmies stāstu izspēlēt vēstures posmā, kas labi atbilstu Vāgnera operā atveidotajiem juku laikiem. Komplicētos vēstures periodos, kāds, nenoliedzami, bijis Otrais pasaules karš, jo spēcīgāka kļūst cilvēku ticība, vēlme noticēt brīnumam, kas spētu kardināli atrisināt viņu problēmas", atklāj režisors Andrejs Žagars. "Baznīca kara laikā ir gan ticības rituālu norises vieta, gan institūcija, kurā gūt informāciju un patvērumu visiem tiem, kas karadarbības rezultātā zaudējuši tuviniekus vai mājvietu. Viļņas ainavai tik raksturīgo krāšņo baroka baznīcu vidū īpaši izceļas monumentālā katedrāle: šim klasicisma stilā celtajam dievnamam ar skaisto kolonādi mūsu vēstījumā ir īpaša nozīme.”

LNO direktors un režisors Andrejs Žagars, kurš 2011. gadā ir ticis apbalvots ar ordeņa " Par nopelniem Lietuvas labā" Virsnieka krustu, ir gandarīts par iespēju sadarboties ar Lietuvas Nacionālās operas kolektīvu un solistiem no Lietuvas, Somijas, Vācijas, Šveices un Krievijas: „Mēģinājumu procesā, strādājot ar diviem solistu sastāviem, ir jūtams, ka dziedātāju vokālā meistarība un aktierspēles dotības spēs atklāt Vāgnera mūzikas būtību.”

Kā uzsvēris diriģents Roberts Šerveniks, Vāgners ar savas mūzikas spēku un īpašo dramaturģiju prasa īpašu uzmanību un visas komandas sagatavotību: "Šo izrādi veido ļoti būtiskas detaļas, ko nevar uzskatīt par sīkumiem. Tikai tad var iemirdzēties viss izrādes audums - gan mūzika, gan dramaturģija."

Operas „Loengrīns” pirmizrāde Lietuvā notiks 22. martā plkst. 19:00, tuvākās izrādes gaidāmas 23., 24. un 26. martā.

Šis iestudējums tapis kā Viļņas un Bratislavas operu sadarbības projekts; drīzumā pēc pirmizrādes Viļņā sāksies mēģinājumi Bratislavā, kur „Loengrīna” pirmizrāde notiks 24. maijā. Vācu operas ģēnija jubilejas gads ir iezīmējis spēcīgus akcentus Andreja Žagara radošajos plānos: viņa režijā šī gada septembrī notiks arī operas "Tanheizers" jauniestudējuma pirmizrāde Maskavā, bet 2014. gada janvārī - arī Prāgā.

Lietuvas nacionālā operas un baleta teātra repertuārā jau ir divas Vāgnera operas - "Klīstošais holandietis" un "Valkīra". Aprīlī teātris aicinās skatītājus uz Vāgnera jubilejas nedēļu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti