Latviešu mūzikas retumi un atzīta klasika. Ar pasaules slavenu ērģelnieku uzstāšanos sākas festivāls «Rīgas Doms»

Divpadsmit koncertos no 12. jūlija līdz 6. augustam izskanēs nu jau 36. Starptautiskais ērģeļmūzikas festivāls "Rīgas Doms 2023". Koncertu programmās būs mūzika no pirmatskaņojumiem līdz klasikai, tiks atzīmēta izcilā vācu komponista Makša Rēgera 150 gadu jubileja, izskanēs latviešu mūzikā samērā reti piedzīvota satikšanās – orķestris un ērģeles.

Festivālā varēs baudīt arī smilšu skulptūras ukraiņu mākslinieces Tatjanas Gavriļenko izpildījumā, kas apvienosies ar Ukraiņu ainavām ērģeļmūzikā. Tāpat būs dzirdams arī Rīgas Saksofonu kvartets un sitaminstrumentu ansamblis "Riga Percussion", kā arī 11 izcili latviešu un ārzemju ērģelnieki, informēja festivāla rīkotāji.

Kā allaž – visi koncerti tiks papildināti ar video projekciju baznīcas zālē. Festivālu atklās divi pasaules mēroga augsti novērtēti ērģelnieki – Ludgers Lomanis (12. jūlijā,  Vācija) un Matias Vāgers (14. jūlijā, Zviedrija). Turklāt Lomanis divas dienas sniegs meistarklases pieredzējušajiem un arī jaunajiem ērģelniekiem, jo īpaši pievēršoties vācu romantiskajai mūzikai. 

Koncertā "Latviešu ērģeļkoncerts" (16. jūlijā) savus otros atskaņojumus (Rīgas Domā pirmo reizi) piedzīvos Indras Rišes un Jēkaba Jančevska nesen pirmatskaņoti skaņdarbi, bet Rentāte Stivriņa radījusi dubultkoncertu saksofonam (Aigars Raumanis) un ērģelēm (Aigars Reinis), kas Vidzemes kamerorķestra un diriģenta Andra Veismaņa pavadībā piedzīvos pirmatskaņojumu.

Īpašs stāsts par Marģera Zariņa it kā zināmo/nezināmo 2. ērģelkoncertu "Triptichon", kas kopš tā radīšanas 1972. gadā praktiski klātienes koncertā nav atskaņots.

Arī turpmākajos koncertos daudz atšķirīgā un daudzveidības – ukraiņu mūzika un smilšu projekcijas (23. jūlijā, Larisas Carjkova un Tatjana Gavriļenko), retāk skanējušas latviešu mūzikas lappuses vijolei un ērģelēm (19. jūlijā, Una Cintiņa un Indulis Cintiņš), "Dialogi" (28. jūlijā, Vita Kalnciema un Egils Upatnieks).

2. augustā īpaši izskanēs H. Gurecka izvērstais "O Domina nostra" Kristīnes Adamaites un Ievas Paršas interpretācijā, 4. augustā Indras Rišes pirmatskaņojums Ligitas Sneibes (Zviedrija) un Vācijā dzīvojošās vijolnieces Montas Vermann izpildījumā, savukārt noslēguma koncertā, 6. augustā, izskanēs pat vairāki pirmatskaņojumi – Platons Buravickis un Dzintra Kurme-Gedroica.

Festivālu atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds, Rīgas dome, Vācijas vēstniecība Latvijā, Latvijas Radio, Latvijas Radio 3 "Klasika".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti