Par mīlestību! Festivāla «Positivus '23» otrās dienas iespaidi

Festivāla "Positivus '23" otrā diena, 15. jūlijs, atnesa noskaņās atšķirīgāku programmu un lielāku apmeklētāju skaitu. Vakara galvenais mākslinieks bija britu popzvaigzne Sam Smith, sevi skaļi pieteica pašmāju jaunās paaudzes mākslinieki.

Sestdienas programmu atklāja alternatīvās mūzikas mākslinieki: "Perestroika", Vultura un "Martas asinis" – uz trešiem arī es biju paspējusi ierasties festivāla teritorijā. "Martas asinis" koncerti nav bieži, tāpēc vēl jo gaidītāki. Grupai ir seši albumi, kuros viņi apdzied dzīvi dienā un naktī – saucot lietas tiešos vārdos un ietērpjot epitetos, un joprojām spēlē ģitārroku šajā hiphopa dominētajā pasaulē.

No ārzemju viesiem pie alternatīvās mūzikas jāizceļ britu post-panka duets "Sleaford Mods", kuru daudzslāņu teksti sajaucas ar lipīgu bītu. Kamēr vokālists Džeisons Viljamsons (Jason Williamson) dziedāja, par mūzikas celiņu atbildīgais Endrjū Ferns (Andrew Fearn) aizrautīgi dejoja, šādi iekustinot publiku.

Sestdienas pievakarē viens no gaidītākajiem māksliniekiem bija jaunais hiphopa talants Wiesulis, kas ap sevi pulcēja pūli. Wiesulis debitēja 2022. gadā ar albumu "Fianchetto", ko sarakstījis kopā ar producentu sangvn un hiphopa klausītāju lokā iemantoja tūlītēju popularitāti, kas joprojām ar katru mēnesi aug augumā. Un arī pats mākslinieks aug "pa stundām" – pirms festivāla Wiesulis singls "Ko tā?" paliek prātā jau ar pirmo klausīšanās reizi. Wiesuļa stils ir izkopts ne vien repa rindās, bet arī vizuāli, kas ir svarīgs priekšnosacījums izaugsmei.

No jaunās hiphopa paaudzes festivāla otrajā dienā uzstājās arī Hunn, kas ir andergraunda hiphops, I mean love, kura hiphopam piemīt atmosfēriskums, un Zeļģis, kas sadarbībā ar producentu Mickeen rada enerģiskas dziesmas ar elektroniskās mūzikas ietekmi.

Šogad festivālā grupām un māksliniekiem bija trīs dažāda lieluma skatuves un sestdienā mazākā no skatuvēm piedzīvoja milzīgu klausītāju interesi pie Fiņķa, kura mūzikā hiphops saplūst ar rokmūziku, un to festivālā palīdzēja realizēt pavadošajā sastāvā esošā grupa "Polifauna".

Fiņķa aktuālākā dziesma šajā gadā ir "Raķešu zinātne", ko viņš izpilda ar dziedātāju Patrishu. Arī Mauku Senča un Grandmastera Neona, par kuriem runā arī politikas kuluāros, priekšnesumam bija liels apmeklējums un klausītāji skaļi dziedāja līdzi projekta dziesmām.

Mauku Sencis un Grandmasters Neons nekad nav pretendējuši uz augstas mākslas titulu, bet klausītāju mīlestību saņem tā vai tā. Kad šlāgeris satiek hiphopu un tiek izpildīts groteski sirsnīgā manierē – tā īsumā varētu raksturot viņu mūziku. 

Uz lielās skatuves sestdienā kāpa arī Gustavo, savā repertuārā līdzi nesot dziesmas gan no albuma "Beidzot!", gan no jaunākā ieraksta "Tagad tikai sākās", pārsteidzot klausītājus ar viesiem – Ozolu un Čižiku jeb trīs ceturtdaļām no leģendārās grupas "Fact". Savukārt vienu no savām zināmākajām un kritiskākajām dziesmām "Jau-tā-jums" viņš izpildīja kopā ar rolandu če.

Vēlāk indīroka cienītājiem bija patīkama atkal satikšanās ar grupu "Alt-J", bet labi izdejoties varēja pie negantajiem "Little Big". 

Sestdienas vakara gaidītākā uzstāšanās bija Sam Smith, kas vēl pirms ierašanās Rīgā bija radījis viedokļu polaritāti gan ar savu piederību LGBTQ kopienai, gan ar provokatīvo šovu. Jāpiemin, ka Sam Smith dzimumidentitāte ir nebināra – to nevar definēt sieviete/vīrietis robežās –, un tas bija labi atspoguļots arī mīlestībai veltītajā priekšnesumā. Vizuāli krāšņais ceļojums tika uzsākts uz zelta Afrodītes muguras un bija karalisks gan muzikālā izpildījumā, gan režijā. 

Mākslinieki – mūziķi, dejotāji – skatītājus veda cauri dažādām mīlestības izpratnēm, noliegumiem un apzināšanās veidiem. Mīlestība platoniska, mīlestība erotiska, mīlestība aizliegta – tas viss skar visus cilvēkus, neatkarīgi no dzimuma.

Sam Smith mūzika pārsvarā ir melodiskas, sentimentālas balādes, ar atsaucēm uz astoņdesmito gadu popmūziku, kas saraudināja klausītājus arī Rīgā. Lielākais hits "Unholy", izdots 2022. gada septembrī, ir saņēmis gan vislielāko klausījumu skaitu, gan vislielāko nosodījumu kā "sātanisks", lai gan stāsts ir tikai par dubultmorāli. Lucavsalā šī dziesma raisīja vislielākās publikas ovācijas.

Noskatoties Sam Smith šovu, domāju par to, cik liela ietekme uz popmūziku ir kabarē stilistikai un lomu maiņai. Un to, kā māksliniekiem piemīt spēja notvert publikai aktuālo tēmu, kas reizē var celt spārnos un sāpēt kā durta brūce, un tieši šī iemesla dēļ šādi popmūzikas šovi ir tik jaudīgi. 

Festivāla "Positivus '23" kopsavilkuma raksts gaidāms nākamajās dienās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti