Liepājā izskanēs latviešu klavesīnistes Ievas Salietes un pasaulslavenā blokflautista Ērika Bosgrāfa tandēms

Koncertzālē "Lielais dzintars" svētdienas, 15. oktobra, pēcpusdienā klausītājiem būs iespēja dzirdēt vienu no pasaulē labākajiem blokfautistiem. Nīderlandietis Ēriks Bosgrāfs kopā ar latviešu klavesīnisti Ievu Salieti radījis virtuozu programmu. Klausītājiem būs iespēja dzirdēt gan senāku laiku mūziku, gan pavisam jaunas krāsas blokflautas un klavesīna skanējumā. Koncertzālē izskanēs arī pirmatskaņojums Latvijā – komponista Matīsa Čudara dziļdomīgais jaundarbs "Thread" jeb "Pavediens", kas šī gada pavasarī pirmo reizi atskaņots ASV.

Liepājā kopā ar latviešu klavesīnisti uzstāsies pasaulslavenais blokflautists Ēriks Bosgrāfs
00:00 / 05:09
Lejuplādēt

Šāda mēroga zvaigznes "Lielajā dzintarā" bieži neviesojas, uzsvēra koncertzāles mākslinieciskais vadītājs Orests Silabriedis. Gaidāmais šīs pēcpusdienas koncerts būs īpašs notikums, uzsverot gan nīderlandiešu izcelsmes mūziķa aizrautību ar blokflautas instrumentu, gan veiksmīgo tandēmu ar klavesīnisti Ievu Salieti.

"Ēriks Bosgrāfs ir sava instrumenta – blokflautas – un tās dažādību absolūts fanātiķis un kolekcionārs. Dodiet tikai viņam paspēlēt!" sacīja Silabiedris, norādot, ka tandēmā ar Ievu Salieti Bosgrāfs atskaņos ne tikai seno mūziku. "Pēc festivāla "Sansusī" mūziķu kautiņa parauga būs solo epizodes ar laikmetīgo mūziku, kur mēs žilbinošo Ievas Salietes klavesīna pirkstu vizmojumos pieminēsim arī šī gada jubilāru Ģerģu Ligetī. Bosgrāfs spēlēs arī citu mūsdienu komponistu darbus.

Notiks arī Matīsa Čudara jaundarba pirmatskaņojums Latvijā. Matīss Čudars, kurš šobrīd studē vienā no labākajām ASV augstskolām, tieši Ievai Salietei ir uzrakstījis jaunu darbu."

Saliete ir gandarīta par iespēju muzicēt kopā ar pasaules slaveno blokflautistu. Latvijas Radio viņa stāstīja, ka mūziķis labprāt braucis uz Liepāju, jo viņam būšot iespēja skriet gar jūru. Abi kopā muzicējuši arī agrāk.

"Ikdienā Ēriks dzīvo Ķelnē, bet viņa koncertdarbība ir ļoti aktīva, spēlē visā pasaulē. Man šķiet, ka viņš tieši no Āzijas ieradīsies Liepājā. Vakarā samēģināsim, tad būs koncerts, bet nākamajā rītā viņš jau atkal būs ceļā. Ar Ēriku esam spēlējuši "Sansusī" festivālā Aknīstē, tā bija brīnišķīga tikšanās ar ļoti mūsdienīgu un renesanses programmu," pirms gaidāmā koncerta sacīja klavesīniste.

Līdzīgi veidota programma arī šoreiz. Tā ļaus klausītājiem baudīt gan senāku, gan mūsdienīgāku mūziku.

"Ēriks ir ļoti daudzpusīgs mūziķis. Viņš spēlē visas šīs neskaitāmas flautas, sākot no sopranīno līdz basa blokflautai. Viņam līdzi vienmēr ir 20 blokflautas.

Viņa aizraušanās ir mūsdienu mūzika, tā ir arī mana aizraušanās, tāpēc programma būs kombinēta no blokflautas pirmsākumiem – renesanse, agrīnais baroks, būs augstais baroks - Bahs, Tēlemanis un 20. gadsimta klasika," stāstīja Saliete.

Koncertzāles "Lielais dzintars" mākslinieciskais vadītājs Orests Silabriedis uzsvēra, ka koncertcikls "Personīgi" ir piemērots formāts, kā iepazīt mūziķus daudz personīgāk.

Tas piedāvā iespēju pēc koncerta tikties ar mūziķiem neformālā gaisotnē, lai aprunātos par viņu radošo ceļu, iedvesmas avotiem un izaicinājumiem.

"Esmu ļoti pateicīgs saviem priekšgājējiem, kas šo formātu izdomāja, jo esmu dzirdējis no publikas, no vairākiem klausītājiem, ka tieši šis svētdienas mierīgais pēcpusdienas gaismojums un iespēja mākslinieku pēc tam drusku "aptaustīt" un uzdot kādu jautājumu, tā ir lieta, no kuras neviens ne par ko negribētu atteikties. Mēs to turpināsim, kaut arī mēs saprotam, ka kamermūzika nav tas vieglāk pārdodamais formāts. Mēs esam apņēmības pilni turpināt. Ir daudz cilvēku, kurus šādā tuvplānā gribas parādīt," sacīja mākslinieciskais vadītājs Silabriedis.

Šogad koncertsērijā "Personīgi" vēl būs iespēja tikties ar etnogrāfiskās kokles spēlētāju Laimu Jansoni un lietuviešu multiinstrumentālistu Sauļu Petreiki koncertā "Baltu zīmes", bet gada nogalē izskanēs "Ziemassvētki Vīnē", kad koncertzālē uzstāsies Trio Baltia.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti