Dienas ziņas

Aprikozes un saldā ķirša šķirnes nosauc mecenātu vārdos

Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

Piektdien un sestdien Lucavsalā notiks "Positivus"

«Positivus» tuvojas! No galvenajiem vilcējspēkiem līdz alternatīvākam skanējumam – ieskats programmā

14. un 15. jūlijā Rīgā, Lucavsalā, notiks "Positivus" festivāls, kura programmu šogad veido 31 grupa un solo mākslinieki, "Comedy Latvia" skatuve, "Silent disco" dejas un citas aktivitātes. Muzikāli festivāls piedāvā daudzas iespējas atklāt ko jaunu. Programmas kopēju noskaņu vieno vasarīgs skanējums. Iepazīsties ar gaidāmo!

Programmas vilcējspēks

Šī gada sākumā Sam Smith izdeva albumu "Gloria", kurā atrodams ar Kim Petras kopā izpildītais superhits "Unholy" un radio singls "I'm Not Here to Make Friends". Sam Smith izpilda soulmūzikas iedvesmotu popmūziku, kas stāsta par mīlestības meklēšanu gan sevī, gan ārpasaulē un dara to vizuāli ekstravaganti. 

Producenta Metro Boomin 2022. gada nogalē izdotais albums "Heroes & Villains" ir mūzikas straumēšanas vietnēs Latvijā viens no iecienītākajiem albumiem. Savā ziņā tas ir likumsakarīgi, jo ierakstā piedalās tādas zvaigznes kā "The Weeknd", ASAP Rocky, Džons Ledžends, Kriss Brauns, "21 Savage", "Young Thug" un citi. Šogad klajā nāca Metro Boomin komponētais skaņu celiņš  "Spider-Man: Across the Spider-Verse". 

Indīroka grupa "alt-J" festivālā uzstājās jau 2017. gadā un šoreiz atgriežas ar 2022. gadā izdotā albuma "The Dream" programmu. Grupas daiļradē ir gan tehniskā meistarība, gan skaistuma izjūta. Ja ne ar jaunākajām dziesmām, tad "alt-J" klausītāji noteikti atpazīs, pateicoties "Breezeblocks", "Fitzpleasure" un "Left Hand Free".

Kaimiņu igauņu reperis Tommy Cash darbību sāka 2013. gadā, savās kompozīcijās kā muzikāli, tā vizuāli iekļaujot postpadomju mantojuma estētiku. 2019. gadā reperis bija ieguvis starptautisku atpazīstamību, albumu "¥€$" koncerttūrē prezentējot Eiropā, ASV un Kanādā. Paralēli muzikālajai karjerai Tomijs ir arī stila ikona, kas modes skates apmeklē asprātīgos modes avangarda tērpos. 

Mums vajag atpakaļ Gustavo! Patiesas vajadzības top par īstenību – pērn Gustavo atgriezās ar koncertu arēnā "Rīga", uzstājoties ar albuma "Beidzot" programmu, bet šī gada martā tika izdots albums "Tagad tikai sākās". Kaut kas no klasikas un kaut kas no jaunā būšot arī dzirdams "Positivus" festivālā. 

Hiphops

"Positivus" programmā būs hiphops katrai gaumei. Atlantas skatuvi prezentēs duets "Earthgang", kas savā mūzikā miksē dažādu stilu, tajā skaitā regeja, gospeļa, r&b, soulmūzikas ietekmes. Atlantu pārstāvēs arī J.I.D., kuru ar hiphopu nesaistīti klausītāji būs iepazinuši kopā ar  "Imagine Dragons" dziesmā "Enemy". J.I.D. mūzika ir grūvīgs, atmosfēru radošs hiphops. Harizmātiskā Duckwrth no Losandželosas hiphops ir tuvāks popmūzikai, un mūziķis izpaužas arī neosoula stilistikā – sola iespēju izdejoties. Viņš bijis tūrē kopā ar Billiju Eilišu un sadarbojies arī ar "Earthgang". 

Latvietes Elīzas Legzdinas muzikālā karjera ir attīstījusies Londonā, pērn izdots EP "Silver Linings", šogad iznācis pirmais singls latviešu valodā "Bam Bam" kopā ar rolandu če. Elīza ir hiphopa māksliniece, kuras mūzika ir iedvesmojoša, sievietes spēku un mīlestību slavinoša. Latvijas hiphopa huligāni "Banda Banda" apvieno četrotni, kas paši par sevi ir lieli vārdi: Steps, rolands če, xantikvariāts un Prusax. Kopā viņi rada dekadentisku ballīti, kuru šogad izdevuši arī ieraksta formātā – albumā "Gangbang". Reperis Zeļģis plašākai publikai sevi pieteica ar pērn izdoto albumu "Paralēles". Viņa mūzika vēsta par pašatklāsmēm, kur sava vieta, protams, ir arī dzīves svinēšanai. 

Reperis Wiesulis ir viens no pēdējā gada lielākajiem atklājumiem Latvijas mūzikā. Kopā ar producentu sangvn veidotajā debijas albumā "Fianchetto" viņš pārsteidz ar daudzslāņu tekstiem, kas ieturēti repa stilistikā, izaicina ieklausīties un domāt dziļāk. Duets Mauku Sencis un Grandmasters Neons neatstāj vienaldzīgu nevienu. Viņu daiļrade pelta un cildināta, bet mūzikas straumēšanas servisos ir viena no klausītākajām. Dziesmās saplūst popmūzikas saldums ar repam raksturīgo tiešumu un ironiju. "Positivus" festivālā duetam pievienosies arī DJ Banjo. I Mean Love mūzika apvieno hiphopa, trap, R&B, elektroniskās un popmūzikas elementus un atklāj cilvēcisko jūtu dažādību. MC Apšaude, kurš karjeru sācis apvienībā "New Wavy", kā solo mākslinieks piedāvā eksperimentālu hiphopu. Arī Hunn hiphopā labprāt eksperimentē gan stilistiski, gan ar valodām – teksti ir gan latviešu, gan angļu valodās. Duets Marko & Hotte savā mūzikā apvieno aktuālo hiphopu ar andergrounda elementiem. 

Pops

"Positivus" būs iespēja iepazīties ar aktuālo Latvijas popmūzikas skatuvē. Uzstāsies Aminata, kura ir viena no pēdējās desmitgades talantīgākajām popdziesmu autorēm, kā arī spēcīgas balss īpašniece. Uz skatuves kāps arī Patrisha, kuras repertuāru veido lipīgi radio singli, taču mūziķei interesē dažādas stilistikas un estētikas. Iespējams, kaut ko no tā dzirdēsim festivālā. "Positivus" uzstāsies arī Grēta, kura 2022. gada nogalē izdeva debijas albumu "Vēl aizvien man sapņos". Viņa balsi skolojusi mūziklu klasē, uzstājusies ar Raimondu Paulu, Intaru Busuli, Donu, savukārt pati savā daiļradē izpilda mūsdienīgas popdziesmas. Festivāla viesi būs "Little Big", kas ir panka-popa-reiva grupa, atpazīstama pēc sava komiskā superhita "Skibidi".  

Alternatīvāk

Šoreiz festivālā uzstāsies arī britu elektropanka duets "Sleaford Mods", kuru mūzikā panku dumpinieciskums mijas ar dejošanai atbilstošu ritmu. Šogad grupai iznācis jauns albums "UK GRIM".  "Positivus" dzirdēsim "Martas asinis", kas ir alternatīvais roks ar lipīgām melodijām un ironiskiem tekstiem par dzīves patiesībām. Pirmo reizi festivālā uzstāsies Vultura, kas šogad par savu debijas albumu saņēmusi divus "Zelta mikrofonus". Albums "Not Your Typical Fairytale" ir elektroniskā mūzika, kuru iedvesmojuši tādi žanri kā darkwave, new wave, synthpop, post-punk

Arī reperis Fiņķis pārstāv hiphopa alternatīvāko skanējumu, jo īpaši koncertos uzstājoties kopā ar grupu, atdodot godu grandža (grunge) laika mūzikas estētikai. Aktuāli radio viļņos dzirdama Fiņķa un dziedātājas Patrishas sadarbība – dziesma "Raķešu zinātne". 

Projektam Vēstnieks šī būs debija "Positivus" festivālā. Vēstnieks, zināms kā Rūdolfs Macats, rada alternatīvu popmūziku – skanīgu un prātā paliekošu, bet vienlaikus dziedāšanas manierē vai elektroniskos efektos saglabā abstrakto elementu, kas patīkami kairina iztēli. Festivālā uzstāsies arī Miks Galvanovskis, kura mūzika ir roks. Miks zina, kas ir šovs uz skatuves un arī ekrānā – viņš savām dziesmām rada ekspresīvus, prātā paliekošus videoklipus. Arī grupa "Laika suns" ar rokmūziku ir labās attiecībās un savās dziesmās atklāj, cik plaša ir emociju dimensija. Savukārt grupa "Perestroika", kas labi draudzējas ar dažādiem rokmūzikas žanra virzieniem, dod ieskatu nākotnes vīzijā un reflektē aizgājušā laika spožumu un postu. 

"Bel Tempo" ir elektroniskās mūzikas duets, kuras labi zina alternatīvo mūziku un kam labi sanāk koķetērija ar popmūziku. Alternatīvāku, soulmūzikas un fanka iedvesmotu popmūziku piedāvās duets "Emotional Oranges" no Losandželosas. Savukārt dziesminiece Anna B Savage valdzinās ar savu zemo balss tembru, jutekliskajiem dziesmu tekstiem un nokrāsām bagāto mūziku, kas dažkārt aprobežojas ar vienkāršu akordu virteni, kas rezonē vēl jo dziļāk. Mūziķe šogad izdevusi albumu "in|FLUX". 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti