Kultūras ziņas

Noskaidroti labākie amatierteātru iestudējumi

Kultūras ziņas

Romu kultūras vērtību atspulgi mākslā

Jubilāre Ieva Akuratere turpina iedvesmot

Akuratere un Kulakovs gatavojas dubultjubilejas koncerttūrei rudenī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Atmodas dvēseliskākās un simboliskākās dziesmas “Palīdzi, Dievs!” tautā nesēja – dziedātāja, grupas “Pērkons” soliste, aktrise un daudzu dziesmu autore Ieva Akuratere nosvinējusi 60. dzimšanas dienu.

Tā kā šis ir arī trakulīgās rokgrupas “Pērkons” komponista Jura Kulakova 60. jubilejas gads, mūziķi gatavojas vērienīgai dubultjubilejas koncertu tūrei rudenī.

Savā jubilejā Akuratere atklāj, ka viņas un tuvinieku filozofija mākslā ir svinēt dzīvības mirkļus, pateikties Dievam par katru satikto cilvēku, katru dziesmu, bildi vai ziedu. Arī klausītājos mūziķei vienmēr griboties pamodināt vieglumu – te mūziķe atsaucas uz “Pērkona” dziesmu “Sapumpurots zars” ar Māra Melgalva vārdiem. Viņai svarīga esot paša sirds uzziedēšana.

Pasaules notikumu kalendārā Ievas Akurateres dzimšanas diena atzīmēta kā Zemes diena. Un par to viņai kā vides aktīvistei liels gandarījums – arī atceroties simbolisko zaļi balti zaļo Vides aizsardzības kluba karogu, kas tika uznests uz skatuves “Mikrofona” koncertā, astoņdesmito gadu nogalē, kad Latvija vēl nebija atguvusi brīvību.

“Mēs cīnāmies par cilvēku apziņas brīvību, par dvēseles atbrīvošanu, par radošumu, par cilvēka spēju noticēt saviem spēkiem un būt līksmam, atzīt esamību par labu un Latviju mīlēt, un arī ziedoties Latvijai, skaisti ziedot, ziedoties Latvijai,” atzīst Akuratere.

Latvijas simtgades laiks dziedātājai Ievai Akuraterei un komponistam Jurim Kulakovam ir sešdesmitās dubultjubilejas gads, kas tiks svinēta ar plašu trīsdaļīgu koncertprogrammu “Gandrīz tautasdziesma” šā gada rudenī, turpinot piepildīt vēlēšanos ar mūzikas palīdzību tuvināties un piederēt savai tautai, radot dziesmas, kuras, laika biedru uzklausītas un līdzpārdzīvotas, kļuvušas gandrīz par šā laika tautasdziesmām.

“Pirmajā daļā esam nolēmuši iekļaut brīnišķīgās Jura kompozīcijas no kantātēm, no dziesmu cikliem, tās makjavelistiskākās,” stāsta Akuratere. “Tad ar nelielu pastorālu pāreju, kurā būs akustiskā dziedāšana, īsta tautasdziesma, mēs pāriesim uz “Pērkona” hitiem. Un atkal jāsaka, paldies Dievam, ka skatītāji saka, ka mūsu enerģētika un mūsu jauda ir spēcīga un liela; es ceru, ka mēs varam pierādīt tādu jēdzienu, ka rokenrols tomēr ir dzīvs Latvijā, paldies Dievam!”

Ar programmu “Gandrīz tautasdziesma” mūziķi apceļos lielākās Latvijas pilsētas.

“Latvijas simtgades jubilejas laikā mēs dalīsimies ar to, ko ar Kulakovu un saviem draugiem esam sarakstījuši, sacerējuši, iestudējuši, izjutuši ilgā laikā. Būs ļoti skaisti!” noslēdz Akurātere.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti