Kultūras ziņas

Topošie mūziķi apvienojas festivāla ietvaros

Kultūras ziņas

Latvijas dizaineru sasniegumi

Mūžībā aizgājis diriģents un komponists Roberts Zuika

102 gadu vecumā aizsaulē aizgājis kordiriģents Roberts Zuika

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

102 gadu vecumā ASV mūžībā aizgājis diriģents un pedagogs Roberts Zuika, kurš vairākkārt ir bijis Dziesmu svētku virsdiriģents, vēsta LTV.

Arnolds Klotiņš par Robertu Zuiku
00:00 / 05:23
Lejuplādēt

Pasaules brīvo latviešu apvienības mājas lapa vēsta, ka Zuika dzimis 1913.gada 20.janvārī Lubejas pagastā.

Līdz 1943.gadam, kad viņu iesauc Latviešu leģionā, Zuika vadīja korus Liepājā, Valmierā, Kocēnos, Liezerē. Taču arī 1944.gadā viņš izveidoja vīru kori un paspēja dziedāt dievkalpojumos. Vēlāk viņa pulku nosūta uz mūsdienu Vācijas teritoriju, kur pēc kaujām nokļūst Putlosas gūstekņu nometnē.

1947.gadā nometnē izveidotais Roberta Zuikas koris izceļo uz Angliju. Paralēli aktivitātēm korī viņš strādā metāllietuvēs Korbijā.

1961.gadā Zuika ar ģimeni dodas uz ASV un apmetas Kalamazū, kas atrodas Mičiganas štatā. Turpmāk ASV viņš vada dažādus korus un iesaistās citās ar koru mūziku saistītos darbos.

Zuika ir bijis virsdiriģents Dziesmu svētkos Toronto, Klīvlendā, Bostonā, Čikāgā, kā arī Eiropas Dziesmu svētkos Hannoverē un Londonā., kā arī 32.Kultūras dienās Austrālijā.

Kopš 1990. gada viņš bijis klāt un diriģējis arī visos Dziesmu svētkos Rīgā.

Roberts Zuika 2003. gadā apbalvots ar  IV šķiras Triju Zvaigžņu ordeni.

„Viņš bija varbūt pat pēdējais, kurš savienoja pirmskara Latvijas kordiriģentus ar šodienu," stāsta mūzikas vēsturnieks Arnolds Klotiņš. "Viņš bija tāds dzīvais tilts. Varbūt pēdējais."

"Bet tas nav galvenais," turpina Klotiņš. "Galvenais, ka viņš bija cilvēks, kurš izgāja karu, gūstekņu nometnes, bēgļu laiku, smagu darbu, un visgrūtākajos laikos viņš savu Kurzemes cietoksnī kara beidzamajos mēnešos dibināto Zuikas vīru kori izveda cauri gadu desmitiem, sniedza ap 150 koncertu Vācijā, pēc tam Anglijā strādāja smagu darbu metāllietuvēs, bet ieguva trīs pirmās godalgas Anglijas nacionālajos konkursos."

"Un Zuikas vīru koris ir vēsturiski pirmais latviešu koris, kas piedalījās un ieguva augstu vietu starptautiskā koru konkursā," stāsta vēsturnieks. "Tas bija 1953.gadā Velsā. (..) Visgrūtākajos un nepateicīgākajos apstākļos šis cilvēks spēja ar dziesmu pacelties pāri, saglabāt savu pārliecību. (..) Tas bija cilvēks, kurš nekad neapstājās, viņam bija ārkārtīga enerģija. Viņš ap sevi radīja atmosfēru, kas cilvēkus cēla. Viņam bija tāds teiciens – paliek tikai atdotais. Var teikt, ka viņš atdevis ir ļoti daudz.”

Roberta Zuikas 100.jubilejai veltīto Latvijas Radio 1 raidījumu "Kultūras Rondo" klausieties šeit, Latvijas radio 3 - "Klasikas" veltījums diriģenta simtgadē šeit.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti