Bez paaudžu konflikta. Hiphopa festivāla «Straume'23» piezīmes

No 30. jūnija līdz 2. jūlijam Līgatnē, "Zeit" radošajā kvartālā, norisinājās otrais hiphopa festivāls "Straume", kura programmā bija dažādu paaudžu mākslinieki un īpaši festivālam sagatavoti priekšnesumi.

Kopš hiphopa aizsākumiem Latvijā deviņdesmito gadu beigās ir izaugušas  trīs reperu paaudzes, kas visas bija klātesošas šī gada "Straumē" – dzirdamas kopā 12 uzstāšanās reizēs. Turklāt šoreiz iztiekot bez paaudžu konflikta. Uzstājoties sava žanra festivālā, reperiem nebija jāiet uz kopromisu programmas sagatavošanā. Savukārt klausītājiem šī bija skate jaunākajā repā, kā arī skola Latvijas mūzikas vēsturē, un, protams, atkal satikšanās ar domubiedriem. Hiphops ir prasīgs pret klausītāju – nebūs tev pasīvi sēdēt. Hiphops tevi aicinās iesaistīties! Tādēļ piedāvāju ieskatu "Straumes" festivālā, kas reizē būs mazs ceļvedis Latvijas repa skatuvē ar dziesmu ieteikumiem, ko pievienot savai mūzikas izlasei. Festivāla sajūtu papildinās  filmiņas foto reportāža.

Līgatnes radošais kvartāls "Zeit" atrodas 70 kilometrus no Rīgas, 24 kilometrus no Cēsīm, 55 kilometrus no Valmieras. Braucot no Rīgas piektdienas vakarā, festivālā nokļuvu vien uz xantikvariats uzstāšanās laiku. Nedzirdēju Kjuumani, Viņu un "Brīvrunu projektu", bet tāda nu ir festivāla dzīve. Reperis xantikvariats ir viens no savas paaudzes dvēseliskākajiem reperiem ar spēcīgu balsi, niansētu melodijas izjūtu, kā arī tādu projektu dalībnieks kā "Siera plate" un "BandaBanda", un "Straumē" izpildīja gan ballīšu, gan romantiskās dziesmas. No xantikvariata savās mūzikas izlasēs var pievienot divus hitus – "Skudras" un "Panika", kas ir sadarbība ar reperi Odu.

Reperi xantikvariats un Ods izpilda dziesmu “Panika”.
Reperi xantikvariats un Ods izpilda dziesmu “Panika”.

Wiesulis ir viens no jaunākās paaudzes talantīgākajiem reperiem, kas ievērību ieguvis ar debijas albumu "Fianchetto", – nosaukums ir šaha termins itāļu valodā, kur laidnis pietuvojas karaļa vai dāmas spārnam. Wiesuļa meistarība atklājas ne vien domas dziļumā un valodas lietojumā, bet arī pašā izpildījumā – viņš spēj saglabāt izturību pie biezas vārdu slodzes. Jāpiemin arī producents sangvn, kas nes muzikālo daļu. Mūzikas izlasēs der pievienot hitus "Itālija" un "Harvijs Dents".

Piektdienas noslēdzošais bija Ozola uznāciens kopā ar Dj Krii, kas piedāvāja atgriešanos pie klasikas – tajā skaitā pie 2001. gada debijas albuma "Cieņa un mīlestība", bet ne tikai tas vien. Veiklā virknējumā izskanēja arī kompozīcijas, kurās Ozols sadarbojas ar citiem reperiem – Kaizers un Kurts viņam pievienojās uz skatuves. Ozols aizrāva ar intensitāti un demonstrēja meistarību kopējā stāsta izveidē, tā, piemēram, dziesmu virknējumus atklāja laiku, atdeva arī godu dižgariem "Wu Tang Clan". Vai spēj atsauces saklausīt? No Ozola klasikas noteikti jāzina "Sūdi (Ko, Ko, Ko)", "Bokss", vēsturiskam ekskursam der noklausīties arī "Spēks".

Ozols kopā ar hiphops.lv pārstāvjiem.
Ozols kopā ar hiphops.lv pārstāvjiem.

Sestdienas programmu atklāja E.V., kurš ir dalībnieks "Kreisajā krastā" un "Brīvrunu projektā". Viņa diskogrāfijā ir divi solo albumi – "Smoke & Mirrors" angļu valodā un šī gada aprīlī izdotais "Jaunā pagrīde" latviski un angliski. Abi albumi ir noskaņās atšķirīgi ieraksti, tādēļ vēl jo vairāk bija interesanti iepazīt  E.V. dzīvē solo priekšnesumā. Šķiet, viņa naratīvs ir kļuvis asāks. Albumā "Jaunā pagrīde" ir daudz sadarbību, no dziesmām jāizceļ "Kulturāls fenomens" un "Lauku puika", kas ir sadarbība ar goču.

Uz skatuves E.V.
Uz skatuves E.V.

Reperis Zeļģis un elektroniskās mūzikas producents mickeen ir radošais tandēms jau krietnu laiku. Abi strādājuši pie Zeļģa debijas albuma "Paralēles", kas iznāca 2022. gadā un labi tika uzņemts. Šogad debijas albumu "Hyalite" izdeva mickeen. Deju mūzikai ir liela loma Zeļģa un mickeen mūzikā, un tā ir labā balansā ar Zeļģa pašreflektīvo repu. Mūzikas izlasē noteikti jāpievieno hits "Puikas", sadarbība ar Odu un goču, kā arī "Paralēles".

Zeļģis
Zeļģis

Reperis Kurts ir viens no Latvijas hiphopa aizsācējiem, atpazīstams ar dziesmu "Dziesma manai pilsētai", 2021. gadā atgriezās uz skatuves ar albumu "Laikā", par kuru arī saņēma "Zelta mikrofonu". Arī Kurta mūzika reflektē dzīves pārdomas, atklāj sāstus kā no kino ainas, kā arī valoda kļūst par ritma instrumentu. Noklausīties un pievienot izlasei var "Indīgs" un "Parāds".

Ods un goča ir vieni no šobrīd visaktīvākajiem reperiem – paspēj gan viesoties citu dziesmās, gan paši savas radīt un arī iemiesot veiksmīgo alter-ego "Mauku Sencis un Grandmasters Neons". Publika šo tandēmu mīl, jo viņi rada dzīvespriecīgu ballīti. Iepazīšanās nolūkos klausīšanos der sākt ar dziesmām "3D" un "Es jau braucu".

Uz skatuves Ods un goča.
Uz skatuves Ods un goča.

Arturs Skutelis ir viens no Latvijas hiphopa stabilākajām vērtībām. Viņa programma arī festivālā "Straume" bija smīnīgi nopietna. Literatūras atsauces mijas ar dzīves ainām un hiphopa izteiksmes līdzekļiem, Skutelim piemīt spēja iekustināt dziļu emociju stīgas un publika to arī šoreiz novērtēja ar ovācijām. No Skuteļa repertuāra mūzikas izlasē var pievienot dziesmas "Es tusēju", "Atmiņu frontē bez pārmaiņām", "Nelabums" – iepazīstot viņa mūzikas daudzveidīgumu.

Šī gada "Straumes" lielākais notikums bija reperu Gustavo, Edavārdi, rolanda če un anša apvienošanās projektā "GEra", kur divu stundu garā programmā četrotne no savām dziesmām izveidoja vienu kolāžu. Programmā tādas dziesmas kā "Jau-tā-jums", "Viss ir sarežģīti", "Rokas", "Efekts", "Cel glāzi", "#GDNSS", "Ultra", "Melnā avs", "Svars", "Pieaudzis vīrietis" un tādā garā virknējot savas spēcīgākās dziesmas. Īpašā pērle – Gustavo deviņdesmitajos gados radītā "Divi rajoni, četras.." rolanda če izpildījumā. Projekta "GEra" priekšnesums bija izklaidējošs un reizē arī slodzīte attapībai, testējot, vai saklausīji un atpazini joku? Dažu brīdi šķirta, ka četrotnei, kas paši par sevi ir spēcīgi, viena skatuve ir par šauru, bet arī pašiem reperiem ik pa laikam nepieciešams izaicināt sevi.

Festivālu varēja skatīties arī no terases.
Festivālu varēja skatīties arī no terases.

Šobrīd festivāls "Straume" neplānojot izaugt lielāks, šādi saglabājot "Zeit" kvartālā esošo labo atmosfēru. Apmeklētāji varēja nodoties supošanai, izkustēties tīklu parkā, uztaisīt stencilu savam sienu zīmējumam. Festivālā varēja palikt gan ērtos hoteļa numuriņos, gan labiekārtotā kempingā teltī, ko pati izmēģināju festivāla sajūtas paspilgtināšanai. Teritorijas saimnieki stāstīja, ka apmeklētāji esot pārsteigti par Līgatnes skaistumu. Jau tagad var atzīmēt, ka nākamajā gadā festivāls "Straume" radošajā kvartālā "Zeit"  notiks 5. un 6. jūlijā.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti