10 mūzikas festivāli, kas Latvijā notiks no septembra līdz decembrim

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Lai gan festivālu laiks ierasti saistās ar vasaru, izbraukumiem ārpus pilsētas un nakšņošanu teltī, patiesībā mūzikas festivālu sezona nebeidzas līdz pat ziemas salam. Stilistiski daudzveidīgi mūzikas festivāli līdz pat šīgada nogalei norisināsies Rīgā un citviet Latvijā.

UNDER Festival 2019

21. septembrī jau trešo reizi Rīgā, šoreiz “Autentika Art Space”, notiks elektroniskās mūzikas festivāls “UNDER Festival”, piedāvājot visdažādāko elektroniskās mūzikas žanrus 40 mākslinieku izpildījumā.  Festivālā viesosies “Answer Code Request”, Īans Pūlijs (Ian Pooley), Martins Landskis (Martin Landsky), Prcdr, QUAL Sigha un citi. Uzstāsies arī vietējie elektroniskās mūzikas mākslinieki: Ksenia Kamikaza, Taran & Lomov, VZ, Ideology of Sound, Nina Elektrichka, Electricano, Podruga, D I N, Feldmanis un citi.

Liepājas Mākslas forums

No 27. līdz 29. septembrim Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars” notiks mūsdienu mākslas festivāls “Liepājas Mākslas forums”. Festivāla programma šogad pārsteigs ar desmit dažādu žanru notikumiem – foruma atklāšanā “Het Collectief” atskaņoto Mortona Feldmana skaņdarbu “Crippled Symmetry” varēs klausīties guļus stāvoklī. Atskaņojot Džona Keidža, Olivjē Mesiāna un vairāku citu 20. gadsimta klasiķu opusus, neparasto elektroniskās mūzikas instrumentu tereminu ieskandinās pasaulslavenā britu teremina virtuoze Lidija Kavina (Lydia Kavina) kopā ar pašmāju akordeonistu Artūru Noviku. Sadarbībā ar laikmetīgo operu ciklu “LULU” būs arī  mūzikas programma jaunākajiem klausītājiem un viņu vecākiem. Tajā skaitā jāpiemin – no 20. līdz 28. septembrim Liepājā notiek starptautiskā eksperimentālās elektroniskās mūzikas nometne “Baltic Trail”. Nometnē radītais dažādu priekšnesumu veidolā tiks prezentēts arī Liepājas Mākslas foruma ietvaros.

 

Starptautiskais ērģeļmūzikas festivāls “ORGANismi”

No 10. līdz 13. oktobrim Latgales vēstniecībā “Gors” notiks ceturtais Starptautiskais ērģeļmūzikas festivāls “ORGANismi”. Šī gada festivālā skanēs koncertprogrammas, kuras festivālam gatavo Iveta Apkalna, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, Shipsea un vācu džeza ērģelniece Barbara Denerleina. Būs arī izrāde improvizācija bērniem, kurā kopā ar mazajiem skatītājiem improvizēs trīs dažādu profesiju mākslinieki.

Nepieradinātās mūzikas festivāls “Skaņu mežs”

11. un 12. oktobrī jaunajā kultūras telpā “Hanzas perons” notiks nepieradinātās mūzikas festivāls “Skaņu mežs”, ikreiz klausītājiem piedāvājot paplašināt savu muzikālo komforta zonu. Šogad festivāla galveno mākslinieku godā ir grupas “Swans” līderis Maikls Džirā (Michael Gira) un avangarda komponists Alvins Lusjē (Alvin Lucier). Apmeklētājiem būs iespēja dzirdēt arī eksperimentālā hip-hopa mākslinieku Manonmars, avant-folka grupu “Circuit Des Yeux”, trokšņu mūzikas grupu “White Suns”, savdabīgas tehno mūzikas producentu Terensu Diksonu, “Oram” balvas laureāti CHAINES un citus. Būs arī pirmatskaņojumi – komponista Krista Auznieka darbu “Avots” atskaņos glokenšpīla spēlētājs Trevors Seints (Trevor Saint). Savukārt Šveicē dzīvojošās latviešu komponistes Anitas Miezes mūziku izpildīs Gunta Ābele, Arvīds Kazlausks, Ilona Meija un Marta Spārniņa.

Jaunās mūzikas festivāls “Arēna”

No 19. oktobra līdz 2. novembrim klausītājus uz koncertiem aicina jaunās mūzikas festivāls “Arēna”. Festivāla mērķis kopš 2002. gada ir atbalstīt jaunas mūzikas tapšanu, atskaņošanu un dokumentēšanu. Šogad festivāls piedāvās komponista Krista Auznieka jaundarba pasaules pirmatskaņojumu Kārļa Auziņa, Matīsa Čudara un Ivara Arutjunjana izpildījumā. Poļu ansamblis “Kwartludium” pirmatskaņos Edgara Rubeņa jaundarbu, bet austriešu kameransamblis “AIRBORNE EXTENDED” – Santas Bušs un Oskara Herliņa kompozīcijas. Festivāls piedāvās arī interaktīvus pasākumus, kuros varēs iesaistīties arī klausītāji, kā, piemēram, koncertu-ceļojumu trolejbusā, kas savienos visus 19. oktobrī notiekošos festivāla “Arēna” koncertus.

Festivāls “Zemlika”

No 18. līdz 20. oktobrim Durbē norisināsies devītais mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivāls  “Zemlika”.  Kā jau katru gadu festivāla apmeklētājiem tiks piedāvāta izmeklētas mūzikas un kino programma, meistarklases, zemnieku un amatnieku tirdziņa labumi. Muzikālo programmu festivāls atklāj pakāpeniski, un šobrīd programmā izziņoti viesi no ārzemēm – Deivids Terijs (David Terry), KATE NV, Deivids Olreds (David Allred), Vāclavs Zimpels (Wacław Zimpel) un  “Hyperculte”.

Mākslas un mūzikas festivāls “Bildes”

Laika posmā no 17. oktobra līdz 16. novembrim dažādās norises vietās Rīgā notiks jau 34. mākslas un mūzikas festivāls “Bildes”. Koncerti būs klausāmi mūzikas namā “Daile”, mūzikas klubā “Kaļķu vārti” un VEF Kultūras pilī, un ierasti būs veltīti atsevišķai stilistiskajai – blūza, folka, jauno dziesminieku koncerts - vai tematiskajai programmai – “Bilžu mūziķi un viņu bērni”, “Bilžu veterāni”. Apmeklētājiem tiks izrādīta arī “Bilžu” nometnē šogad tapusī izstāde “Pastkastītes”.

Festivāls “Ecstatic Music”

No 8. līdz 10. novembrim Ventspilī, koncertzālē “Latvija”, sadarbībā ar Kaufmaņu Mūzikas centru (Kaufman Music Centre) Ņujorkā un komponistu, kuratoru Džadu Grīnsteinu (Judd Greenstein), notiks pirmais mūzikas festivāls “Ecstatic Music Ventspils”. Festivāla mērķis ir  nojaukt robežas starp žanriem un veicināt starpdisciplināro sadarbību. Šogad festivālā dzirdēsim "Deerhoof", "TIGUE", "Zola Jesus", Kerolaina Šo (Caroline Shaw) no ASV, kā arī īpaši festivālam izveidots latviešu mūziķu festivāla kolektīvs "Ecstatic Quartet”.

Pasaules mūzikas festivāls ''Porta''

No 8. līdz 10. novembrim dažādās Latvijas pilsētās norisināsies pasaules mūzikas festivāls “Porta” šogad programmā piedāvājot “Lola Marsh” no Izraēlas, grupu  “DIKANDA” no Polijas un Kristiānu Cenderu (Christian Zehnder) no Šveices. “Lola Marsh” mūziku  varētu raksturot kā sapņainu, poētisku indie, “DIKANDA” pašu komponēto mūziku iedvesmojušas Balkānu mūzikas tradīcijas, savukārt Kristians Cēders izceļas kā virsotņu dziedāšanas meistars.

 

 

Ziemassvētku festivāls

Jau tradicionāli gada nogalē - no 13. decembra līdz 7. janvārim - Dzintaru koncertzālē norisināsies Ziemassvētku festivāls. Tā atklāšana notiks 13. decembrī ar Hendeļa oratoriju “Mesija”. Festivāla ietvaros Latvijas Radio bigbends un vokāla grupa “Framest” koncertā izpildīs Leonarda Bernsteina, Džordža Gēršvina, Raimonda Paula, Jāņa Ķirša skaņdarbi un Ziemassvētku džeza melodijas. Vijolnieks Daniils Bulajevs un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris piedāvās Vivaldi un Pjacollas “Gadalaikus”. Tāpat izskanēs arī spāņu un čigānu mūzika un citas koncertprogrammas.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti