NABA Top

Top 25/10 LV jaunumi: L1L, Mēles Galā, Nometne, corn wave, Sleater-Kinney u.c.

NABA Top

NABA Top 10LV/25 jaunumi: bdrmm, Orchestral Manoeuvres in the Dark, Imants Vovers u.c.

NABA Top 10LV/25 jaunumi: aPēdājs, Purva metāls, The Smile, Kim Gordon, Arab Strap u.c.

«Radio Naba» topā jaunumi no grupām «aPēdājs», «Purva metāls», «The Smile» un «Arab Strap»

"Radio Naba" mūzikas topu teju pašās februāra beigās papildinājušas jaunākās dziesmas no vairākiem latviešu mūziķiem, tostarp "aPēdājs", "Purva metāls","Mēnessputni", Jāņa Irbes, Reiņa Jaunā un Ernas Daugavietes un citiem māksliniekiem. Savukārt ārzemju mūzikas topā jaunumi no Toma Jorka grupas "The Smile", "Future Islands", Ben Frost, leģendārās grandža rokgrupas "Sonic Youth" basģitāristes Kimas Gordonas un citiem.

"aPēdājs" – "Mēs visi mirsim"

Grupa "aPēdājs" izdevusi jaunu singlu, kas ir apvienības drīzumā gaidāmā EP "Mēs visi mirsim" tituldziesma. Lai arī dziesmas nosaukums varētu nešķists pozitīvākais, grupa aicina nevairīties no neizbēgamā, sadzirdēt ironijas pieskārienu, bet galvenais – interpretēt "pa savam". Kas ir diezgan loģisks aicinājums, jo galu galā nāvi mēs arī piedzīvojam katrs "pa savam". 

"Purva metāls" -– "Veči sēž"

"Purva metāls" savu debijas īsalbumu izdeva 2021. gadā, bet kā grupas izveides gads atzīmēts 2018. gads. Jau kopš sākumiem puišu apvienība strādājusi pie radošajiem aizmetņiem, ko motivējušas purva un mitoloģijas tēmas. Vismaz tā vedina domāt piebilde, ka jaunākais singls "Veči sēž", kas vienlaicīgi ir veltījums burvjiem-pareģiem, ierakstīts no 2018. līdz 2023. gadam studijās "Zem Lielā Ciņa" un "Lauska", kā arī Augšciema "Stīpniekos". Singlu miksēja un māsterēja "Svēte".

Raivis Čuda – "ego"

Mūziķis Raivis Čuda izdevis jaunu singlu "ego", kas, gan jau nevienam par pārsteigumu, apspēlē ego tēmu. "Radio NABA" topā mūziķis debitēja 2022. gadā ar dziesmu "Salūts". Arī pērn Raivis veiksmīgi startēja "Radio NABA" topā ar dziesmu "Ēzelītis", kā arī "Māksla", kas gada noslēguma "Top 100" ierindojās 93. vietā.

"Mēnessputni" – "Noslēgums"

2014. gadā kopīgu radošo darbību uzsāka Reinis Ārgals, Reinis Ratnieks, Ainārs Vilcāns. "Mēnessputnu" sākums bija vairāk smagā un alternatīvā roka stila virzīts, bet gadu gaitā mainīja savu skanējumu, vairāk pievēršoties modernās rokmūzikas žanram. 

Teju apaļus desmit gadus ilgstošā muzikālā darbība nu sasniegusi ceļa galu. "Mēnessputni" savā "Facebook" lapā vēsta, ka līdz ar 12. janvārī izdoto albumu "II" pienācis arī gurpas darbības nosēgums. Simboliski "Radio Naba" klausītāju vērtējumam nodota dziesma "Noslēgums".

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Jānis Irbe, Jānis Dubavs un Patriss Valdemārs – "Naktstauriņi"

2023. gada nogalē dienas gaismu ieraudzīja Jāņa Irbes jaunākais albums "De Ja Vu", kas tapis kopš 2019. gada Jāņa mājās un studijā "SKAN". Starp 13 albuma kompozīcijām atrodas arī maģiskie "Naktstauriņi", kas "aicina noticēt saviem spēkiem".

Dziesmā piedalās Jānis Irbe (bass, balss, taustiņi, akustiskā ģitāra), Jānis Dubavs (elektriskā ģitāra) un Patriss Valdemārs (taustiņi).

RŪDIS – "Et Honor"

Latvijas elektroniskās mūzikas skatuvē sevi piesaka jauns komponists un izpildītājs RŪDIS (īstajā vārdā Rūdis Cebulis) ar dziesmu "Et honor" jeb "Un gods". Rūdis ir senās mūzikas dziedāšanā specializējies mūziķis, kurš sabiedrības uzmanību izpelnījies, attēlojot Farinelli lomu Dailes teātra izrādē "Farinelli un karalis", kā arī piedaloties dažādos senās mūzikas koncertos Latvijā un ārzemēs. 

"Skaņdarbs "Et honor" tapis ilgākā laika posmā, bet tas ļāvis sākotnējo sapni par pašam savu elektroniskās mūzikas skaņdarbu attīstīt līdz krāšņam mūzikas videoklipam, kura tapšanā iesaistīti labākie no labākajiem – draugi, kurus vieno kopīga tiekšanās pēc augstākajām kvalitātēm, reizē saglabājot cilvēciskumu un gūstot baudu procesā," stāstīja Rūdis.

Reinis Jaunais ft. Erna Daugaviete – "Nest"

Mūžam aktīvais un šķietami nekad nesnaužošais ģitāras virtuozs Reinis Jaunais atgriežas ar jaunu albumu "Nest". Tā vārdā nosaukts arī kopā ar Ernu Daugavieti radītais singls, kas iekritis "Radio Naba" topā. Reinis dziesmā atbildīgs par ģitāru, zvangu un vokāliem, bet Erna Daugaviete atbildīga par čella skaņām. Jāpiem, ka Reinis Jaunais nu pievienojies arī "Radio Naba" ētera komandai kā retās mūzikas raidījuma "Astoņi pustoņi" veidotājs.

"Gandreiz 10nikā" – "17 vuordu"

Latgalieši "Gandreiž 10nīkā" pērno gadu noslēdza ar albuma  "Gribu" izdošanu, kas ir otrais studijas albums apvienības desmit gadu pastāvēšanas laikā. Iepriekš 2017. gadā izdots albums "Nasaki nikuo". Starp deviņām albuma kompozīcījām iepriekš "Radio Naba" topā pabijis "Beha iz kreita", bet nu Latgales pankroka pārstāvji piedāvā jaunāko singlu "17 vuordu".

"The Smile" – "Friend of a Friend"

Vai biļetes jau nopirkāt? Šis gads noteikti daudziem melomāniem sācies ar priecīgu pārsteigumu – augustā Siguldā uzstāsties Toma Jorka, viņa "Radiohead" kolēģa Džonija Grīnvuda un fantastiskā "Sons of Kemet" bundzinieka Toma Skinera kopīgais projekts "The Smile". 

Trio debitēja 2021. gadā Glāstonberijas festivāla tiešsaistes koncertā, kam gadu vēlāk sekoja albums "A Light for Attracting Attention". Janvāra beigās grupas diskogrāfiju bagātinājis jaunākais albums "Wall of Eyes". "Friend of a Friend" ir trešais singls, kas izdots no jaunās plates.

"Future Islands" – "Say Goodbye"

Janāra beigās savu jaunāko albumu "People Who Aren’t There Anymore" klausītājiem nodeva Baltimoras apvienība "Future Islands". Līdz ar jaunās plates gaidām izdota virkne singlu, tostarp arī "Say Goodbye", kas publicēts kopā ar animētu video klipu.

Grupa stāsta, ka "Say Goodbye" pēta, kā sairst attiecības, kurās partnerus fiziski šķir vairāki kilometri.

Ben Frost – "The River of Light and Radiation"

Pēc septiņu gadu pārtraukuma elektroniskās mūzikas mākslinieks Bens Frosts atgriezies ar jaunu studijas albumu "Scope Neglect". Lai gan iepriekšējais albums "The Centre Cannot Hold" iznāca 2017. gadā, šo ierakstu starplaikā Bens nodarbinājis sevi audiovizuālajā nozarē, tostarp strādājot pie "Netflix" seriāla "Dark" skaņu celiņa.

Platē " Scope Neglect" mūzika piedzīvo "metamorfisku alķīmiju". Dažādu ietekmju, žanru un skaņas eksperimentu ietekmē Bena jaunākais veikums atklāj unikālu balansa punktu starp tehno un metāla mūziku.

"No albuma pirmajām sekundēm labi zināmā metāla mūzikas fonētiskā ķīmija tiek atdalīta, izolēta vakuumā, attīrīta no kultūras slazdiem un smagā bruņojuma un ievietota daļiņu paātrinātājā," stāsta Bens.

"Gustaf" – "Starting and Staring"

Sieviešu dominētā Bruklinas postpanka grupa "Gustaf" ar jaunāko singlu "Starting and Staring" piesaka 5. aprīlī paredzēto albumu "Package Pt. 2". Bravūrīgo gabalu lieliski papildina sirreālu elementu izdekorētais mūzikas videoklips. Jāizceļ, ka pēdējo divu gadu laikā grupa uzstājusies kopā ar tādiem grandiem kā "IDLES" un "Sleaford Mods", lai kādu slinkāku ausi pārliecinātu nospiest "atskaņot" pogu. Šī gada martā "Gustaf" atgriezīsies Lielbritānijā, lai dotos kopīgā turnejā ar "Yard Act".

"Kirlian Camera" – "Götter, geht weg!"

Itāļu electro wave grupa "Kirlian Camera" 23. februārī izdos apjomīgu, 16 skaņdarbu garu dubultalbumu "Radio Signals for the Dying". Neilgi pirms šī notiku kā otrais albuma singls publicēta dziesma "Götter, geht weg!", kas no vācu valodas tulkojams kā "Dievi, ej prom!"

Grupas līdere Elena Alise Fossi par dziesmu komentējusi: "Dievi, ejiet prom, jo jūs neesat pelnījuši būt šeit, ja šis ir jūsu radītais, ja šis ir jūsu labākais veikums. Nožēlojamās karikatūras, kas mums stādītas priekšā kā "dievi", nav pat mūsu naida cienīgas. Neesošā laika dusmās mūsu garīgais slinkums rada Dievu un dievus".

"KMFDM" – "LET GO"

Industriālās mūzikas leģendas "KMFDM" šogad gatavojas atzīmēt savu 40 gadu jubileju ne tikai ar koncertturneju, bet arī ar 23. albuma izdošanu – 11 kompozīciju garais "Let Go" klausīšanai pieejams jau no 2. februārī. Svētku iekustināšanai Parīzē dibinātā vācu apvienība laicīgi izdeva gaidāmās plates uzkurinošo tituldziesmu.

"Middle Kids" – "Terrible News"

Ekvatora otrā pusē šobrīd ir vasara. Nelielu saules stariņu klausāmā formātā sūta Austrālijas trio "Middle Kids" ar dziesmu "Terrible News", kas nemaz nav tik briesmīgas ziņas.

Izrādās, ka visi mākslinieki vēl nav izšāvuši ārā pandēmijas laikā radīto materiālu. Piemēram, "Middle Kids" vokāliste Hanna jaunāko grupas singlu sarakstīja vienā no COVID-19 epidēmijas karstākajiem punktiem. 

"Tobrīd bija daudz neskaidrības, informācijas, noteikumu un dusmu, strīdu, nosodījumu, zaudējumu un neuzticības. Galu galā es jutos tik nomākta no visa apkārt esošā trokšņa, ka vairs nespēju to izturēt. Dziesmā trokšņojošas ir ģitāras. Vai varbūt tās vienkārši ir uzbāzīgas. Es gribēju saslāņot vairākas ģitāras, lai izveidotu tādu kā ģitāru kori," stāsta Hanna.

"TORRES" – "Wake to flowers"

"Esmu pazīstama ar vilšanos, kas nereti seko cerībai," savu jaunāko singlu no janvārā nogalē izdotā albuma "What an enormous room" piesaka Makenzija Skota jeb "Torres". Iepriekš no albuma izdotas dziesmas "Collect" un "I got the fear".

Jaunākās dziesmas radīšana vedinājusi Makenziju aizdomāties par cilvēku spēju pašsaglabāties un cīnīties par kāroto.

"Cilvēki ir biedējoši izturīgi. Mēs regulāri noskaņojam sevi būt optimistiskiem, bet mūs regulāri grauj vēlme pēc kaut kā (vairāk). Varbūt pēc kā tāda, kas izsūc visus mūsu spēkus un enerģiju, un tad tomēr neīstenojas. 

Bet vai jūs kādreiz esat raizējies, ka viss nenotiks tā, kā jūs cerējāt? Vai nebijāt pārāk optimistiski noskaņots? Un tad saņēmāt visu, ko vēlējāties? Man šķiet, ka tas notiek bieži, bet par to tik daudz nerunā. Viss, kas man tagad ir, ir kaut kas tāds, par ko es kādreiz cīnījos un pēc kā ilgojos. Dziesma ir veids, kā man to pašai priekš sevis apzināties."

"Boeckner" – "Lose"

Kanādas indīroka grupas "Wolf Parade" līderis Daniels Boekners zināms arī ar savu darbību tādos projektos kā "Operators", "Divine Fits", "Atlas Strategic" un "Handsome Furs". Nu viņš ir nobriedis izdot savu solo debijas plati "Boeckner!" zem tāda paša pseidonīma jeb sava uzvārda. 15. martā gaidāmais albums "ir kā autobiogrāfija – "Atlas Strategic" sintezatoru eksplozijas, "Operators" sintezatoru sulīgums, "Handsome Furs" ģitāru trokšņainums, vienlaikus smeļoties iedvesmu no visa sākot ar Štokhauzenu un beidzot ar Tomu Veitsu," stāsta Daniels. 

Chelsea Wolfe – "Everything Turns Blue"

Ar jaunā gada sākumu savu vietu "Radio Naba" topā atradusi vēl kāda māksliniece, kura šogad mūs pagodinās ar savu uzstāšanos. Divus mēnešus pirms "The Smile" koncerta, lieliskā, maģiskā, apburošā Čelsija Vulfa iepazīstinās Rīgu ar savu jaunāko albumu "She Reaches Out to She Reaches Out to She", kas izdots 9. februārī. 

Līdz šim no jaunās plates mums uzticēti singli "Dusk", "Whispers in the Echo Chamber" un "Tunnel Lights". Nu tiem pievienojas arī dvēseli plosošais "Everything Turns Blue", ko iedvesmojuši Čelsijas sevis meklējumi pēc toksiskām attiecībām. "Šķiršanās ar kādu pēc 10 gadiem, 20 gadiem, 30 gadiem… Kad sāksiet to visu apstrādāt, atradīsiet gan augstas augšas, gan zemas lejas."

"Forester" ft. "Wye Oak" – "Grow" 

Losandželosas eleoktroniskās mūzikas duo "Forester" savus radošos ceļus krustojuši ar citu divu mūziķu apvienību – Baltimoras indīrokeriem "Wye Oak". Singls "Grow" nav gluži kopdarbs. Tajā izmantots "Wye Oak" darbs "Milk And Honey", transformējot to par maigu, romantisku gabalu, kas silti pieglauž pie sevis un nepamanot notur teju četru minūšu garumā.

"IDLES" – "Gift Horse"

Jaudīgā Bristoles grupa "IDLES" jau pagājušā gada oktobrī paziņoja, ka strādā pie jauna albuma ar nosaukumu "TANGK", kas izdots 16. februārī. No tā iepriekš izdots "Dancer", kas arī paviesojies "Radio Naba" topā. 

Pēc tam tika izdots "Grace" un neilgi pirms paša albuma arī trešais singls – "Gift Horse". Par jaunāko dziesmu grupas līderis Džo Talbots izteicies: "Mūzika un kustība tev un tavējiem! Esiet drosmīgi un jājiet ar mums kā ar disko ēzeļiem, kādi mēs arī esam. Vai vismaz noskatieties mūsu jaunāko video."

"Yard Act" – "We Make Hits"

"Yard Act" sevi ļoti spēcīgi pieteica 2022. gadā ar debijas albumu "The Overload", kas tika iemīļots gan kritiķu, gan klausītāju aprindās. Tostarp albums arī tika iekļauts "Mercury Prize" 2022. gada nominantu sarakstā.

Nu Līdsas puiši nobrieduši turpināumam un plāno marta sākumā izdot savu otro studijas albumu "Where's My Utopia?". No tā publicēti trīs singli: "Dream Job", "Petroleum" un tagad arī "We Make Hits". Par jaunāko singlu vārdu autors Džeimss Smits teicis, ka "tā virspusē var saklausīt cinismu un nenopietnu garu, bet savā būtībā tā ir oda draudzībai un to caurvij nefiltrēts prieks, ko sajūti, kad radi mūziku ar sev svarīgiem cilvēkiem."

"The Dandy Warhols" feat. Black Francis – "Danzig With Myself"

Portlendas roka veterāni "The Dandy Warhols" turpina sevi pierādīt un nenomest apgriezienus pat pēc gadu desmitiem ilgas karjeras. 2020. gadā izdotajam "Tafelmuzik Means More When You’re Alone" jau pēc mazāk kā mēneša sekos jauns albums "Rockermaker". 

Jaunākais albuma vēstnesis "Danzig With Myself" tapis kopā ar citu veterānu – "Pixies" līderi Frenku Bleku. Preses relīzē grupa atklāj, ka singls "sākās ar rifu, kas izklausījās kā "Misfits" vai "Danzig", un tad palika lēnāks… Visā visumā "Rockermaker" ir manifestācija mūzu vēlmēm dzirdēt ierakstu ar smagākām, neslīpētākām ģitāras skaņām, bet kas atrodas pats savā nodalījumā."

"The Coals" – "Nowy swiat"

Jaunais elektroniskais drīmpopa poļu duo "The Coals", ko veido Kača Kovaļčika un Lukašs Rozmuslovskis, izdevuši jaunu singlu "Nowy swiat" jeb "Jauna pasaule". Šī dziesma iekļauta martā gaidāmajā albumā "Sanatorium", pirms kura pēdējais studijas albums "docusoap" izdots 2020. gadā. Vokāliste Kača atklāj, ka, strādājot pie jaunā albuma, viņu iedvesmojušas pusaudžu gadu mīļākās grupas "Cocteau Twins" un "Crystal Castles".

Kim Gordon – "BYE BYE"

Kima Gordona noteikti vairāk pazīstama kā grupas "Sonic Youth" dalībniece, bet nu jau kādu laiku aktīvi darbojas kā solo māksliniece. 2019. gadā Kima izdeva savu debija solo albumu "No Home Record", bet nu jau pavisam drīz, 8. martā, pie klausītajiem nonāks viņas otrs studijas albums "The Collective". Singls "BYE BYE" atver jauno albumu ar diezgan eksperimentālu un savdabīgu skanējumu. Īpaši cilvēkiem, kuri Kimu vēlētos saistīt tikai ar "Sonic Youth".

"Arab Strap" – "Bliss"

"Radio Naba" klausītājiem labi zināmais skotu duets "Arab Strap" janvāra beigās izziņoja jaunu albumu "I’m Totally Fine With It Don’t Give a Fuck Anymore" un tā pavadošo turneju, kā arī klausītājiem nodevuši singlu "Bliss". Albuma nosaukums aizgūts no īsziņas, ko nosūtījis bundzinieks, kurš grupai pievienojas koncertos.

Singls "Bliss" vēsta par laikmetīgām problēmām, ar kurām saskaras sievietes. "Tas ir par terorizēšanu, ko sievietes piedzīvo tiešsaistē. Tas ir par gļēvulību un fanātismu. Tas ir par to, kā mēs sevi izpaužam sociālajos tīklos, vienatnē slēpjoties mājās. Bet jūs pie tā varat arī dejot!"

"Upīte" – "Brigaders"

Folkloras kopa "Upīte" ceļas no Balvu novada Nemateriālās kultūras mantojuma centra ar tādu pašu nosaukumu – "Upīte". Latgalieši sākuši vērienīgu darbu – lauka pētījumu, apzinot, ierakstot un mācoties "Upītes" kultūrtelpā un tai pieguļošajā teritorijā kolhoza laikos dziedātās dziesmas. Daļa no savāktajām dziesmām tiek atjaunotas, dodot tām jaunu, mūsdienīgu skanējumu. Kā stāsta centra "Upīte" direktors Andris Slišāns, mērķis līdz albuma izdošanas brīdim ir katra mēneša 21. datumā publicēt jaunu dziesmu. Šāds datums izvēlēts, jo tajā dabā notiek pārmaiņas – pavasara, vasaras, ziemas un rudens saulgrieži. Janvārī tika izdota dziesma "Brigaders".

"Gelousy" – "It’s Alright"

Grupa "Gelousy" izdevusi jaunu singlu "It's alright", kuras aizsākumi meklējami tālajā 1997. gadā, kad grupas pirmais satāvs (Edzis, Vanags, Melnais, Daneks, Robis) radīja tās pirmos aizmetņus. Dziesma vairākas reizes izpildīta koncertos, bet netika iekļauta nevienā albumā.

Pēc pirmā albuma "NO Name" izdošanas dziesma tika nepamatoti aizmirsta un nozuda arī no dzīvā repertuāra. Tomēr 2007. gadā tā ieguva otru elpu un tika nedaudz pārveidota ar domu, ka "It’s Alright" tiks iekļauta otrajā albumā "Lost & Found". Diemžēl beigu beigās dziesma tomēr atkal palika ārpus albuma dziesmu saraksta.

Pēc ģitārista Edgara Ķauķa (Melnais) aiziešanas no šīs saules grupas pašreizējais sastāvs nolēmis dziesmu tomēr ierakstīt, lai dziesma, pie kuras radīšanas ir piedalījies arī Edgars Ķauķis, vairs netiktu aizmirsta.

Juris Peterlevics – "Laimes hormons"

Mūziķis un komponists Juris Peterlevics aktīvi darbojies tādās apvienībās kā "Tramplīni", "The Briefing" un kā puse no dueta "Peter Levics". Nu Juris izdevis solo singlu ar nosaukumu "Laimes hormons".

Kā stāsta pats autors, dziesma zinātnieku valodā būtu par serotonīnu, dopamīnu, adrenalīnu, melatonīnu, oksitocīnu un endorfīnu, bet normālo cilvēku valodā vienkārši par laimes hormonu un par to, ka kaut kas ar šo tur nav.

"Uuhai" – "Khar Khulz" 

Mongoļu rokmūzika turpina pārņemt pasauli un šoreiz šai misijai ir pievienojusies grupa "Uuhai". Viņu mērķis ir apvienot UNESCO Cilvēces nemateriālās kultūras mantojuma sarakstā iekļauto mongoļu rīkles dziedāšanu un tradicionālo mūzikas instrumentu spēlēšanu ar ierasto rokmūziku, lai veidotu roka un metāla dziesmas, kurām viņu fani var skaļi saukt līdzi. 

Savu pirmo singlu "Uuhai" izdeva 2021. gadā un kopš tā laika ir daudz koncertējuši Mongolijā un ārpus tās, bet šogad kāps uz Francijas festivāla "Hellfest" skatuves. 

"Khar Khulz" ir piektais grupas singls, un dziesmas video "Uuhai" to izpilda kopā ar mongoļu rokgrupu "Hurd", kuri tiek uzskatīti par pirmo grupu, kas ieviesa smagā metāla žanru Mongolijas mūzikas ainavā.

"Sahra Halgan" –  "SHARAF"

Somālijas dziedātāja ar skatuves vārdu "Sahra Halgan" prezentē savu pirmo singlu no jaunā albuma "Hiddo Dhawr" (tulkojumā "Saglabā kultūru"), kas iznāks 29. martā. Šis būs trešais viņas albums, un tas ierakstīts kopā ar mūziķiem Aimeriku Krolu, Maēlu Saleitesu and Reidžisu Monte no Lionas Francijā, kur Sāra atrada patvērumu, bēgot no savas dzimtenes 1991. gadā.

Jaunajā albumā viņa apvieno somāliešu dziesmas un rokmūziku, meklējot līdzsvaru starp autentiskumu un jauninājumiem, ar kuriem papildināt pasaules mūzikas skatuvi.

Dziesmu "SHARAF" izpildītāja raksturo kā himnu cilvēku lepnumam un godam, ko viņa vēlējās izvirzīt kā prioritāti laikos, kad ikdiena ir pilna ar negatīvām ziņām. "Mums ir jābūt spējīgiem vienam otru mīlēt, lai atvērtu sevi pasaulei un citu mīlestībai. Pašcieņa nav lepnuma vaina, bet tieši pretēji – tās vērtības apzināšanās izceļ dvēsles skaistumu" raksta mūziķe.

"The KVB" – "Labyrinths"

Britu šūgeiza duo "The KVB" 2021. gadā izdeva "Unity", kas tika sagaidīts ar lielu atzinību. Nu pienācis laiks turpinājumam, kas jau 5. aprīlī pienāks albuma "Tremors" formā. Tā nākšanu pasaulē apvienība pieteikusi līdz ar singla "Labyrinths" izdošanu.

Singlu iedvesmojuši Argentīnas maģiskā reālisma autora Horhe Luisa Borhesa darbi, kā arī tas ir viens no agresīvākajiem gabaliem no gaidāmā albuma.

Tematiski dziesma vēsta par vēsturiskās subjektivitātes niansēm, aicinot pētīt patiesības elastību un naratīvu uzbūvi.

"KOKOKO!" – "Mokili"

Apvienības "KOKOKO!" mērķis ir savīt elektronisko mūziku un tradicionālās Kongo mūzikas ietekmes vienotā skaņas revolūcijā. Pēc lieliskajiem debijas albuma "Fongola" panākumiem grupa iekritusi daudzu klausītāju sirdīs tieši ar savu dzīvo koncertu enerģiju, bet jau pavisam drīz, 5. jūlijā, tiks izdota apvienības nākamā plate "Butu".

Par nule izdoto singlu "Mokili" sacīts, ka "tā mērķis ir tik ļoti izkustināt pasauli, ka tā kaut kā apgāžās. Šī bija dziesma, kuru bijām paraduši koncertos spēlēt improvizētākā veidā, līdz nesen mums bija iespēja studijā tai pievienot pareizo, pēdējo pieskārienu. Dziesma bija arī pēdējais papildinājums mūsu gaidāmajam albumam, bet nu kļuvusi par pirmo singlu, tādēļ tā ir patiešām svaiga. Tajā ir stipri jūtama ietekme no Kinšasas mūzikas, kā arī kveito (kwaito) žanra un deviņdesmito gadu deju mūzikas."

"BICEP" – "CHROMA 001 HELIUM"

Endija Fergusona un Meta MacBreira apvienība "BICEP" izdevuši jaunu singlu "CHROMA 001 HELIUM", pie reizes iepazīstinot ar jauno projektu "CHROMA".

"CHROMA" ir apvienības nākamais evolūcijas posms – ierakstu kompānija, pasākumu cikls, jauns "BICEP" AV/DJ šovs, "BICEP" skanējuma robežu izplešana un unikāla vizuālā identitāte, kas tapusi kopā ar Deividu Rudniku un viņa "Terrain" studiju.

"CHROMA 001 HELIUM" radīts īpaši Londonas koncertiem "Alexandra Palace" 2022. gada beigās. "Šovs šķita pārāk salds. Nolēmām, ka tajā vajag iekļaut kaut ko raupjāku, tādēļ tapa "HELIUM", kas ir mazliet tumšāks un klubiem piemērotāks skaņdarbs salīdzinājumā ar mūsu pēdējo gadu katalogu."

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti