Kultūras ziņas

Simtgadnieces Vijas Vētras zīmējumu izstāde

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Otro reizi Latvijā – "International Opera Stars" Galā koncerts

Otro reizi Latvijā – «International Opera Stars» galā koncerts

Secinot, ka pirmais koncerts Rīgā bijis viens no visu laiku labākajiem, uz Latviju jaunās opermūzikas zvaigznes atkal atvedis labdarības fonds no Lihtenšteinas. 29. jūnija vakarā uz Dzintaru koncertzāles skatuves kāps septiņi jaunie solisti, un viņus pavadīs orķestris Mārtiņa Ozoliņa vadībā.

Latvijas Mūzikas akadēmijā diriģenta Mārtiņa Ozoliņa vadībā raiti rit gatavošanās nākamās dienas koncertam Dzintaru koncertzālē. Uz skatuves cits citu nomaina jaunie operdziedātāji. Lihtenšteinas fonda paspārnē šobrīd ir divdesmit solisti, Latvijas koncertā būs iespēja redzēt septiņus.

"Katrs no mums mēģināja izvēlēties skaņdarbus, kas būtu interesanti klausītājiem un vienlaikus tādus, kas palīdzētu attīstīties muzikālajā ziņā," skaidro tenors Davids Jagodičs no Slovēnijas. "Fonda mākslinieciskajam vadītājam vaicāju, vai būtu iespējams, ka es dziedātu divus Vāgnera skaņdarbus, saņēmu piekrišanu, un esmu gandarīts, ka varēšu tos izpildīt šajā koncertā. Vāgnera mūzika ir ļoti piesātināta, daudzslāņaina, tā  no dziedātāja daudz prasa, lai vienā veselumā savienotu mūziku un tekstu; tas ir ļoti izaicinoši, bet vienlaikus ir liels gandarījums, to īstenojot, jo sevišķi ar tik brīnišķīgu orķestri un lielisku un pretimnākošu diriģentu."

"Par ko man ir prieks, – ka šajā galā koncertā skan diezgan daudz Vāgnera mūzikas, mēs sevi tomēr asociējam kā Vāgnera pilsētu un Vāgnera tradīcijas; skan no dažādām Vāgnera operām skaistākās ārijas," teic diriģents Mārtiņš Ozoliņš. "Un, protams, tas, kas ir aktuāls viņiem – mēs spēlējam no Mocarta līdz Ofenbaham un operetēm, tā kā mūzika ir ļoti krāsaina, daudzveidīga un arī paši dziedātāji ir ļoti dažādi, atšķirīgi. Jaunu solistu parādīšanās – tas vienmēr ir notikums."

Šī ir otrā reize, kad starptautiskais jauno operdziedātāju galā koncerts "International Opera Stars" notiek Latvijā. Labdarības fonda "SIAA Foundation" mākslinieciskais vadītājs Manuels Viss (Lihtenšteina) atzīst: "Atklāti sakot, pirmais koncerts Rīgā bija viens no visu laiku labākajiem, kāds mums bijis, tāpēc mums bija diezgan skaidrs, ka mēs gribam atgriezties Latvijā, un tā, cerams, nav pēdējā reize."

Arī pirms sešiem gadiem "International Opera Stars" koncertu diriģēja Mārtiņš Ozoliņš.

"Šī īsā, bet ļoti koncentrētā sadarbība ir abpusēji interesanta, arī mums ir patīkami dzirdēt jaunas, neredzētas balsis, jo operas orķestra mūziķi, kas pamatā spēlē šajā koncertā, ir ļoti advancēti un erudīti, viņi atšķir jaunus, talantīgus, spēcīgus dziedātājus, un viņiem tas sagādā baudu," norāda diriģents.

Ik gadu labdarības fonds organizē 4–6 koncertus, kuros pasaulei izrāda savus stipendiātus. Šī gada koncertu sērija aizsākās Itālijā, un Latvija ir otrā jauno operdziedātāju pieturvieta. Tai sekos Lietuva, bet gada beigās Japāna.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti