Neformāts

Normunds Ņērbulis: dabasskatus es zīmēju ar skaņu

Neformāts

TEMPUS: dzīve ir krāsaina

Laima Adelaide: katrā skaņdarbā es mēģinu ielikt stāstu

Katrā skaņdarbā mēģinu ielikt stāstu. Elektroniskās mūzikas māksliniece Laima Adelaide

Laima Adelaide ir elektroniskās mūzikas māksliniece un pārstāv "deep techno" jeb dziļā tehno žanru. Kā trimdas latviete trešajā paaudzē Laima Adelaide ikdienā dzīvo Vācijā. Mākslinieces saknes meklējamas arī Austrālijā no kurienes nāk viņas vecvecāki.

Sarunā Latvijas Radio 2 raidījumā "Neformāts" Laima Adelaide uzsvēra, ka jau no bērnības viņai bijis svarīgi apzināt un iepazīt latviešu kultūru, valodu un mākslu.

"Man tas nelikās uzspiesti. Tā bija kā slepenā valoda, kad dzīvojām Vācijā un tāda kā paralēlā kultūra ar kuru varēja nodarboties.

Bērnībā braucot uz Latviju man likās, ka visi ir kā radinieki, jo visi runā latviski," stāstīja Adelaide. Laima divus gadus dzīvojusi Latvijā, lai pati pieredzētu un izbaudītu vecāku stāstīto par latviešu kultūru.

"Latvijā man patīk kultūra, ko jauni cilvēki rada bez lieliem līdzekļiem. Tas ir vairāk "underground" nekā Vācijā, kur, piemēram, vairs nevar noīrēt vecas industriālas ēkas, kur rīkot pasākumus," iezīmēja Laima Adelaide.

Pievērsties elektroniskajai mūzikai Laimu pamudinājusi interese par skaņu režiju un tehniku – strādāt ar datoru un tā radīt mūziku. "Es agri sāku klausīties elektronisko mūziku. Man patika, ka skaņas kvalitāte ir tik citādāka un tā enerģija ir basā, kas tiek spēlēts daudz spēcīgāk nekā, piemēram, ja to spēlē orķestrī. [..] Mani aizrāva arī tas, ka to var radīt pie datora. Ja cilvēks ir introverts, viņam nav jāstāv uz skatuves un jāspēlē. Viņš var uzstāties pie datora un tas nav tas pats, kas dziedāt uz skatuve – tas ir kaut kas, ko es nevarētu," atklāja Adelaide.

Domubiedrus elektroniskajā mūzikā māksliniece atradusi Berlīnē, kur tā ir ļoti populāra un ar to nodarbojas plašs mākslinieku loks.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Laimas skaņdarbi gan to apjoma, gan noskaņas dēļ līdzinās nesteidzīgām pastaigām, kuriem iedvesmu māksliniece rod dabā. "Es Latvijā kādreiz ļoti agri braucu uz Garciemu ar vilcienu un man iepatikās rīta migla – tas baltais kontrasts ar dabu. Tad domāju, kā šo skaņdarbu ["Morgen Nebel"] nosaukt, jo tam ir tumšāks raksturs, bet arī tāds mīksts," darba "Morgen Nebel" jeb "Rīta migla" tapšanu skaidroja Adelaide.

"Mani interesē dabas tekstūras un skaņas, kuras es paturu atmiņā un tad mēģinu tās elektroniski atveidot,"

stāstīja māksliniece, kura uzsvēra, ka novērtē arī Latvijas piejūrā atrodamo veģetācijas dažādību, kas kontrastē ar Vācijas mākslīgi veidotajiem mežiem.

"Man pašai ir svarīgi, lai skaņdarbā būtu stāsts un man katram skaņdarbam ir kāda nozīme. Klausītāji, savukārt, var sadzirdēt kaut ko ar viņu dzīvēm rezonējošu," skaidroja māksliniece. Savu nākotni Laima redz Vācijā, kur viņas mūzikas laukā ir visplašākās iespējas. "Pirms kāda laika es domāju, ka varētu dzīvot Garciemā pie jūras un tur komponēt, tad braukt uz pasākumiem. Tomēr Vācijā tieši manas mūzikas lauciņā notiek daudz vairāk, Latvijā "hypnotic techno" pasākumi tik bieži nenotiek un tas man kā māksliniecei būtu frustrējoši. Varbūt es kādu gadu atbraukšu, padzīvošu pie jūras un padomāšu," stāstīja Adelaide.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti