Kultūras rondo

Ģertrūdes ielas teātris sāk desmitās jubilejas sezonu

Kultūras rondo

Ar izrādi “inTarsi” Rīgā atgriežas spāņu laikmetīgā cirka apvienība “Eia”

Tuvojas mūsdienu mākslas festivāls “Liepājas Mākslas forums”

Liepājas Mākslas forums šogad pārsteigs ar žanru dažādību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ar Gustava Mālera „Augšāmcelšanās simfonijas” atskaņojumu 21. septembrī koncertsezonu atklās gan Liepājas simfoniskais orķestris, gan koncertzāle „Lielais dzintars”. No 27. līdz 29. septembrim gaidāms festivāls “Liepājas Mākslas forums”. Šogad festivāla trīs dienās ietverti desmit dažādi projekti, kas paredzēti atšķirīgām auditorijām. Festivāla programma pārsteigs ar dažādu žanru notikumiem – koncertiem, dejas izrādi, mākslas izstādi, teātri, kino un operu.

"Esam padomājuši par mūsu mazajiem klausītājiem, par teātra mīļotājiem, ir laikmetīgā deja, vizuālās mākslas izstāde, elektroniskā mūzika. Vienojošais varētu būt „zinātkārai ausij vai sirdij”,” Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo" atzīst koncertzālē “Lielais dzintars” mākslinieciskā vadītāja Baiba Bartkeviča.

Neparasts solās būt jau festivāla atklāšanas koncerts 27. septembra vakarā. Tas būs guļošais koncerts, kurā skanēs amerikāņu minimālista Mortona Feldmana skaņdarbs "Asimetriskā simetrija".

"Lēmām par šādu klausīšanas formu, jo festivāls pieļauj eksperimentus arī ar klausīšanās veidu," norāda Bartkeviča.

Ierasto krēslu rindu vietā zālē būs izvietoti mājīgi paklāji, un klausītāji uz koncertu aicināti ņemt līdzi spilvenus un pledus.

Šogad festivālā būs vērā ņemama elektroniskās mūzikas klātbūtne, būs iespēja iepazīst neparastu elektroniskās mūzikas instrumentu tereminu, kas radīts 20. gadsimta sākumā. No Lielbritānijas ieradīsies šī instrumenta spēlētāja Lidija Kavina.

"Viņa ir radiniece šī instrumenta izgudrotājām Leonam Tereminam un arī mācījusies pie viņa," atklāj Bartkeviča.

Koncertā 28. septembrī pulksten 17.00 skanēs gan Lidijas Kavinas darbi, gan arī Olivjē Mesiāna  un Džona Keidža mūzika.

Savukārt 28. septembrī pulksten 22.00 sāksies Elektroniskās mūzikas nakts. Tas būs elektroniskās mūzikas nometnes “Baltic Trail”, ko rīko “Dirty Deal Audio”, noslēguma koncerts. Mūzikas producents ELVI ir piedalījies šīs nometnes satelītprogrammā vasarā un eksperimentējis ar skaņas telpiskošanu.

"Tas ir Latvijai unikāls gadījums, kad vienā kultūras namā tiks īpaši iekārtota telpa telpiskai skaņas pieredzei, kas nozīmē, ka aptuveni 17 skaļruņi ir izvietoti un kalibrēti tā, lai klausītājs it kā ienāktu skaņas sfērā," skaidro ELVI.

"Tas arī ir interesantais, ko es šajā vasarā Liepājā iemācījos - domāšanu par skaņu kā sfērisku enerģijas izplatību telpā. Projektam, ar kuru strādāju, deva vajadzīgo akcentu."

Bartkeviča izceļ arī somu horeogrāfes Virpi Pahkinenas viesošanās festivālā ar savu izrādi "Deep Time", kā arī iespēju noskatīties kameroperu "Marija Stjuarte", ko iestudējusi starptautiska mākslinieku grupa.

Festivāla noslēgumā skanēs Hardija Lediņa mūzika. Tā būs komponista Platona Buravicka radītā "NSRD" ("Nebijušu sajūtu restaurēšanas darbnīca") albuma "Kuncendorfs un Osendovskis" orķestra versija, ko kopā ar Valsts kamerorķestri ''Sinfonietta Rīga'' un diriģentu Normundu Šnē atskaņos arī solisti - mūzikas žurnālists Orests Silabriedis un kādreizējā "NSRD" dalībniece Inguna Rubene.

Bartkeviča aicina Liepājā pavadīt visas trīs festivāla dienas un izbaudīt arī Liepājas restorānu nedēļu. Plašāk ar festivāla "Liepājas Mākslas forums” programmu var iepazīties koncertzāles "Lielais dzintars" mājāslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti