Kultūras ziņas

Atklāta izstāde bērniem "Vai grāmatai ir knābis?"

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Izdota Latvijas džeza izlases dubultplate

Pierādījums bagātīgajai Latvijas džeza scēnai – izdota koncertu izlases dubultplate

Nozīmīgs notikums Latvijas džeza un kultūrvidē – iznākusi dubultplate "Live at the M​/​Darbn​ī​ca vol​.​1", kurā izlases veidā apkopoti vairāk nekā desmit dažādu Latvijas mūziķu koncerti.

Pusgada laikā uz "M/Darbnīcas" skatuves ierakstīti 13 koncerti. Ieraksts veikts analogā formātā, un tagad klajā nāk divas vinila plates. Tas ir nebijis notikums Latvijas džeza dzīvē. 

"Jersika Records" vadītājs Mareks Ameriks atklāj, ka ideja par šādu džeza izlasi viņam bijusi jau kādu laiku, un pērn vasarā tika pieņemts lēmums sākt darbu pie plates. Izlasē iekļauti jau labi zināmi vārdi, piemēram, Kārļa Vanaga un Matīsa Čudara sastāvi, arī grupa "Lupa" un "Endless Roar", kam līdzās jauni mūziķi – Līva Dumpe, Miķelis Dzenuška, Alise Golovacka, Vadims Dmitrijevs.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

"M/Darbnīca" mākslinieciskā vadītāja Maija Moira Mazanova stāsta: "Tie mūziķi ir tik dažādi, bet tanī pašā laikā tik lieliski atspoguļo Latvijas džeza scēnu!. Kaut kas tāds, par ko man nemaz nebija nojausmas pirms tam. Es pieļauju, ka daudziem tā varētu būt. Vai Latvijā ir džezs? Jā, Latvijā noteikti ir džezs! Vai tas ir tādā līmenī, lai mēs varētu ar to lepoties, stāstīt citiem un nest šo vārdu ārā? Noteikti jā!"

Mareks Ameriks uzskata, ka plates izdošana ir tikai likumsakarīga – vairāku desmitgažu rezultāts: "Ja mēs skatāmies, kā džezs mums Latvijā ir evolucionējis, tad mēs varam iziet cauri. Bet viennozīmīgi, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) džeza nodaļa, kurai ir jau vairāk nekā desmit gadi, un tās iespējas studentiem mācīties ārzemēs un veidot kontaktus, un atgriezties šeit atpakaļ. Tā kā tas aplis ir noslēdzies kaut kur kādam, tas iet uz priekšu. Tie ir tie rezultāti."

Īpaši ir plates tapšanas apstākļi – tie ir dzīvie koncerti ar publiku un analogais ieraksta formāts, kas nepieļauj nekādu digitālu pēcapstrādi.

Ieraksta skaņu režisors Mārtiņš Krastiņš par procesu stāsta: "Kaut kādā ziņā tas ir atbrīvojoši, kaut kādā ziņā tā ir liela atbildība tieši uz to brīdi, bet tas ir ļoti patiesi gan pret mūziķi, gan pret klausītājiem, kuri arī bija klāt, respektīvi, šis ir dokumentāls ieraksts, kurš skan tieši tā, kā mūziķi dzīvajā jutās un kā viņi to izpildīja."

Šāds ieraksta formāts un izlases tapšana ir notikums arī pašiem mūziķiem. "Man liekas, ka sajūta ir fantastiska. Es tūlīt pēc koncerta nospēlēšanas iegāju pie pults aizmugurē, un man iedeva paklausīties, un tā sajūta ir tiešām noķerta, tur ir visi "uu", "aa", un es arī pati esmu ļoti vokāla uz skatuves arī pat tad, ja es nespēlēju, un man ļoti patīk tā prieka sajūta, ko var noķert, vienkārši ierakstot telpu un to, kas tur notiek," teic flautiste Alise Golovacka.

"Nesen te bija pavīdējusi tāda diskusija, vai Latvijā, Rīgā, ir džeza klubs, tad nu šis ir diezgan labs piemērs, ka mēs varam teikt, – jā, Latvijā, Rīgā ir ļoti labs džeza klubs, kur notiek katru nedēļu pat pa vairākiem koncertiem, un šī izlase ir pierādījums tam, ka viss notiek, ir koncerti, ir tik ļoti labi koncerti, ka mēs spējam izveidot šādu izlasi," atzīmē saksofonists Kārlis Auziņš.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

"M/Darbnīca" mākslinieciskā vadītāja pārliecināta, ka šī noteikti būs īpaša kolekcijas plate: "Manuprāt, tas noteikti ir ļoti vērtīgi ne tikai "M/Darbnīcai", ne tikai džeza mīļotājiem, klausītājiem, bet īstenībā visai mūsu Latvijas džeza scēnai."

Visi 13 koncerti ir ierakstīti pilnā garumā, un jau tagad zināms, ka atsevišķi tiks izdots Vadima Dmitrijeva kvinteta koncerts. Tāpat jau uzsākts darbs pie Latvijas džeza izlases otrās daļas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti