Hiphopa zigzags un līnijas. «Positivus '23» pirmās dienas iespaidi

Festivāla "Positivus '23" pirmās dienas koncerti jau no programmas sākuma veda dziļāk hiphopa mūzikas pasaulē, lai kulmināciju sasniegtu pirms pusnakts, kad uz skatuves kāpa aktuālākais hiphopa mūzikas producents pasaulē – Metro Boomin.

Festivāla programmu var veidot dažādi – uzaicināt starptautiska mēroga superzvaigzni, kam pārējais festivāls ir fons. Tāpat programmas slodzi var sadalīt uz vairākiem galvenajiem māksliniekiem, šādi radot atmosfēru, ko šajā gadā bija izvēlējies darīt fesitvāls "Positivus". Programmu caurvij hiphopa stīga, kas parocīgi ļauj sakārtot savu vakara zigzagu no vienas uz otru un trešo skatuvi. Programmā bija arī žanriskas alternatīvas – popa, soulmūzikas, rokmūzikas skanējumā, bet es fokusējos uz hiphopu.

Ievadā – interesanti, ka hiphops paralēli savai popularitātei ir viens no stigmatizētākajiem žanriem. Tas viss mainās, kad klausītājs iepazīst kontekstu. Jaunākai klausītāju paaudzei konteksts ir daļa no ikdienas, kamēr vecākas paaudzes mēdz būt sašutušas, jo, manuprāt, žanram pieiet pārāk analītiski un kategoriski.

Viss ir daudz vienkāršāk un vieglāk, kad noķer šo sajūtu, – tad ar katru reizi hiphopā var arvien labāk saklausīt valodas pērles, ritma zīmējumu, jokus, divdomības un Zeitgeistu.

MC Apšaude mūzika prezentē emo repu – viņa dziesmas ir romantiskas, bet sāpīgas – no šīs apšaudes neiziet bez ievainojuma. Ar viņu kopā DJ Labvēlīgais Crips jeb Zaņārs (xantikvariāts), kas šajā vakarā ir viens no aktīvākajiem reperiem. Savukārt Marko un Hotte negantie teksti iekustina atmosfēru, apņēmīgi vēla to uz priekšu, un viņiem uz skatuves pievienojas arī Ods, Wiesulis, Pre’set, uzpumpējot enerģiju vairāku metru augstumā un pēcpusdienā festivālā atverot pirmo mošpitu jeb mežonīgās lēkāšanas apli.

Pievakarē uz Lāčplēša skatuves kāpa Elīza Legzdiņa, kura savu muzikālo karjeru veido Londonā. Elīzas mūzika ir noskaņām bagāta – parāda, kā maigums, sievišķība ļoti labi papildina dumpinieces garu. Viņas mūzikā hiphops savijas ar pop un deju mūzikas elementi – pāri visam vēstījums un atgādinājums, ka mēs esam savas laimes kalēji, jo īpaši dāmas, kuras mēdz saukt arī par vājo dzimumu. Ne šoreiz, ne šoreiz… Elīza Legzdiņa reprezentē hiphopa sociālo faktoru, priekšplānā ieceļot sievieti, dodot viņai atzīšanu un sen pelnīto atzinību (woman empowerment).

No Latvijas hiphopa skatuves kulminācija tika piedzīvota ar huligāniem "BandaBanda", kuru veido reperi Prusax, rolands če, Steps un xantikvariāts. Kāpēc ir jābūt huligāniem, kur ir vērtības un ko padomās bērni?

"BandaBanda" meistarīgi ironizē par popkultūru, mākslīgi veidotu tēlu un mūziku, un to, cik viegli var radīt ažiotāžu. "BandaBanda" kāpj pāri dubultmorāles robežām.

Četrotnes, kuru veido individuāli spēcīgi solomākslinieki, priekšnesums radīja vēl jo lielāku enereģijas lādiņu, kas realizējās mošpitā. Un, jā, pēc mošpitā iesaistīto sacītā, šogad šis trakais aplis ir kļuvis vērīgāks – cilvēki viens otru uzmana un padod roku kritušajiem.

Par piektdienas ārzemju viesiem – duetu "Earthgang" un JID, šķiet, būtu jāskata vienā paragrāfā, jo tie pārstāv Atlantu, JID ir dalībnieks mākslinieku kolektīvā "Spillage Village", kura izveidotāji ir "Earthgang", un, protams, Lucavsalā mums bija iespēja viņus redzēt sadarbojamies. Lai gan gatavojos "Earthgang", tomēr JID mani šajā vakarā aizrāva vairāk. Pateicoties savai izkoptajai balsij, viņa ritmiskais stakato eleganti noslēdzās uz soulmūzikas frazējumā. Un arī kopējā priekšnesuma ietvaros – ātrs, precīzs reps vienā elpas vilcienā aizveda uz melodisku atkāpi, šādi veidojot patīkamo saspringumu – atslābumu – saspringumu – atslābumu.

Kamēr dzirdētā hiphopa bagātais atsauču slānis man galvā sarindojās kārtībā, prātu varēja atpūtināt pie igauņa Tomija Keša reiva, kas šoreiz uzstājās kopā ar latviešu bītmeikeri NiklavZ, vai arī pie dziedātājas Aminatas, kuras radio hiti šoreiz izskanēja roķīgāk dziedātājas jaunā ģitārista spēlētajos soliņos. Un tad bija jau pienācis laiks Metro Boomin uznācienam.

Hiphopa producents Metro Boomin šobrīd ir viens no visklausītākajiem māksliniekiem mūzikas straumētājos Latvijā. Pērn decembrī iznāca viņa albums "Heroes & Villains", kur viesu mūziķu statusā ir repa superzvaigznes, bet šogad tika izdots skaņu celiņš "Heroes & Villains and Spider-Man: Across the Spider-Verse". Ap šiem albumiem bija būvēts Metro Boomin vizuāli krāšņais priekšnesums jeb DJ-sets Lucavsalā. Metro Boomin aktīvi komunicēja ar auditoriju, kas arī nepalika atbildi parādā – arī šāds iesaistes faktors ir svarīgs hiphopa kultūras elements, un tas ļoti labi nostrādāja.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti