Dienas ziņas

Viedokļi par "Aizved mani!" soliņiem atšķiras

Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

Īpašs koris īpašā dienā

Vairāk nekā 100 balsu vienosies kopkorī valsts svētku koncertos Skrundā un Kuldīgā

Īpašs koris īpašā dienā – tā var teikt par kopkori, kas uzstāsies Latvijas dzimšanas dienas koncertā Kuldīgā un Skrundā. Tikai mēnesi pirms valsts svētkiem tiek aicināti visi interesenti, kas vēlas vairākus vakarus pavadīt mēģinājumos, lai sagatavotu koncertprogrammu, ar kuru iepriecināt ne tikai skatītājus, bet arī pašiem sevi. Tā ir iespēja kaut uz mirkli sajust kopības sajūtu arī tiem, kuriem dziesma ir sirdī, bet ikdienā aizņemtība ņem virsroku.

Pēc vairākiem iedziedāšanās vingrinājumiem, tiek atvērtas speciāli sagatavotās dziesmu grāmatas, kurās ir 14 tautā iemīļotas ne tikai kora, bet arī populārās mūzikas dziesmas. Izveidot unikālu kori Latvijas dzimšanas dienas koncertam Kuldīgā jau kļūst par tradīciju, jo tāds skatītāju priekšā stāsies jau trešo reizi.

"Man katru gadu ir prieks par tiem, kas tieši atnāk no malas un uzdrošinās savas spējas izprovēt un savas prasmes uzlabot kopā ar tiem, kas jau ir īstie kora dziedātāji. Pēc pagājušā gada bija vairāki dziedātāji, kas aizgāja dziedāt koros, un tas ir tāds, man liekas, liels ieguvums visai sabiedrībai," skaidro koncerta mākslinieciskā vadītāja Andra Zvejniece.

"Tā ir ir mīlestība uz manu darbu, mīlestības uz dziesmu, mīlestība uz valsti, kurā es dzīvoju. Tas ir sirds darbs. Paldies, ka man ir arī uzticēts koncertā divas dziesmas. To darīšu no visas sirds," pastāsta viena no kopkora diriģentēm Jana Paipa.

Kopkora mēģinājums
Kopkora mēģinājums

Kuldīgas slimnīcas bērnu ārste Ieva Siliņa atzīst, ka dziedāšana ir viņas sirdslieta, bet ikdienā tam nepietiek laika. Iespējai izjust kora spēku uz valsts svētkiem viņa pieteikusies jau pērn, tomēr darba dēļ neizdevies apmeklēt mēģinājumus.

"Dziedājusi patiesībā esmu visu savu dzīvi, kopš sevi atceros. Jau bērnudārzā veda uz kaut kādiem "Knīpām un knauķiem". Rīgā pabeidzu arī mūzikas novirziena skolu, līdz ar to mūzika visu dzīvi ir līdzi," teic kopkora dalībniece.

Kopkora dalībnieki te ir ne tikai no Kuldīgas novada, bet arī Liepājas, Ādažiem, Ventspils un Aizputes. Justs Ūdris ikdienā ir saistīts ar dziedāšanu, bet korī atsācis dziedāt šogad: "Man gribas sajust to kopkora sajūta un to feino sajūtu Latvijas svētkus izbaudīt šādā veidā. Tas, es domāju, ir tāds latviskākais, kas var būt – dziedāt Latvijas svētkos."

Viena no koncerta solistēm Ance Jankovska savukārt atzīst: "Kādreiz es būtu domājusi par to, kā tehniski pareizāk dziesmu nodziedāt, kā pēc akadēmiskajām zināšanām, kā tas būtu labāk izdarāms. Jāsaka – pēdējos gadus es mēģinu vairāk nodot to dziesmas pašas jēgu kā tādu. Lai tas cilvēks, dzirdot šo dziesmu, izdzīvo stāstu, kuru komponists, rakstot šo dziesmu, ir vēlējies nodot viņam tālāk." 

Šogad kopkoris skatītājus priecēs divos koncertos Skrundā un Kuldīgā, kad dziesmās vienosies vairāk nekā 100 dalībnieku balsu. Un tas ir vairāk nekā pērn.

Koncerta mākslinieciskā vadītāja Andra Zvejniece neslēpj: "Man ir prieks, ka man ir iespēja atkal un atkal svinēt svētkus caur to, ka esmu priekšā, visi ir kopā, mēs visi varam dziedāt un ka es redzu šo emociju, to devumu, es redzu, ka mēģinājumos cilvēkiem ir aizkustinājuma asaras."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti