Kultūras rondo

Igauņu autors Indreks Kofs raksta bērniem, tulko pieaugušajiem un spēlē trompeti

Kultūras rondo

Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrim - 140. Saruna par teātra pagātni, tagadni un nākotni

Latvijas Radio 5 turpina iepazīstināt ar jauniem raidījumiem

Lielākais spēks ir atrast un izcelt saulītē jaunos māksliniekus – Latvijas Radio 5 turpina augt

Latvijas Radio 5 turpina augt un iepazīstināt ar jauniem raidījumiem, īpaši izceļot muzikālā satura daudzveidību, taču lielākais radio stacijas spēks ir izcelt saulītē jaunos māksliniekus, atskaņojot viņu pirmās dziesmas, Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" stāstīja kanāla direktors Kārlis Kazāks un mūzikas redaktors Uldis Cīrulis.  

"Latvijas Radio 5 ir pamainījies. Man ir bijusi vēlme radīt raidstaciju, kas rūpējas gan par latviešu mūziku, gan jauno mūziku, gan par klausītāju gaumes paplašināšanu, ja tā var teikt, un tas process divos gados ir gājis gana jestri, gana jautri. Mēs nu jau esam tiešām citādi, par ko es ļoti priecājos, ka ir izdevies būt tādiem, kādi mēs esam, gan ar jaunām ētera personībām, gan ar mūzikas skanējumu. Man patīk, kā tas viss ir gājis teju divus gadus," savu līdzšinējo laiku direktora amatā komentēja Kazāks.

Viņaprāt, Latvijas Radio 5 lielākais spēks ir jaunu mākslinieku atrašana un izcelšana saulītē. 

"Mēs parādām, ka, jā, šāds mākslinieks ir, jo mēs zinām, ka neviena komercstacija nerautos spēlēt mākslinieku, kuram nav vēl nevienas dziesmas, kurš ir atsūtījis savu pirmo skaņdarbu. "Piecinieks" ir tas, kas sadzird un atrod," norādīja Kazāks. 

Jaunie mūziķi to jau labi zina un paši uz Latvijas Radio 5 sūta e-pastus ar savu mūziku. Ja dziesma ir gana laba, mūzikas padome to apstiprina un dīdžeji laiž ēterā. 

"No mūziķiem pēc tam esmu saņēmis arī e-pastus, ka viņiem ir gan klausījumi "Spotify" palielinājušies, gan viņus atpazīst, viņi ir zināmi. Ir mūziķi, kas ar "Radio 5" sāka savu karjeru. Viens labs piemērs ir Buu, viņa sāka skanēt Latvijas Radio 5 un šobrīd ir tur, kur ir. Man liekas, ka tas ir forši," stāstīja Cīrulis. 

""Piecinieka" uzdevums patiesībā ir viens no sarežģītākajiem sabiedrisko mediju vidē, kas mums te Latvijā ir, jo mūsu uzdevums visu laiku ir atgriezties pie tā visjaunākā iespējamā klausītāja, informācijas patērētāja.

Pirmkārt, mūzika ir tā, kas nosaka klausītāju. Ja mēs atskaņojam jauno mūziku, tā mūzika agri vai vēlu paliks veca un kopā ar savu auditoriju aizies uz otro kanālu, pirmo kanālu vai uz klasiku, bet, kamēr "Piecinieks" turpinās spēlēt jaunāko mūziku, jaunākais klausītājs tai pieslēgsies," stacijas mērķus skaidroja Kazāks. 

Paralēli jauno mūziķu atklāšanai Latvijas Radio 5 turpina iepazīstināt ar jauniem raidījumiem. Šonedēļ klajā nākuši "Grēviņa kabinets" un "Smagsvars". 

"Tā doma šiem autorraidījumiem ir paplašināt žanrisko dažādību. Mēs saprotam, ka ikdienas ēterā pulksten 11.00 nevaram spēlēt metāla mūziku, nu vismaz ne stundām. Reizēm pa kādai dziesmai ieklīst, bet navaram to darīt stundām. Tāpēc ir raidījums "Smagsvars", kurā mūsu pašu radio darbinieks Tomass Beķeris, lielisks metāla un smagās mūzikas basģitārists, uzņēmās veidot šo raidījumu," stāstīja Kazāks. 

"Grēviņa kabinetā" savukārt skanēs radio augstākās raudzes mūzikas pazinēja Toma Grēviņa atlasīta jaunākā mūzika indie, folk, alternatīvās un deju mūzikas žanros. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti